5 Stiltetips van Mirjam van der Vegt om je zomer als nieuw te beleven!

Verhaal | 04-08-2020Mirjam van der Vegt

De zomer is een tijd om te herbronnen en bezinnen. Dat hoeft niet per se ver weg, maar kan ook gewoon thuis. Neem deze vijf praktische stiltetips ter harte en ontdek dat wanneer je anders leert kijken, je anders kan leven.

Tip 1: If you get tired: learn te rest, not quit

Als je moe bent, leer dan te rusten, in plaats van te stoppen. Bekijk je agenda voor komend seizoen eens met andere ogen. Gebruik jij je agenda om je afspraken in te noteren, of biedt je agenda ruimte voor wie jij wilt zijn in de komende tijd?

  • Plan daarom nu vast rustmomenten in - kruis minimaal twee dagdelen per week aan als vrije ruimte.
  • Neem elke dag minimaal een half uur voor reflectie.

Schrijf dit nu vast in je agenda. Klinkt misschien heel kinderachtig, maar besef dat agendabeheer een van de meest heilige taken is als mens.

Lees ook: De moed om los te laten - Vraag het gratis boekje aan

Tip 2: Waar loop jij in je leven echt telkens weer tegenaan? Beslis deze zomer daar niet alleen mee rond te blijven lopen

We hebben als mensen allemaal een eigen referentiekader. Het venster der verduring, wordt het ook wel genoemd: dat venster waarin het jou lukt de zaken op te lossen en aan te gaan. Dat venster kun je vergroten door andere mensen te laten reflecteren op jouw issue. Dat venster vergroot je soms ook door op reis te gaan. Ik heb dat zelf meegemaakt toen ik met Tear meeging naar Oeganda. De kijk van mensen daar op het leven neem ik elke dag mee in mijn beslissingen. Het belangrijkste wat ik daar leerde, is dat mensen samenwerken om hun problmen op te lossen. Schakel hulp in, bespreek jouw issue deze zomer eens met iemand anders of gun jezelf een reflectiegesprek.

God, die zaad geeft om te zaaien en brood om te eten, zal ook u zaad geven en het laten ontkiemen, zodat uw vrijgevigheid een rijke oogst opbrengst.

Tip 3: Beoordeel de dag naar wat je zaait, in plaats van oogst

Wij kijken vaak naar het resultaat. En dan kun je teleurgesteld raken. Onze taak als mensen is primair om te zaaien wat we van God gekregen hebben. God is verantwoordelijk voor de oogst. Lees 2 Korintiërs 9:10 er maar op na.

Het wil niet zeggen dat je geen doelen mag stellen, maar wel anders mag kijken naar je dag.
Luister naar het lied van Marjolein Keijzer Beoordeel de dag naar wat je zaait. Zij schreef het na een lezing over de kloostertraditie - hoe mooi is het dat ik daar iets zaaide en een paar weken later dit liedje retour kreeg van haar?

Concreet: schrijf deze week aan het eind van de dag elke dag drie zaaimomenten op die er zijn geweest. Dat kan heel klein zijn; bijvoorbeeld een glimlach die je aan de caissiere hebt gegeven.

Tip 4: Alles is nieuw, ook vandaag

Kijk deze zomer eens met een zogenaamde beginnersmind naar de mensen om je heen. Dat wil zeggen: kijk naar ze alsof je ze voor het eerst ziet! En stel jezelf open om het wonder in de ander te zien. Want Augustinus zou het al: Mensen verwonderen zich op hun reizen over de hoogte van de bergen, de geweldige zee en de rondgang van de sterren; maar zichzelf vinden ze heel gewoon.

Tip 5: Probeer deze zomer een ander gerecht

Wat de boek niet kent dat vreet 'ie niet - ken je die uitdrukking? Enige uitzonderingen daargelaten, weet ik zeker dat jij geen echte boer bent. Probeer deze zomeer een een totaal ander gerecht. En besef dat er achter dit gerecht een hele wereld zit verscholen waar jij nog geen weet van hebt! Wellicht heb je tijd om er wat van uit te zoeken. Wie altijd kijkt zoals hij heeft gedaan, zal altijd krijgen wat hij heeft gekregen. Deze opdracht symboliseert dat de wereld groter is dan jouw kijk op de wereld. Er is nog zoveel te ontdekken!

Fijne zomer!

Lees ook: De moed om los te laten - Vraag het gratis boekje aan

Mirjam van der Vegt is auteur en stiltetrainer. Ze schrijft mee aan de veertigdagenkalender van Tear, over wortelen in Gods liefde – waardoor angst en schaamte verdwijnen.  Ook is ze ambassadeur van Tear.

Foto Mirjam van der Vegt

Doe-tip: Teken en lees met Mirjam van der Vegt

Verhaal | 26-03-2020 | Annelieke Bouman
Hoe voel jij je in deze crisistijd? Ambassadeur Mirjam van der Vegt heeft een creatieve manier bedacht om je gevoelens te uiten en je te bemoedigen. En jij kan meedoen!