'Bid voor onze kinderen'

Blog | 29-08-2014Kate Harrison

Kate Harrison van Tearfund Engeland schrijft in deze blog over vluchtelingen uit Mosul die ze ontmoette.

Er is een meisje van drie jaar in Noord-Irak, dat nachtmerries heeft. Ze heeft blonde staartjes en ziet eruit als elk ander meisje van drie jaar. Maar haar leven is heel anders dan dat van de meeste kinderen van haar leeftijd.

Samen met haar ouders moest ze vluchten uit Mosul, waar minderheden werden vervolgd. Haar ouders hebben familie en vrienden verloren. Die werden vermoord, omdat ze weigerden hun geloof op te geven. Zelf zijn ze gevlucht naar een andere stad, waar ze op de grond slapen in een kerk, met 30 andere gezinnen die dezelfde reis hebben gemaakt. Nu zijn ze relatief veilig. Ze doen hun best om een dagelijkse routine op te pakken en hun dagen op een positieve manier in te vullen.

Maar ’s nachts komt het allemaal terug. Het kleine meisje wordt wakker, gillend en schreeuwend dat de gewapende strijders weg moeten gaan. Haar ouders doen hun best om haar te troosten en gerust te stellen, maar de angst is te groot en ze kan niet meer slapen.

Ze zijn christen, deze mensen, en ze hebben met me gepraat over hun geloof en hun vertrouwen op God in deze moeilijke tijd. Ik verzeker hen dat veel mensen al voor hen bidden en hen willen helpen. ‘Hoe kunnen we het best voor jullie bidden? ’vraag ik. ‘Bid voor onze kinderen,’ zeggen ze. ‘Ze horen niet op deze manier op te groeien.’

Foto: Kate Harrison van Tearfund Engeland met een gevlucht Yazidi-jongetje

Meer over het project

Wederopbouw via de lokale kerk in Syrië

Syrië (Midden-Oosten)
Dit project helpt slachtoffers van oorlog en geweld in het Midden-Oosten hun leven weer op te bouwen.