Update Haïti: nog veel mensen in nood

Nieuws | 07-10-2016Martha Zonneveld

Bron Unosat, CNIGS, Worldpop, Acaps. Kaart Haïti met windsnelheden rampgebied

Op dinsdag 4 oktober sloeg orkaan Matthew toe in Haïti. Met windsnelheden van meer dan 230 km/uur heeft de orkaan een spoor van verwoesting achtergelaten in het land dat nog maar nauwelijks hersteld is van de aardbeving in 2010. Er zijn honderden doden gevallen en 1,4 miljoen mensen hebben dringend hulp nodig.

Tear komt in actie om samen met haar partners ter plaatse de mensen in het getroffen gebied bij te staan.​ Help je mee?

Help Haïti met een gift »

 Download de powerpoint op de noodhulppagina>>

Updates

1 december - Onze partner heeft sinds de orkaan Matthew veel mensen in Haïti kunnen helpen. Het gaat om mensen in 8 plaatsen in het zuidelijke departement, dat zwaar getroffen werd door de orkaan. Er zijn 700 voedselpakketten uitgedeeld, 1745 hygiënepakketten, 1539 tentzeilen en 352 waterfilters. De hulpgoederen werden uitgedeeld in St Jean, Port Salut, Arniquet, Roches a Bateaux, Port a Piment, Chardonnieres, Les Anglais en Tiburon. In totaal hebben 2265 gezinnen hulp gekregen vanuit dit programma. Met de bijdrage van Tear konden 940 gezinnen worden geholpen (ongeveer 4700 mensen).

15 november - Veel mensen in Haïti hebben het nog steeds moeilijk. De distributies van onze partner verlopen goed en zijn al vergevorderd. Hier worden 1500 gezinnen mee bereikt. Maar 800.000 mensen in Haïti worden bedreigd door voedseltekorten. En nog steeds leven 175.000 mensen in de noodopvang, bijvoorbeeld in scholen.

28 oktober - Onze partners in Haïti zijn druk bezig met de distributie van hulpgoederen. Inmiddels zijn 80 waterfilters, 200 voedselpakketten en 400 hygienepakketten uitgedeeld. De komende tijd gaan de distributies door.

18 oktober - 500 huishoudens hebben afgelopen week via onze partners distributies ontvangen. Deels zijn de distributies per boot uitgevoerd om zoveel mogelijk huishoudens te kunnen bereiken. 

17 oktober - Nath Fauveau maakte deel uit van het team dat namens onze Integral-partners vorige week de noden in Haïti in kaart bracht. Ze schreef een blog over wat ze aantrof: lees 'Water drinken uit de goot'.

13 oktober - De situatie met betrekking tot cholera blijft erg zorgelijk. In de afgelopen week zijn ruim 300 mensen ziek geworden. Tear probeert te helpen verdere verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen en deelt waterfilters en hygiënische artikelen uit. Lees meer over onze hulp, lees de veel gestelde vragen en de antwoorden op 6 kritische vragen over hulp op Haïti.

13 oktober - Tear-medewerker Peter Kamphof was gisteren te gast bij Family 7 om te vertellen over de noodsituatie in Haïti en de hulp die we geven. Bekijk de uitzending

11 oktober - Tear en Woord en Daad slaan de handen ineen voor Haïti. Zij zijn een gezamenlijke noodhulpactie gestart. Lees het persbericht

10 oktober 15.00 uur - Tear helpt via een partner ter plaatse uit het Integral netwerk. Zij werken op verschillende plekken, door het uitdelen van voedsel, waterfilters, artikelen voor de hygiëne, tentzeilen en slaapmatjes. Lees meer over de hulp op onze noodhulppagina.

8 oktober 12:00 uur - De grootte van de ramp wordt duidelijker naarmate er meer informatie en beelden komen. De steden aan de kust zijn zeer beschadigd. Ook wordt gevreesd voor een grootschalige uitbraak van cholera, doordat veel rioleringen kapot zijn gegaan.

8 oktober 9:30 uur - De eerste indrukken uit het getroffen gebied komen binnen door de foto's van collega's in het Integral netwerk.

8 oktober 8:00 uur - Tear komt in actie als deel van van het internationale netwerk Integral Alliance. We werken samen om zo goed mogelijk hulp te verlenen. Verschillende leden hebben verkenningsteams samengesteld om de nood in kaart te brengen. Deze eerste stap is is een hele uitdaging gezien de onbereikbaarheid van vele getroffen gebieden. Er is op dit moment behoefte aan tijdelijk onderdak, schoon drinkwater, medicijnen en voedsel. We verwachten dat huizen gerepareerd of herbouwd moeten worden en dat herstel van waterbronnen en hulp bij levensonderhoud nodig zal zijn.

Collega Chris Sheach van Integral-partner World Concern: 'Door de samenwerking tussen de organisaties kunnen we de situatie sneller in kaart te brengen en sneller hulp verlenen op verschillende plekken in het land. Onze zorg gaat ook uit naar de vluchtelingen die recent vanuit de Dominicaanse republiek kwamen en in tenten leven.'

7 oktober 21:00 uur - waar de berichtgeving begon met iets meer dan honderd doden en tienduizenden getroffenen, hebben de autoriteiten het dodental vanavond omhoog bijgesteld naar bijna 900. Collega's van het internationale Integral netwerk waarmee we in actie komen schatten het aantal getroffenen op ruim 1,2 miljoen mensen.

Tear komt in actie

Onze partners hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om het land te helpen bij de wederopbouw na de zware aardbeving in 2010. Zo werden er in de afgelopen jaren met steun van Tear onder meer 130 nieuwe huizen gebouwd, 120 huizen gerepareerd, 12 waterbronnen gegraven en meer dan 35.000 mensen getraind in voorbereiding op toekomstige rampen. 

Tear komt nu opnieuw in actie in Haïti, om samen met haar partners ter plaatse de mensen in het getroffen gebied bij te staan en te helpen. Er is dringend behoefte aan onderdak, schoon drinkwater, voedsel en medicijnen.

Foto: Verwoesting op Haïti (Tim Schandorff, Mission Aviation Fellowship)

Help Haïti nu

Net als na de ramp in 2010 willen we samen met onze partners in Haïti hulp verlenen aan de slachtoffers van deze nieuwe natuurramp. Helpt u mee?

Eerste indrukken ter plaatse

Verwoest huis op het platteland (Bron: Robin Kenscoff - FHUS)
Verwoest huis (Bron: Hope for Haiti)
Ondergelopen straat in Les Cayes (Bron: Radio Television National D'Haiti)
Een man leunt telefonerend tegen wat er over is van een verwoest huis
Een oudere vrouw krijgt wat basisbenodigdheden in een geïmproviseerde noodopvang
Verwoesting in een straat in het zuiden van Haïti
Vrouw draagt familielid door het water in Zuid-Haïti
Mensen bij verwoeste rivierovergang bij Petit Goave (Bron: Medical Team International)
Bulldozer bij verwoeste rivierovergang bij Petit Goave (Bron: Medical Team International)
Mensen waden door de rivier door verwoesting van de brug bij Petit Goave (Bron: Medical Team International)

Meer over het project