Het wonder van Ethiopië

Verhaal | 02-10-2019Tear

We zullen het maar verklappen: een écht wonder is het niet. Maar buitengewoon is het wel! Tear vraagt namelijk mensen in armoede om geld te sparen. Dat klinkt tegenstrijdig, maar Tear doet het – en het werkt! 

Iedere maand leggen de leden van zogenaamde krachtgroepen een klein bedrag opzij. Deze 'spaarpot' geeft de vrouwen de kans om vervolgens weer bedragen aan elkaar uit te lenen. Bijvoorbeeld voor zaden, een paar geiten of anderen investeringen in de toekomst. Help jij mee deze krachtgroepen te realiseren? 

Hoe werken krachtgroepen precies?

Een krachtgroep bestaat uit ongeveer vijftien tot twintig leden. Iedere week komen zij samen en leggen dan een klein, vast bedrag in. Vervolgens kunnen zij vanuit hun 'spaarpot' elkaar geld lenen tegen een lage rente. Door middel van traingingen worden de groepsleden begeleid, zodat ze elkaar kunnen ondersteunen en adviseren. Zo leren vrouwen in Ethiopië eigenhandig op te staan uit armoede.  

De krachtgroepen zitten zo in elkaar:

1. Samen sparen
Ieder lid legt wekelijks een vast, klein bedrag in. Zodra de groep genoeg gespaard heeft, kunnen de leden een lening afsluiten waarmee zij bijvoorbeeld zaad of een paar geiten kopen. Een goede investering in hun toekomst!

2. Samen leren
Krachtgroepen volgen samen trainingen, bijvoorbeeld op het gebied van landbouw en ondernemerschap. Ze kunnen er terecht voor advies en leren van elkaar. Ze verhogen niet alleen hun opbrengst: samen slagen ze er ook in om een hogere prijs voor hun producten te krijgen.

3. Samen weerbaar zijn
Veel deelnemers helpen gezinnen om zich heen. Met geld, goederen en voedsel, of met werkgelegenheid die ze met hun ondernemingen creëren. Groepsleden kunnen op elkaar terugvallen en zijn minder kwetsbaar voor tegenslagen.

4. Samen verder groeien
Krachtgroepen inspireren andere mensen in hun omgeving om zich ook bij een krachtgroep aan te sluiten of er zelf een te vormen. Zo hebben ze effect op de hele gemeenschap. In 2002 begon Tear met 5 krachtgroepen in de Hoorn van Afrika. Inmiddels zijn er al tienduizenden groepen waarin mensen hun krachten bundelen!

Help mee armoede te overwinnen

Krachtgroepen in Ethiopië kunnen armoede overwinnen! Help jij mee nog meer krachtgroepen te realiseren?

Meer over het project

Weerbaarheid in de Hoorn van Afrika

Ethiopië (Afrika)
In Ethiopië werken mensen via zelfhulpgroepen een een betere voedselzekerheid.

Dit leerde ik van krachtgroepen in Ethiopië

Blog | 18-12-2019 | Tear
Miriam Waalewijn bezocht krachtgroepen in Ethiopië. Lees hier wat ze leerde.

Masalet: 'Ik ben tot veel meer in staat dan ik dacht!'

Verhaal | 09-10-2019 | Hannah Westra
Masalet is lid van een krachtgroep.'Ons leven is nu zoveel beter!'

Het wonder van Ethiopië

Verhaal | 02-10-2019 | Tear
Met hulp van krachtgroepen leren vrouwen in Ethiopië eigenhandig opgestaan uit armoede. Help jij mee?