7 tips voor een goedkope en duurzame decembermaand

Blog | 08-12-2019Tear

De één vindt het fantastisch, de ander krijgt al kriebels bij het nadenken over de voorbereidingen voor kerst. Eén ding is zeker: december is vaak druk. Dit jaar geen zin in stressen voor het kerstdiner, liever je geld overhouden voor dingen die er écht toe doen of ben je van mening dat die decembermaand wel wat duurzamer kan? We geven 7 tips.

1. Een diervriendelijke kerst

Duurzaamheid verliest gelukkig het geitenwollensokken-imago en vegetarisch eten komt steeds meer in trek. Dit jaar eens iets anders dan die jaarlijkse gourmet tijdens kerst? Maak een vegetarisch kerstdiner! Het is lekker, vaak goedkoper en nog duurzamer ook. Kook samen een uitgebreide maaltijd of laat iedereen iets meenemen. Geen inspiratie voor een lekker, spectatulair én vegetarisch menu? Albert Heijn heeft heel wat (kerst)gerechten voor je op een rijtje gezet. 

Foto: Cala/Unsplash

2. Kerst- en nieuwjaarskaarten

Ga tijdens de vakantie zelf aan de slag met het maken van (kerst)kaarten voor de mensen die je het meest dierbaar zijn. Maak er een uitdaging van door zoveel mogelijk kaarten persoonlijk langs te brengen, bijvoorbeeld op de fiets of tijdens een wandeltocht. Leuk én duurzaam. Geen zin in een huis vol glitters of niet zo creatief? Koop je kaarten bij een zelfstandige ondernemer of bijvoorbeeld de Wereldwinkel.

Kaarten: lief-kaartje.nl

3. Ecofriendly kerstkleding

Tijdens kerst willen we er allemaal op en top uitzien, maar moet je daar echt ieder jaar iets nieuws voor kopen? Kijk eerst in je kast wat je nog hebt voordat je iets koopt. Wil je écht iets nieuws? Bekijk hier een aantal tips hoe je op een duurzame manier kleding kan shoppen. Wat ook leuk is (maar wel iets meer tijd kost), is het organiseren van een kerstkledingruil. Hierbij wissel je een nieuwe jurk, pak of foute kersttrui met vrienden, buren of mensen uit de kerk. Niet alleen heel duurzaam, maar ook een goed excuus om elkaar te zien onder het genot van warme chocomelk en marshmallows! Te veel gedoe? Leen een pak of jurk bij een vriend of vriendin met dezelfde maat. Je moet even een drempel over, maar later durft diegene ook iets bij jou te lenen. 

Foto: Pexels

4. Oh dennenboom, oh dennenboom...

Een boom kopen die je na een paar weken weer wegdoet is heel gezellig, maar natuurlijk ook best wel zonde. Je kan ook via martkplaats een kunstboom aanschaffen en deze gebruiken voor de rest van je leven. Versier hem met ledlampjes en zelfgemaakte of tweedehands versiering. Wil je toch graag die lekkere dennengeur in huis? Dan is een duurzame kerstboom wellicht wat voor jou. Na de decembermaand lever je de boom weer in en wordt deze in een bos of op een landgoed gepland. Toch geen behoefte aan een hele boom?  Je kan ook een paar dennentakken en eucalyptus op de markt halen en deze ophangen in huis of als decoratie gebruiken op tafel. De takken kan je natuurlijk ook in het bos zoeken, dat is helemaal voordelig :).

Foto: Cameron Kirby

5. Collect moments, not things

Geef elkaar geen cadeautjes, maar herinneringen door samen op pad te gaan. Ga in de kerstvakantie bijvoorbeeld met de familie of vrienden wandelen en neem een thermoskan erwtensoep of warme chocomelk en lekkers mee. Ook leuk: bezoek een schaapskudde* voor het echte kerstgevoel. De eerste kerstlammetjes zijn geboren! Ga op bezoek bij opa en oma met zelfgemaakte kerstkransjes of leef je uit in een activiteitenbos van Staatsbosbeheer. Leuk voor de kinderen en zelf ben je die extra decembercalorieën zo weer kwijt. Niet in staat om meteen op pad te gaan? Geef elkaar een bon voor een kop koffie met taart in de stad, een zonsondergang aan zee, een massage of een uur onverdeelde aandacht.

Foto: Alisa Anton

6. Een cadeautje met een boodschap

Wil je echt graag cadeautjes kopen? Struin alle kringlopen (of marktplaats ) af en koop iets met een speciale betekenis (bijvoorbeeld een kinderboek dat jullie vroeger voorlazen). Maak er een spelelement van door de kosten expres laag te houden. Liever iets nieuws? Koop mooie handgemaakte dingen bij een (lokale) zelfstandige ondernemer. Extra leuk om tijdens de decembermaand een echt persoon te steunen in plaats van een grote keten!

Foto: Kira auf der Heide

7. Gratis chocolademelk (en een goede boodschap)

Geld besparen? Bezoek op kerstavond een kerstnachtdienst. Na de dienst (of ervoor) wordt er vaak gratis warme chocolademelk of gluhwein geschonken en kerstbrood uitgedeeld :-). Carpool naar het kerstfeest of de kerstdienst of ga fietsen of wandelen. Ook leuk: check de lokale krant voor gratis concerten of tentoonstellingen tijdens kerst en oud en nieuw.

Foto: Pro Church Media

Indi (14), Amélie (15) en Anna (15): ‘Wij hopen dat onze generatie wakker wordt!’

Verhaal | 19-02-2020 | Iris Zwart
Ontmoet rechtbrengers Anna (15), Indi (14) en Amélie (15), drie meiden die zich inzetten voor het klimaat.

Duurzaam shoppen: tips voor betaalbare eerlijke kleding

Blog | 21-10-2019 | Hannah Westra
Duurzaam en eerlijk winkelen moeilijk? Gelukkig zijn er steeds meer groene merken. Kijk hier voor een overzicht.

Duurzaamheid in het klooster: deze abt rijdt al sinds 2013 in een elektrische auto

Verhaal | 19-08-2019 | Annemarie van den Berg
Waarom vindt dit klooster duurzaamheid zo belangrijk?

Een aanbiddingslied aan de waslijn

Blog | 11-07-2019 | Dorina Nauta
Dorina Nauta gaf workshops over duurzaamheid en kwam oog in oog te staan met haar eigen 'afvalberg'.

Ruim je rotzooi op - je redt er mensenlevens mee!

Blog | 10-07-2019 | Tear
Dat plastic verre van ‘fantastic’ is, weten we inmiddels wel. Maar wist je dat er een directe link is tussen plastic en dodelijke slachtoffers? Uit recent onderzoek van o.a. onze...
Natuurlijk schoonmaken

Schoonmaakkriebels? Zo ga je op een natuurlijke manier aan de slag!

Blog | 05-06-2019 | Annemarie van den Berg
Schoonmaakkriebels? En wil je op een duurzame en natuurlijke manier aan de slag? Lees dan snel onze tips!