Eenzaamheid is lastig te herkennen en niet alleen ouderen of alleenstaanden kunnen er last van hebben. Hoe kom je er toch achter? Hier vind je tips die helpen om eenzaamheid te herkennen. Hoe eerder je het opmerkt bij iemand, hoe meer je kunt doen!

1. Schrijf een kaartje of brief

Kaartjes of brieven schrijven doe je misschien niet heel vaak meer, maar het blijft leuk om post te versturen én te ontvangen. Je kunt een kaartje online bestellen met bijvoorbeeld een eigen foto, maar je kunt natuurlijk ook zelf creatief aan de slag gaan. Zo biedt Pinterest heel wat inspiratie voor leuke ideeën en ontwerpen. Doe de brieven of kaartjes op de post of breng ze zelf rond. Bijvoorbeeld bij dierbaren, alleenstaanden, ouderen of mensen die het nu even nodig hebben. Gewoon om te laten weten dat je aan ze denkt.

2. Breng (lokale) bloemen rond

Door de coronacrisis heeft ook de bloemenhandel het zwaar. En dat terwijl mensen hun tijd nu meer dan ooit thuis doorbrengen en dus optimaal kunnen genieten van een bloemetje. Ga op zoek naar een lokale teler of bloemist en koop een paar bloemen, zoals vrolijke tulpen. Breng ze lopend of op de fiets rond in je dorp of stad bij mensen die het volgens jou kunnen gebruiken (houd natuurlijk wel 1,5 meter afstand). Zij genieten vervolgens nog dagen van je bloemetje en jij steunt er ook nog eens de lokale ondernemer mee!

3. Speel online spelletjes

Een simpel spelletje spelen wordt door de coronacrisis ook ineens lastig. Gelukkig zijn veel bekende spellen inmiddels ook online te spelen. Denk bijvoorbeeld aan WordFeud (iOS en Android), Rummikub (iOS en Android of online) of Pictionairy. Spreek met vrienden of familie af om een fanatiek online spelletje te spelen. Zo hebben jullie een leuke tijdsbesteding en onderhoud je op een interactieve manier contact.

4. Help praktisch

Sommige mensen hebben naast contact ook praktische hulp nodig. Ken je iemand die binnen de risicogroep valt en daardoor bijvoorbeeld geen boodschappen kan doen? Vraag eens of je wat voor diegene mee kan nemen van de supermarkt en zet de boodschappen voor de deur. Of kook wat extra en breng dat bij hem of haar langs. Zo ben je weer even in contact, laat je blijken dat je aan diegene denkt en help je praktisch ook nog eens enorm.

5. (Video)bel vaker

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar videobellen blijft een perfecte oplossing om op afstand met elkaar verbonden te blijven. Daarnaast is het ook nog eens onwijs makkelijk in gebruik. Videobellen kan bijvoorbeeld gewoon via WhatsApp, maar ook (met grotere groepen) via Google Hangouts of Zoom. Tip: spreek voordat je ophangt een nieuwe datum met elkaar af om weer te (video)bellen. Zo blijf je elkaar structureel spreken.

Zelf behoefte aan hulp of een luisterend oor? Of kun je juist hulp bieden? Kijk op www.nietalleen.nl of bel met 0800-1322.