‘Er was geen ontsnappen aan’

Verhaal | 08-04-2019Tear

‘Mensen vluchtten hun hutten uit en probeerden weg te komen. Maar er was geen enkele mogelijkheid om te ontsnappen. Het water was overal’, vertelt Thomas. Hij is het dorpshoofd van Chiboma, een klein dorp aan de oever van de Buzi-rivier in de provincie Sofala. Het is een van de vele dorpen die zwaar is getroffen door orkaan Idai en de daarop volgende overstromingen.

‘Ik zag de mensen uit mijn dorp in bomen klimmen, terwijl het land onder hun voeten overstroomde. Er waren moeders die klamboes tussen takken bonden, om hun kinderen in te leggen en te beschermen tegen de overstromingen’, vertelt Thomas. Het dorp Chiboma ligt in een afgelegen gebied in centraal Mozambique. Het is zwaar getroffen door de orkaan en overstromingen, maar heeft door omstandigheden nog nauwelijks noodhulp ontvangen.

Mensen moesten uren wachten voordat de eerste lokale reddingswerkers kwamen.

De gemeenschap die hier woont organiseerde na de orkaan zelf een reddingsoperatie. Ze gebruikten lokale kano’s om mensen te redden. Thomas: ‘Mensen moesten uren wachten voordat de eerste lokale reddingswerkers kwamen. Ze waren bang en schreeuwden door elkaar heen. Iedereen probeerde te helpen. Vrouwen gaven hun kleine kinderen aan de mensen in de kano’s. We hebben geluk dat niemand uit ons dorp zwaar gewond is geraakt of is overleden door de ramp. In andere dorpen rouwen mensen om hun overleden.’

Onbegaanbare wegen

Veel huizen in Chiboma, traditioneel gemaakt van leem en stro, zijn compleet verwoest. Het stijgende water verraste mensen ’s nachts en heeft al hun bezittingen, gewassen en dieren weggespoeld.
 
Volgens de lokale overheid zijn honderden mensen in de omgeving getroffen. ‘Veel van hen verblijven tijdelijk in scholen, nadat hun huizen zijn weggespoeld door het water. We willen hen helpen, maar de gebieden zijn nog niet bereikbaar’, vertelt een overheidsambtenaar. ’De scholen zijn sinds de overstromingen ontoegankelijk. De staat van de weg maakt het onmogelijk voor voertuigen om ze te bereiken.' De oversteek naar plekken aan de andere kant van de rivier is ook gevaarlijk. Door de overstromingen zijn boten weggespoeld en zijn er alleen kleine houten kano’s beschikbaar. Die zijn niet veilig genoeg om een rivier met krokodillen over te steken.
 
Afgezien van de distributie van wat voedsel waar mensen zelf ver voor moesten lopen, kon er door de omstandigheden tot nu toe nog weinig noodhulp worden verleend. 'Als het weer de komende dagen stabiel blijft, droogt de aarde hopelijk genoeg op waardoor de weg weer begaanbaar is’, vervolgt de ambtenaar. 'Dan kan er ook noodhulp verleend worden aan de mensen die nu nog vastzitten in de scholen.'

Meer over het project

Noodhulp orkaan zuidelijk Afrika

Mozambique (Afrika)
Mozambique, Zimbabwe en Malawi zijn op 14 maart 2019 getroffen door een verwoestende orkaan. Complete dorpen verdwenen onder water en velen zijn huis en haard kwijtgeraakt. Orkaan Idai kostte honderden mensen het leven. Honderdduizenden zijn nog steeds in nood.

Help mee

Orkaan Idai heeft al honderden mensen het leven gekost, tienduizenden hebben nu direct jouw hulp nodig. Tear komt in actie. Help je mee?

Noodhulp in de praktijk

Verhaal | 08-01-2020 | Tear
Benieuwd hoe noodhulp in de praktijk in z'n werk gaat? Martha neemt je mee naar maart 2019...

Welke noodhulp verleent Tear in zuidelijk Afrika?

Nieuws | 17-04-2019 | Tear
Dit is wat we dankzij giften tot nu toe hebben kunnen doen in zuidelijk Afrika.

‘Er was geen ontsnappen aan’

Verhaal | 08-04-2019 | Tear
Dorpshoofd Thomas: ‘Ik zag de mensen uit mijn dorp in bomen klimmen, terwijl het land onder hun voeten overstroomde.'

Rosa Manuel: 'we hebben nog nooit een overstroming van deze intensiteit ervaren'

Verhaal | 04-04-2019 | Tear
Het dorp van Rosa Manuel werd getroffen door orkaan Idai en de daaropvolgende overstromingen. Ze vertelt haar verhaal.

Edgar Jone: ‘Zonder hulp van de rest van de wereld komen we er niet bovenop’

Verhaal | 27-03-2019 | Tear
Tears landendirecteur in Mozambique schrijft over de situatie in de getroffen gebieden.