7 verrassende dingen die je nog niet wist over Ethiopië

Blog | 07-09-2020Annelieke Bouman

Ethiopië is dor en droog. Tenminste, zo lijkt het als je de beelden ziet van de Afar-nomaden, die rondtrekken door de warme en droge woestijn. Maar het land kent ook een andere kant. Het heeft ongekend mooie landschappen, een rijke geschiedenis en... nog veel meer. 

Laat je verrassen door de schoonheid van Ethiopië.  

1. Wereldrecord bomen planten 

Ook Ethiopië zucht onder de gevolgen van de klimaatverandering. Daarom wil Ethiopië in de komende jaren vier miljard bomen planten. Een goed begin is het halve werk, dachten de Oost-Afrikanen. Vorig jaar plantten ze op één dag maar liefst 350 miljoen bomen. En daarmee is het oude wereldrecord verbroken!

2. De koningin van Sheba  

Ken je het Bijbelverhaal over koning Salomo en de koningin van Sheba? De koningin reisde vanuit Noord-Ethiopië naar Jeruzalem om koning Salomo te ontmoeten. Was hij echt zo rijk en wijs als dat men beweerde? Nadat ze hem ontmoet had, kon ze dat alleen maar beamen: ‘Werkelijk, de mensen hadden mij nog niet de helft verteld.  U bent nog wijzer en rijker dan ze zeiden.’ 

3. Natuur in volle glorie  

Er zijn droge en dorre gebieden in Ethiopië, maar dat geldt lang niet voor het hele land. Groene glooiende heuvels en met eucalyptus begroeide berghellingen. Meren, watervallen en hoge bergtoppen. Gazellen, krokodillen, zebra’s, nijlpaarden en apen. De Ethiopische natuur is schitterend.  

4. Het oudste lavameer ter wereld  

Erta Ale is een actieve schildvulkaan in het noordoosten van Ethiopië. Het is een van de vier vulkanen met een lavameer op de top en het is ook nog eens het langst bestaande lavameer ter wereld. De laatste uitbarsting van de vulkaan was in 2007.  

5. Andere tijden  

De Ethiopiërs gebruiken de Juliaanse kalender en deze loopt zeven tot acht jaar achter op onze kalender. Ook heeft deze kalender 13 maanden. Wist je dat Nieuwjaarsdag in Ethiopië in september valt?  

6. De beste koffie ter wereld  

Ethiopië wordt vereerd om zijn koffiebonen. De beste koffiesoorten ter wereld komen uit dit Oost-Afrikaanse land. Maar wist je ook dat belangrijke evenementen altijd worden geopend met een koffieceremonie? En let op: vroegtijdig opstappen voordat je je derde kopje hebt gedronken, is zeer onbeleefd.  

7. Rotskerken van Lalibela 

Ze staan sinds 1978 ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco: de bijzondere rotskerken van Lalibela. Ze stammen uit de 13e eeuw en zijn uit rotsen gehouwen. Ondergrondse gangen verbinden de elf kerken met elkaar. Dit fascinerende complex van kerken wordt soms ook wel het achtste wereldwonder genoemd!

Foto's: Daniele Levis, Erik Hathawway, Mulugeta Wolde, Unsplash.  

Lees ook: Help de Afar-nomaden in Ethiopië de droogte te doorstaan!

Wauw! Deze kerk bouwde zelf een school voor de kinderen uit het dorp

Verhaal | 21-09-2020 | Hannah Westra
Toen ze zagen dat veel kinderen niet naar school gingen, besloten ze zelf actie te ondernemen.

Even snel een kopje koffie drinken? Niet in Ethiopië

Verhaal | 14-09-2020 | Hannah Westra
Even snel een kopje koffie drinken in Ethiopië? Vergeet het maar! Daar hoort een hele ceremonie bij.
Ethiopië

7 verrassende dingen die je nog niet wist over Ethiopië

Blog | 07-09-2020 | Annelieke Bouman
Ethiopië, is dat niet een dor en droog land? Laat je verrassen door de schoonheid van Ethiopië.

Creatief omdenken bij klimaatverandering

Verhaal | 03-09-2020 | Annemarie van den Berg
Wereldwijd worden mensen door klimaatverandering teruggeduwd in armoede. Maar gelukkig is er hoop, want door creatief omdenken ontstaan er nieuwe mogelijkheden…

Help de Afar-nomaden in Ethiopië de droogte te doorstaan!

Verhaal | 01-09-2020 | Tear
Voor de Afar-nomaden in Ethiopië is rondtrekken een kwestie van overleven. Zij trekken met hun kamelen door de woestijn, voortdurend op zoek naar water. De laatste jaren is er...
Trevor Cole Unsplash Ethiopie

Robe: ‘Het is niet gebruikelijk, maar ook wij als vrouwen kunnen zorgen voor inkomen!’

Verhaal | 01-09-2020 | Annelieke Bouman
De woestijn wordt warmer en water wordt schaars. De Afar-nomaden komen steeds meer in de problemen. Of is er een oplossing?