De zomerchallenge is afgelopen. Natuurlijk kun jij nog steeds een duurzame stap zetten. Wij tippen 21 duurzame stappen. 21 Rotzooi-vermijdende dingen: 

  • Ik shop zonder plastic tassen
    Een cadeautje kopen, nieuwe kleding of wat producten halen bij de groenteboer? Neem je eigen (stoffen) tassen mee om zo plastic afval te voorkomen. Zorg dat je er standaard een aantal bij je hebt door ze bijvoorbeeld in je fietstas te doen. 
  • Ik koop geen flessen zonder statiegeld
    Koop alleen flessen waar statiegeld op zit. Statiegeldflessen zijn gemaakt voor recycling en de wetenschap dat je geld terugkrijgt werkt motiverend genoeg om de flessen ook daadwerkelijk terug te brengen naar de winkel. Op kleine flesjes zit helaas nog geen statiegeld. Koop deze dus niet en gebruik je eigen duurzame drinkfles/beker. 
  • Ik gebruik geen 1-persoonsverpakkingen
    Het wordt een steeds grotere trend: producten in 1-persoonsverpakking. Ontzettend handig toch? Zo’n klein flesje shampoo voor op reis of dat plakje kaas apart verpakt voor tussen de middag. Voor ons milieu is het minder handig. Al met al tellen al die ‘single-use’ verpakkingen aardig op en werkt het ontzettend vervuilend.
  • Ik koop groente en fruit zonder plastic
    We moeten bekennen dat dit steeds moeilijker wordt. Maar deze tips helpen je op weg:
    - Koop je boodschappen in een verpakkingsvrije winkel (bv Ecoplaza) 
    - Bestel wat netjes en neem deze mee naar de supermarkt  (je kunt de netjes tegenwoordig ook makkelijk kopen bij de Lidl of Albert Heijn bijvoorbeeld)
    - Of koop je groente en fruit op de markt
  • Ik gebruik geen kleine plastic frisdrankflessen 
    Maar maak de frisdrank zelf. Check deze recepten om jouw keuken een culinaire (en plasticvrije) boost te geven.
  • Ik gebruik geen shampoo en zeep uit flessen.
    Shampoo is ook goed zelf te maken of gebruik een blok zeep. Zelf shampoo maken? Houd de mail in de gaten voor het recept en werkwijze.
  • Ik gebruik geen tandpastatubes 
    Het kan echt! Geen tandpastatubes meer kopen. Maak je tandpasta zelf of gebruik deze pilletjes  om je gebit schoon en fris te houden.
  • Geen plastic tandenborstel
    Naast de tandpastatubes is onze tandenborstel doorgaans ook van plastic. Daar kan verandering in gebracht worden. Wel eens van een bamboetandenborstel gehoord? Je kunt deze zelfs personaliseren. Via deze website  kun je (makkelijk) de hele zomer plasticvrij poetsen.
  • Uitwasbare luiers
    Je hebt ze in alle soorten, kleuren en maten… uitwasbare luiers. Heb je een kleintje die de weg naar het toilet nog niet gevonden heeft, probeer die wegwerpluiers deze zomer dan eens te laten liggen en uitwasbare luiers te gebruiken.
  • Ik gebruik geen vershoudfolie
    Heel goed hoor, om de kliekjes te bewaren voor een later moment. Maar deze kunnen ook gewoon in een bakje met deksel of een glazen pot. Stop met het gebruik van vershoudfolie in de keuken. Dat scheelt ook nog eens in de portemonnee.
  • Ik drink niet uit wegwerpbekers
    Op het werk, op een feestje of op het station...  De wegwerpbeker kom je overal tegen. Ga de uitdaging aan om geen wegwerpbekers meer te gebruiken en neem voortaan je eigen beker mee. Via Google vind je de handigste en leukste (opvouwbare) reisbekers!
  • Ik geniet van een plasticvrije lunch
    Het lijkt allemaal zo handig… De salades van Appie, de plakjes kaas in plastic, de voorverpakte sandwiches of crackers per stuk verpakt… Maar erg prettig voor het milieu zijn deze efficiënte lunches niet. Je behaalt veel winst door je lunch van tevoren klaar te maken. Kun jij lunchen zonder een berg afval naast je bord te produceren?
  • Ik maak mijn huis schoon zonder plastic rommel
    Zelf schoonmaakmiddelen maken is eigenlijk best simpel. 
    Of het nou gaat om afwasmiddel of allesreiniger. Bekijk hier schoonmaakrecepten om je huis spic en span te krijgen zonder plastic rommel. En helemaal mooi: het scheelt ook nog eens enorm veel chemicaliën die anders in het water belanden.
  • Ik doe geen online bestellingen
    Fiets naar de winkel om het desbetreffende item even op te halen. Goed voor de conditie, het scheelt plastic verpakkingen én CO2 -uitstoot.
  • Ik koop geen plastic speelgoed
    Van kinderfeestje tot kraamparty... Wat is er nou leuker dan je kids of kleine neefje of nichtje eens flink te verwennen? Maar willen we ook nog een beetje denken aan de toekomst van onze koters, koop dan speelgoed van ander materiaal of brei bijvoorbeeld zelf een mooie sjaal . 
  • Ik vier feest zonder werkwerpservies
    Een item dat veel met feestjes en BBQ's wordt gebruikt: wegwerpservies. Je kunt je gasten ook vragen een eigen besteksetje mee te nemen, of leen wat vorken van de buren. Echt servies eet lekkerder en samen afwassen levert de leukste gesprekken op.
  • Ik gebruik geen plastic waterflesjes
    Je kent ze vast wel: de Doppers  of tinnen flessen. Dorst hebben zal nooit meer een probleem zijn, wanneer je dit als standaard item in je tas meedraagt.
  • Ik gebruik geen plastic menstruatiemateriaal
    Eentje voor de dames: De Organicup. Door het jaar heen gaan er pakken aan maandverband of tampons doorheen. Ooit bedacht hoeveel plastic je hiermee eigenlijk verbruikt? Met de organicup, ook wel menstruatiecup, kun je geheel plasticloos zorgen voor de persoonlijke hygiëne. Voor meisjes in Oeganda is de organicup zelfs van levensbelang. Vanwege het gebrek aan (geld voor) maandverband kunnen zij een organicup goed gebruiken. Via deze website kun je er eentje voor jezelf bestellen, en er direct voor zorgen dat een meisje in Oeganda ook naar school kan blijven gaan.
  • Ik ga er een keer op uit om plastic te rapen 
    Ga er es een keertje op uit om plastic te rapen. Dit kan in je eigen buurt, het stadspark of op het strand bijvoorbeeld. En wanneer het even lukt… neem de mensen in jouw omgeving dan gezellig mee. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. En misschien kun je iedere dag iets van de grond oprapen?
  • Ik koop geen brood in plastic
    Brood bij de bakker halen is één van de lekkerste dingen die er is. Maar dat je zo’n halfje volkoren in een zak plastic mee naar huis moet nemen, geeft toch een vreemde bijsmaak. Gebruik geen plastic zakken meer voor je brood, maar neem gewoon een stoffen broodzak mee wanneer je op pad gaat. Stoffen broodtassen zijn onder andere te bestellen bij bag-again.nl.
  • Ik zal voortaan plasticvrij snoepen
    Minty  of een echte zoetekauw? Kauwgom en snoepjes zijn vaak goed ingepakt. Gebruik deze zomer geen lekkernijen uit plastic (maar bijvoorbeeld alleen in een papieren of kartonnen verpakking) En overigens… de snoeptrommel niet bijvullen heeft ook op andere terreinen zo z’n voordelen.