6 dingen die je moet weten over avocado’s

Verhaal | 16-09-2020Tear

De avocado is populair. Hij schittert niet alleen op vele menukaarten wereldwijd, maar inmiddels ook op onze sokken, tassen en shirts. Maar is de avocado zo groen als hij lijkt? Hoe weet je of hij rijp is? En is het waar dat avocado’s levens kunnen redden? Tear zet alles wat je wil weten over avocado’s op een rij.  

1. Avocado is supergezond

We eten meer avocado’s dan ooit. Waar we in 2008 in Nederland nog zo’n 10 miljoen kilo avocado’s verslonden, was dat in 2017 al 39 miljoen kilo. Dat heeft een reden: avocado's zijn hartstikke gezond. De vrucht bestaat voor 25 procent uit gezonde plantaardige vetten, heeft een LDL-cholesterolverlagende werking en bevat daarnaast veel vitaminen, vezels, ijzer, calcium en magnesium. Avocado’s worden gebruikt op toasts, in salades en smoothies en als guacamole dip bij tortilla’s maar doen het ook goed in verzorgingsproducten. Er bestaat zelfs ‘Avocado art’.

2. De avocado is niet nieuw onder de zon

Archeologen vonden bewijs dat avocado’s al duizenden jaren voor Christus in Mexico groeiden. Bij opgravingen in Peru vonden archeologen een waterkruik in de vorm van de vrucht. Ook van de Azteken is bekend dat zij avocado’s teelden. Zij aten de vruchten en gebruikten de olie om hun huid en haren te verzorgen. De Spanjaarden haalden de groene vruchten voor het eerst naar Europa.

3. Hij komt in vierhonderd tinten groen

Er bestaan maar liefst vierhonderd avocadorassen, maar in Nederland kennen we vooral de Hass-avocado, genoemd naar een Californische postbode, die deze soort in zijn achtertuin ontdekte. De vruchten groeien het best in warme, vochtige gebieden, zoals Mexico, Peru, de Caraïben, Kenia en Indonesië. Door hun dikke schil zijn ze goed beschermd tegen ziektes en insecten.

4. De avocado is niet altijd groen

Doordat wij de afgelopen jaren massaal ‘smashed’ avocado op toast, guacamole en avocado smoothies zijn gaan consumeren, is de avocadoproductie flink opgeschroefd. Dat heeft gevolgen voor het milieu. Avocado’s slurpen meer water op dan veel andere gewassen. In de toch al droge gebieden als Zuid-Afrika drogen ze watervoorzieningen uit. Daarnaast kost reis die avocado’s naar Nederland moet afleggen veel energie, want de vruchten blijven alleen goed bij een temperatuur van zes graden en de juiste luchtvochtigheid. Om lange transporten te voorkomen, kun je het beste kiezen voor avocado’s uit Spanje. Het microklimaat aan de kust bij Malaga en Granada is namelijk ideaal voor de teelt van avocado’s.

5. Zo weet je of je avocado rijp is

Nee, niet door erin te knijpen! Daar worden avocado’s niet blij van, eerder beurs. Trek het puntje of steeltje waarmee de avocado ooit aan de boom zat voorzichtig weg of til het op, zodat je eronder kunt kijken. Welke kleur zie je onder dat steeltje? Geel wil zeggen: nog niet rijp. Bruin laat zien: overrijp. Groen roept: perfect om nu te eten! Sommige avocado’s hebben te lang in een te lage temperatuur op koelschepen vanuit verre landen gelegen, waardoor het vruchtvlees zwart wordt. Ook daarom kun je beter gaan voor avocado’s van dichterbij. Of: probeer eens je eigen avocadoboom te kweken!

6. Avocado’s kunnen levens redden

Wist je dat avocado’s levens kunnen redden? Wel als je een boer in Haïti bent. Door zware aardbevingen, orkanen en geweld zijn veel boeren de afgelopen jaren alles kwijtgeraakt. Daarom investeert Tear op het Haïtiaanse platteland in een landbouwprogramma, waarin boeren hun bedrijven weer duurzaam leren opbouwen. Er worden heel veel nieuwe bomen geplant, waaronder avocadobomen. Avocado’s zijn niet alleen voedzaam voor het gezin van de boeren, maar doen het ook goed op de lokale markt. Boer Saël vertelt je graag meer over dit duurzame landbouwprogramma in Haiti!

Bronnen: Het Kan Wel, Bedrock, First Food Network, Business Inside

Lees ook: Het groene goud dat levens redt

Letterlijk licht in de duisternis voor de Rohingya vluchtelingen

Verhaal | 26-09-2020 | Tearfund Engeland
Veel vrouwen en meisjes voelen zich onveilig in de Rohingya vluchtelingenkampen. Gelukkig is er een oplossing: straatverlichting.
Vermoeid @Kinga Cichewicz

Ik ben er even niet en dat is oké

Blog | 24-09-2020 | Annelieke Bouman
Zit er in jou een stemmetje dat het altijd beter kan? Word je moe van alle dingen die 'moeten'? Dan is deze blog voor jou!

Zo kweek jij je eigen avocadoboom!

Verhaal | 24-09-2020 | Tear
Avocado's zijn enorm trendy, maar de vruchten moeten van ver komen en verbruiken veel water. Wist je dat je ook zelf een avocadoboom kunt kweken? Lees hier hoe...
Mira de Boer

Mira de Boer nieuwe programmaleider Umoja Nederland

Persbericht | 23-09-2020 | Suzanna Blackmore
Per 1 oktober treedt Mira de Boer aan als programmaleider van Umoja Nederland.

Tear-ambassadeur Rikko Voorberg: 'De hel is verbrand. Nu wordt alles anders.'

Verhaal | 23-09-2020 | Tear
Tear vroeg ambassadeur Rikko Voorberg naar het effect van de verschrikkelijke branden in het vluchtelingenkamp Moria.

Klimaatactiviste Ridhima Pandey (12) wil generaties redden

Verhaal | 22-09-2020 | Maartje de Groot
Ontmoet de Indiase Ridhima Pandey (12) die zich op jonge leeftijd inzet voor het klimaat.