Kenia: opbouw van een sloppenwijk

Aan de noordoostkant van Nairobi ligt de uitgestrekte sloppenwijk Mathare Valley. Hier leven honderdduizenden mensen in hutjes boven op elkaar, langs een rivier die niet meer is dan een klein stroompje zwaar vervuild water. Armoede, werkloosheid en geweld drukken hun stempel op het leven in Mathare.

Gods liefde voor alle mensen

De Redeemed Gospel Church staat letterlijk met haar voeten in de modder om gezinnen in deze wijk te ondersteunen. Bijvoorbeeld met gezondheidsvoorlichting, spaar- en leengroepen en het ondersteunen van gezinnen die zijn getroffen door hiv of aids. Zij krijgen bijvoorbeeld hulp bij het verwerven van een inkomen. Zo geeft de kerk vorm aan haar geloof in Gods liefde voor alle mensen.

Word donateur

Dit is een van de voorbeeldprojecten waarmee we laten zien hoe wij werken en hoe wereldwijd mensenlevens veranderen dankzij donateurs van Tear. Word ook donateur, dan sturen we je vier maal per jaar een update, met een weblog, verhaal of filmpje

Wat kunnen wij doen met jouw steun?

Voor 56 euro per maand trainen we een persoon in het opzetten en begeleiden van spaargroepen.

Voor 33 euro krijgt een lokale kerk een maand lang training om in haar omgeving aan de slag te gaan tegen armoede. 

De resultaten  van het project  

Benieuwd welke impact het project van de Redeemed Gospel Church heeft op het leven van mensen in de sloppenwijk Mathare Valley? Een paar van de resultaten uit 2017  op een rij: 

  • 123 spaargroepen met in totaal 615 deelnemers zijn er nu. Daarvan zijn 15 groepen met elk 5 deelnemers in 2017 nieuw gestart. De leefomstandigheden van deelnemers verbeteren aanzienlijk. Velen van hen kunnen nu van drie maaltijden per dag genieten en de huur betalen. Ook hun gezondheid verbetert, oa doordat ze gestimuleerd zijn om zich bij een zorgverzekering te registreren.  
  • 2100  kerkleden van 3 kerken zijn bereikt met het speciale trainingsprogramma om de lokale armoede in de sloppenwijken aan te pakken. 57 kerkleiders zijn opnieuw getraind in het mobiliseren van de kerk en gemeenschap. 60 kerkleiders zijn getraind in het begeleiden van bijbelstudiegroepen die samen aan de slag gaan met het aanpakken van armoede in eigen leven en de buurt.
  • 300 lotgenoten 300 mensen met hiv/aids (waarvan 100 nieuwe deelnemers) zijn wekelijks ondersteund via supportgroepen onder leiding van lokale gezondheidswerkers. Ze ontvingen voorlichting over medicatie, voeding en gezondheid. 50 deelnemers werken doorverwezen voor aanvullende medische zorg en  30 namen deel aan het spaargroepenproject. Door elkaar te bemoedigen werden de deelnemers sociaal en economisch minder kwetsbaar.  

Bekijk alle resultaten hier.

Dominee Njeru

Wat heeft bijbelstudie te maken met het runnen van een boerderij?

Verhaal | 18-09-2019 | Tear
Dominee Njeru uit Kenia: 'Luisteren met een lege maag is lastig.'
Redeemed Gospel Church Kenia

‘Wat ik hier heb geleerd, neem ik mee terug naar Kenia!’

Verhaal | 12-06-2019 | Annemarie van den Berg
De Keniaanse Esther is een jonge vrouw met een grote missie. Onlangs was ze op bezoek bij NGK Maassluis.

Vrouwen in Mathare zitten niet bij de pakken neer

Verhaal | 17-07-2018 | Suzanna Blackmore
Hoe vind je kracht om op te staan als je in een uitzichtloze situatie leeft? Collega Suzanna Blackmore zag het in de sloppenwijken van Nairobi.

God kan ons veranderen als wij Hem de ruimte geven

Verhaal | 08-05-2018 | Tear
Nathaniël had weinig eigenwaarde toen hij aanklopte bij de kerk in zijn sloppenwijk. Inmiddels is hij een hoopvolle, sterke man.

‘Ik heb mijn doel ontdekt’

Verhaal | 11-01-2018 | Suzanna Blackmore
Alles is vies en grauw in de sloppenwijk Pipeline in Nairobi. Toch is er een en al bedrijvigheid. Peninah, bewoonster en ondernemer, vertelt hoe ze opstond uit armoede.

'Kinderen bijvoeden is symptoombestrijding'

Verhaal | 31-10-2017 | Mirjam Croes
Soms moet je hulp aanpassen om beter te kunnen helpen. Waarom is Tear gestopt met het verstrekken van maaltijden aan ondervoede kinderen?