Beter bestand tegen de coronacrisis dankzij de lokale kerk

Verhaal | 22-06-2020Annemarie van den Berg

Dat Tear werkt via lokale kerken, en hen helpt om te kijken naar wat de omgeving nodig heeft, is niet nieuw. Wel nieuw èn bemoedigend is dat deze aanpak in Indonesië juist ook in coronatijd haar vruchten afwerpt!

In Indonesië is Tear al langere tijd betrokken bij het trainen van kerken aan de hand van Church and Community Mobilisation Process, ook wel Umoja genoemd. Dit is een holistische benadering die kerken helpt om in de fysieke, emotionele, sociale en geestelijke behoeften van de gemeenschap te voorzien. Kerken worden zo gestimuleerd om te kijken wat de omgeving nodig heeft en om deze veranderingen in gang te zetten met de middelen die voor handen zijn.

Juist in coronatijd

Het is ontzettend bemoedigend om te zien hoe de kerken, juist nu in coronatijd, dankzij deze werkwijze zoveel kunnen betekenen voor hun dorpen en gemeenschappen. Zo hoorden we van 17 kerken in Indonesië die praktische hulp konden bieden. Een paar voorbeelden:

 • Groentetuinen en visvijvers
  Verschillende kerken op Sulawesi startten vorig jaar met het verbouwen van groenten en het opzetten van visvijvers. Hierdoor zijn ze nu minder kwetsbaar voor de economisch gevolgen van de lockdown door corona. Ze hebben niet alleen zelf meer te eten, maar delen ook uit aan mensen in hun omgeving die het moeilijk hebben.
   
 • Ruilhandel met rijst
  Een andere kerk (Pengkol Rejo) runt sinds 2018 een rijstbank. Door rijst te verbouwen en een deel van de oogst op te slaan, hebben ze inkomsten voor de kerk. Maar nu kiezen ze ervoor om de rijst uit hun voorraad uit te delen aan hulpbehoevende mensen. Ook wordt er geruild met kerken die bijvoorbeeld vooral groenten verbouwen, of kleine kippenfarms runnen voor de eieren. Op deze manier hebben ze 25 kwetsbare gezinnen van de kerk en de bredere gemeenschap kunnen voorzien van voedselpakketten.
   
 • Beschermende pakken voor vroedvrouwen
  Weer een andere kerk (Wonorejo) heeft drie beschermende pakken geproduceerd en geschonken aan de drie vroedvrouwen die actief zijn in de omliggende dorpen. Deze beschermende middelen zijn kostbaar en vaak niet lokaal beschikbaar. Daarnaast hebben ze ook nog acht waterpunten gerealiseerd op openbare plekken in het dorp, voor extra hygiëne en preventie.

Fennelien Stal, programmaleider van Indonesië, vertelt: ‘Dankzij de Umoja-werkwijze zien we dat kerken beter bestand zijn tegen de economische gevolgen van corona. En dat is niet alleen goed nieuws voor henzelf, maar zeker ook voor de bredere gemeenschap die hiervan mee profiteert.’

Lees ook: Herstel van relaties tussen christenen en moslims in Indonesië

Foto: Groentetuin op Sulawesi - Marnix van Weringh

Hi, wij zijn Marnix (30) en Iris (27). In het gewone leven werkt Iris als leerkracht in het basisonderwijs. Marnix is contentcreator (film/fotografie). Na bijna tien jaar dromen over het maken van een lange reis, hebben we afgelopen jaar allebei onze baan opgezegd en een enkeltje geboekt naar India! Van daaruit reizen we verder.

We zijn beiden opgegroeid met het idee dat je niet alleen voor jezelf leeft. We hebben Tear benaderd omdat we geloven in de manier waarop zij hulp verlenen: mensen activeren zélf met oplossingen te komen. We zijn heel enthousiast dat we daar een bijdrage aan mogen leveren en hopen dat onze verhalen anderen inspireren en activeren.

Herstel van relaties tussen christenen en moslims in Indonesië

Verhaal | 23-06-2020 | Marnix & Iris
Indonesië kent veel spanningen tussen christenen en moslims. Maar dankzij de Umoja-training van Tear zijn in Jogjakarta de relaties tussen christenen en moslims enorm verbeterd.

Beter bestand tegen de coronacrisis dankzij de lokale kerk

Verhaal | 22-06-2020 | Annemarie van den Berg
Via lokale kerken mensen zelf uit armoede laten opstaan. Het werkt! Juist in deze coronacrisis zien we dat deze gemeenschappen beter bestand zijn tegen de gevolgen.
Risman overleefde de aardbeving op Sulawesi

Wat als een aardbeving je treft?

Verhaal | 05-03-2020 | Marnix & Iris
Op het moment dat Risman anderhalf jaar geleden op de Sulawesi de grond hevig voelde schudden, rent hij in blinde paniek van zijn gezin weg.

'Dankzij toiletten is de situatie in het kamp verbeterd'

Verhaal | 26-02-2020 | Marnix & Iris
Nurlino overleefde de zware aardbeving van 2018 op Sulawesi. Backpackers Marnix en Iris spraken met haar.

Noodhulp? Yes please!

Blog | 20-02-2020 | Tear
'Noodhulp? Ik vroeg me altijd af waar dat geld dan heen ging. Nu zie ik het.' Backpackers Marnix en Iris spraken interviewden overlevenden van de zware aardbeving op...

Noodhulp Indonesië in volle gang

Nieuws | 24-01-2019 | Christelijk Noodhulpcluster
In 2018 werd Indonesië getroffen door een tsunami en meerdere aardbevingen. Tear verleent noodhulp.