4 tips om tijd over te houden

Blog | 24-04-2019Annemarie van den Berg

Ken je dat? Je zou best meer willen betekenen voor je zieke buurman of voor je vriendin die het zwaar heeft. Maar: druk druk druk, volle agenda en een vol hoofd. Met deze tips krijg je meer rust en focus. Zo hou je tijd over voor mensen en bezigheden die er voor jou écht toe doen. 

1. Ontdek je tijdslurpers

Houd eens een week een logboekje bij met wat je doet in je vrije tijd. Het vraagt even wat, maar geeft veel inzicht. Er is natuurlijk niks mis met een avondje bankhangen of doelloos door je tijdlijn scrollen, maar misschien schrik je wel van de tijd die op deze manier ongemerkt wegsijpelt. Kies dan een of twee avonden in de week als gezellige tv-avond (samen met het gezin) en laat ‘m de rest van de avonden uit. En dat kun je ook doen met mobiele devices. Zo simpel, maar het werkt: ruim ze op uit het zicht of op een hoge plank, zodat je minder geneigd bent ze te pakken.

2. Maak een pas op de plaats

Soms moet je opnieuw zicht krijgen op wie je bent en wat je wilt. Een weekendretraite kan je helpen om opnieuw prioriteiten te stellen. De Spil in Maarssen is zo’n plek waar je de verbinding met jezelf en God kunt vinden. Is een weekend niet haalbaar, zoek dan eens op stiltewandelingen die worden aangeboden, bijvoorbeeld door Tjitske Volkerink van het Christelijk Spiritueel Centrum.

3. Maak keuzes

Door een volle agenda leven we af en toe op de automatische piloot waarin de ene week geruisloos over gaat in de andere. Het kan  dan helpen om op papier te zetten welke activiteiten je wilt gaan oppakken en met welke je wilt stoppen. Door nee te zeggen tegen het een, komt er weer ruimte voor het ander. Je kunt niet alles en dat hoeft ook niet. Kies liever bewust voor een of meer activiteiten die je met hart en ziel doet, en streep de rest weg.

4. Trek een cirkel

Een heel praktische tip komt van stiltetrainer Mirjam van der Vegt die ooit vertelde dat ze alleen contact onderhoudt met mensen die in een straal van drie kilometer bij haar in de buurt wonen. Dat scheelt een hoop (reis)tijd en geeft je een duidelijke focus op wie je je wel wilt richten.

Zo maak je zelf een duurzaam mondkapje

Verhaal | 26-05-2020 | Maartje de Groot
Vanaf 1 juni kunnen reizigers in het openbaar vervoer niet meer om (niet-medische) mondkapjes heen. Benieuwd hoe je zelf een duurzaam mondkapje maakt? Wij zochten het voor je uit.

7 simpele tips voor een duurzaam huis

Verhaal | 05-05-2020 | Maartje de Groot
Door de coronacrisis blijven we meer dan ooit binnen en dit geeft ruimte om in huis groen aan de slag te gaan. Wij geven zeven tips voor een duurzamer thuis.

Acht miljard Coca-cola flessen verbrand of gedumpt per jaar

Nieuws | 01-04-2020 | Manuel Voordewind
De vervuiling door open verbranding van plastic flesjes staat gelijk aan de uitstoot van 2 miljoen auto's. Dat blijkt uit een onderzoek van zusterorganisatie Tearfund...

Nienke Lindeboom: 'Ik weet niet of de winkel het redt, maar God is erbij'

Verhaal | 01-04-2020 | Hannah Westra
Nienke Lindeboom (40) is eigenaresse van de duurzame en eerlijke kledingwinkel Karakter in Gouda. Juist zij als kleine ondernemer wordt hard geraakt door de coronacrisis.
Tips voor goede boeken over duurzaamheid

13 inspirerende boeken over duurzaamheid

Blog | 13-03-2020 | Tear
Wil je best iets groener leven, maar weet je niet zo goed hoe? We hebben een aantal inspirerende boeken over duurzaamheid voor jou op een rij gezet. Welk boek inspireert jou deze...

3 inspirerende TED Talks over duurzaamheid

Verhaal | 12-03-2020 | Tear
3 inspirerende TED Talks over duurzaamheid. Wat kun jij doen?