Veerkrachtige kerk

Verdiep je samen met Tear in de principes van veerkracht en ontdek hoe jij en je kerk een bron van hoop en verandering kunnen zijn. Dichtbij, in je eigen buurt.

Bij Tear geloven we in de kracht van de kerk. In de maanden oktober en november gaan we aan de hand van drie thema's en workshops graag met jou op zoek naar de veerkracht van de kerk. Hoe ziet een veerkrachtige kerk eruit? Wat is de basis en hoe breng je hoop en herstel in de praktijk? Lees hieronder meer en meld je aan om inspirerende artikelen en podcasts te ontvangen per mail of schrijf je direct in voor een van de gratis workshops.

Programma Veerkrachtige Kerk  

Het gesprek over veerkracht gaan we voeren aan de hand van 3 thema’s:

 • Thema 1: Kerk zijn met beide benen in de buurt  
 • Thema 2: Ecologische én economische duurzaamheid in de kerk  
 • Thema 3: Durven dromen - De kerk als kiem van Gods nieuwe wereld  

Wat kun je van ons verwachten? 

We organiseren gratis online workshops waar je onder leiding van ervaren trainers aan de slag gaat met een van de thema's. Voorafgaand aan de workshops delen we via e-mail inspirerende podcasts, artikelen en interviews met je. Leer van kerken wereldwijd over het omgaan met crises en luister naar de lessen en ervaringen van voorgangers en predikanten in Nederland. Ook kun je één van onze gastsprekers uitnodigen over het onderwerp Veerkrachtige Kerk om al je gemeenteleden geïnspireerd een nieuwe week in te laten gaan.

De workshops

 • 5 oktober van 20.00 - 21.30 uur | Workshop 1: Kerk met beide benen in de buurt
  Door Jurjen ten Brinke, Theodoor Meedendorp en Moses Alagbe
  De rol van de kerk in de samenleving is niet vanzelfsprekend en zeker nu zoeken veel kerken hoe ze daar invulling aan kunnen geven. In deze workshop ga je in gesprek over hoe je aan kunt sluiten bij Gods plan van hoop en herstel in jouw omgeving. De workshop zal bestaan uit plenaire en interactieve gedeelten. Het interactieve deel kan zowel in een nederlandstalige als engelstalige groep. 
  Laat je alvast inspireren door artikelen en podcasts over dit thema >>

 • 19 oktober van 20.00 - 21.30 uur | Workshop 2: Ecologische én economische duurzaamheid in de kerk
  Door Annemarthe Westerbeek 
  Een kerk die klaar is voor de toekomst is een duurzame kerk. Wat betekent het voor een kerk om ecologisch én economisch duurzaam te zijn? En hoe verhouden die twee aspecten van duurzaamheid zich tot elkaar? Op welke manier kun jij bijdragen aan een duurzame samenleving, samen met jouw kerk in je eigen omgeving? 
  Laat je alvast inspireren door artikelen en podcasts over dit thema >>

 • 9 november van 20.00 - 21.30 uur | Workshop 3: Durven dromen - De kerk als kiem van Gods nieuwe wereld
  Deze tijd laat ons zien dat er in korte tijd veel kan veranderen: in negatieve zin, maar er zijn ook hoopvolle veranderingen. God werkt aan een nieuwe wereld en wij mogen meewerken in zijn plan. Zien we al kiemblaadjes van die nieuwe wereld en hoe veerkrachtig is onze hoop?
  Laat je alvast inspireren door artikelen en podcasts over dit thema >>

Geïnteresseerd? Schrijf je in!

Meerdere opties mogelijk
Meerdere opties mogelijk

Achtergrond van het programma

De coronacrisis heeft ons diep doordrongen van de kwetsbaarheid van ons leven en van onze planeet. Bovendien versterkt de crisis de enorme ongelijkheid in de samenleving. Als kerken en gemeenschappen zijn we op zoek naar manieren om licht te brengen op de meest donkere plekken. Het verlangen naar Gods nieuwe wereld is  voelbaar.  

Deze tijd is ook een scharnier: we hoeven niet terug naar oude systemen. Dit is een tijd van verandering en dat kan ook verandering ten goede zijn. Samen kunnen we opstaan voor een eerlijkere samenleving, voor een duurzamere samenleving, vóór recht en tegen onrecht.

Een veerkrachtige kerk is stevig geworteld en tegelijk wendbaar. De kerk is een instrument in Gods plan van hoop en herstel. In Afrika en Azië, maar ook dicht bij huis, bij jou in de straat.  Waar relaties herstellen - met God, elkaar en de schepping - komen mensen, kerken en wijken ten volle tot bloei. Dáár ligt de sleutel tot veerkracht. Ook in coronatijd.  

Lees hieronder alvast inspirerende artikelen die alles te maken hebben met de drie thema's.

Foto: Lina Trochez

Hoe breng jij hoop in de wijk?

Nieuws | 15-09-2020 | Tear
Hoe word je een veerkrachtige kerk? Volg onze gratis workshops!

Als kerk optrekken met de buurt: dat kan schuren

Verhaal | 13-09-2020 | Tear
Bij Tjerk Riemersma, betaald oudste van evangelische gemeente De Rank in Groningen, groeide het verlangen om iets in de buurt te betekenen.

Ontwikkelingswerk en duurzaamheid: Herstel van de schepping

Verhaal | 01-09-2020 | Cornelis de Schipper
Waarom heeft ontwikkelingswerk ook alles te maken met het streven naar duurzaamheid en herstel van de schepping? Cornelis de Schipper, sustainability expert bij Tear, legt dit uit.

Hoe Heleen ineens met zes Roemenen aan tafel zat

Verhaal | 31-08-2020 | Tear
Heleen Polinder nodigde een lokale straatverkoopster uit op de koffie en dat resulteerde in iets bijzonders...
Lopen door de buurt

Kleine handleiding voor christelijke buurtbewoners

Blog | 28-08-2020 | Herman Bouma
Stel je voor, op een dag neem je het besluit dat je je wilt gaan inzetten voor een mooiere buurt. Herman Bouma, projectleider van Umoja Nederland, deelt een aantal tips én...

Hoe kun je met je handen vol toch een gemeente zijn?

Verhaal | 29-05-2020 | Tear
Hoe kan je als kerk tot zegen kan zijn voor je omgeving als je je handen vol hebt aan je gezin en werk in deze coronatijd?