Amsterdamse dominee beklimt Mont Blanc op eigen trap

Nieuws | 16-06-2020Suzanna Blackmore

Jurjen ten Brinke uit Amsterdam-Noord beklimt van 11-20 juni de Mont Blanc op zijn eigen trap voor sponsoractie The Climb. Dat betekent tien dagen lang ruim zeventig keer per dag omhoog. Hij haalt hiermee geld op voor mensen in ontwikkelingslanden die extra hard zijn geraakt door de coronacrisis. 

Steun de sponsoractie van Jurjen ten Brinke en zijn gezin >>

Een dag in lockdown, betekent voor veel mensen een dag geen inkomen en een dag geen eten.

Jurjen ten Brinke is dominee van de multiculturele kerk Hoop voor Noord. Hij studeerde tropisch landgebruik in Wageningen en is op veel plekken in de wereld geweest. ‘Een paar jaar terug was ik nog in vluchtelingenkampen in Bangladesh. Het zijn plekken op de wereld waar de coronacrisis een ramp op een ramp is. Mensen hebben er vrijwel niets, kunnen moeilijk afstand houden en hygiëne is er heel lastig. Verder zijn er nauwelijks sociale vangnetten.

Een dag in lockdown, betekent voor veel mensen een dag geen inkomen en een dag geen eten. De uitdagingen zijn enorm. Ook in landen als Ethiopië en Bangladesh. We horen vaak weinig over wat zich daar afspeelt, terwijl mensen er ook nog te kampen hebben met andere rampen als een sprinkhanenplaag, voedseltekorten en een orkaan. Hoewel mensen ook daar inventief zijn en veerkracht tonen, kunnen ze zeker onze hulp gebruiken.’

The Climb is een initiatief van hulporganisatie Tear om geld in te zamelen voor voedselpakketten, water, zeep, medische hulp en voorlichting in deze landen. Deelnemers kiezen een berg uit, beklimmen die binnen tien dagen op hun eigen trap en laten zich sponsoren door familie en vrienden. Meer dan 140 mensen doen mee aan de actie. 

‘Ik beklim de Mont Blanc en ga tien dagen lang ruim zeventig keer de trap op en af. Dat betekent 1820 treden per dag. Ik hoop op zoveel mogelijk sponsors.’ De vrouw en vier kinderen van Jurjen doen ook mee aan The Climb.

Pepijn en Sepp beklimmen de Alpe d'Huez!

Verhaal | 22-06-2020 | Petra Meijerhof
In het Jeugdjournaal vertelden Sepp en Pepijn over de trap die zij beklommen.

Ondanks zijn hersenletsel beklimt Antheun de trap

Verhaal | 16-06-2020 | Tear
De Vaalserberg. Dat is zijn doel. Hiervoor gaat hij twaalf dagen lang, vier keer per dag, met de trap naar zolder en – achterstevoren met zijn vrouw als ‘vangnet’ – weer naar...

Lizet en Tjerk doen mee aan The Climb: ‘Door zelf in onze kracht te staan, helpen we mensen ver weg dat ook te doen’

Verhaal | 10-06-2020 | Tear
Lizet en haar partner Tjerk doen mee aan The Climb: elke dag lopen ze acht keer de 142 treden op en af, en dat tien dagen achter elkaar.
zelfhulpgroep Tear

'Is al het harde werk voor niets geweest?'

Verhaal | 04-06-2020 | Tear
Voor haar zakelijke successen heeft Nitagwa hard moeten werken, want ze kent ook armoede. Nu lijkt door corona alles voor haar ogen in te storten. 'Is al het harde werk voor...

Woerdens stel beklimt Mont Blanc op Petrustoren

Verhaal | 28-05-2020 | Suzanna Blackmore
Lizet Wolters en Tjerk Copier uit Woerden beklimmen van 11-20 juni de Mont Blanc op de Petrustoren.
The Climb Tear

The Climb: de sportiefste challenge in lockdown!

Verhaal | 21-05-2020 | Tear
The Climb: De sportiefste challenge in lockdown!