4 tips om vluchtelingen in Europa te helpen

Blog | 12-12-2018Annemarie van den Berg

Kun jij het nog aanzien? De foto’s en video’s van vluchtelingen in Europa, die in overvolle kampen, op slippers en in gammele tentjes wachten op duidelijkheid over hun toekomst?

Met het koude winterweer wordt de situatie er alleen maar slechter op. Wij krijgen dan ook regelmatig de vraag: doet Tear iets voor vluchtelingen in Europa en/of wat kunnen wij doen? Als Tear zijn we niet actief in Griekenland, Calais of op de Balkan, maar je kunt zeker iets doen! Hieronder een paar tips.

1. Teken deze petitie

Tear steunt, samen met nog een aantal andere organisaties waaronder Amnesty en PAX, de petitie waarin de Nederlandse regering wordt opgeroepen om binnen Europa het voortouw te nemen en in navolging van Portugal 1.000 mensen van de Griekse eilanden hierheen te halen. Doel is 45.000 handtekeningen te verzamelen en aan te bieden. Help mee en zet ook je handtekening.

2. Geef geld en/of tijd

Help vluchtelingen in Europa door via Stichting Bootvluchteling geld te doneren, zelf een actie op te zetten of je voor een periode als vrijwilliger in te zetten in Kamp Moria op Lesbos. Meer informatie vind je hier. Ook het Rode Kruis is actief in Griekenland, Italië en op de Balkan. Je kunt ze steunen met een gift.

3. Raak betrokken

Wil je meer weten over wat er nu precies aan de hand is rond het vluchtelingenvraagstuk, volg dan deze twee bevlogen mannen. Rob Timmerman verruilde in 2016 zijn baan bij de EO om als vrijwilliger aan de slag te gaan onder de vluchtelingen die gestrand zijn in Sarajevo. Je kunt zijn activiteiten hier volgen. Ook Rikko Voorberg reist voor ‘We Gaan Ze Halen’ regelmatig af naar Griekenland. Zijn verhalen en activiteiten kun je onder andere lezen op deze pagina.

4. Geef een winterjas, deken of schoenen

Lokaal en regionaal zijn er tal van initiatieven die hulpgoederen inzamelen. Heb je een jas over? Of ligt er nog een stapel dekens op zolder? Lever ze af! Zoek via Facebook of Google naar een initiatief bij jou in de buurt, zoals Help Moria de winter door of Hulp Convooi Veluwe.

Heb jij ook tips of ideeën? Deel ze dan met ons, zodat we samen echt iets kunnen betekenen voor de vluchtelingen in Europa!

In Syrië gaan kinderen met honger naar bed door de economische crisis

Verhaal | 30-06-2020 | Hannah Westra
In Syrië is - naast de oorlog die nog steeds voortwoekert - een stille ramp gaande.

Hoe het landbouwproject in Syrië kracht geeft om door te gaan

Verhaal | 13-08-2019 | Tear
Een verhaal over hoe de wanhoop in het gezin van Mansoor veranderde in hoop.

NGK Houten verbindt zich aan Syrische kerk

Nieuws | 21-03-2019 | Tear
Sinds maart dit jaar zet De Lichtboog, de Nederlands Gereformeerde Kerk in Houten, zich in voor het welzijnswerk van een kerk in Syrië.

Een nieuwe start

Verhaal | 20-12-2018 | Tear
Wat als je alles kwijt bent geraakt door de oorlog en je leven opnieuw moet opbouwen?

Hoe de droom van een Syrisch jongentje levens veranderde

Blog | 20-12-2018 | Agnes Schaafsma
De Libanese Rosetta kreeg wel een hele bijzondere droom. Het zette haar leven op z'n kop.
4 tips om vluchtelingen in Europa te helpen

4 tips om vluchtelingen in Europa te helpen

Blog | 12-12-2018 | Annemarie van den Berg
Schrik jij ook van de schrijnende beelden van vluchtelingen in Europa? We geven vier tips om iets te doen.

Welke tips heb jij om vluchtelingen in Europa te helpen?