Buitenlandse Zaken verkent samenwerking met interreligieuze alliantie

Nieuws | 10-06-2020Tear

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de internationale en interreligieuze alliantie ‘Joint Initiative for Strategic Religious Action’ (JISRA) geselecteerd om een strategie te ontwikkelen ter bevordering van vrijheid van religie en levensovertuiging. Tear is onderdeel van JISRA. Directeur Minella van Bergeijk: ‘We zijn verheugd dat het ministerie hiermee benadrukt dat religie een heel belangrijke factor is in ontwikkelingssamenwerking.’

JISRA is een samenwerkingsverband bestaande uit Mensen met een Missie, Faith to Action Network, Islamic Relief Worldwide, Search for Common Ground, Tearfund (VK) en Tear. De komende maanden maken de organisaties samen een concreet plan voor een aantal landen. Bruggen bouwen tussen verdeelde gemeenschappen is daarbij een belangrijk uitgangspunt.

Volgens het ministerie woont meer dan driekwart van de wereldbevolking in landen met een beperkte vrijheid van godsdienst en levensovertuiging. Het recht op die vrijheid heeft de overheid nu tot een pijler van haar mensenrechten- en internationaal ontwikkelingsbeleid gemaakt. JISRA is vereerd om aan deze pijler bij te kunnen dragen.

Het merendeel van de wereldbevolking leeft vanuit een religieus besef. Werken aan gelijke kansen voor iedereen, armoedebestrijding en betere gezondheidszorg kan alleen als we daar rekening mee houden.

Minella van Bergeijk: ‘Het merendeel van de wereldbevolking leeft vanuit een religieus besef. Werken aan gelijke kansen voor iedereen, armoedebestrijding en betere gezondheidszorg kan alleen als we daar rekening mee houden. Zelf zien we elke dag weer hoe netwerken van kerken bijdragen aan noodhulp, ontwikkeling en pastorale zorg in gebieden waar internationale hulporganisaties moeilijk toegang hebben. We zijn verheugd dat het ministerie het belang van religieuze groepen benadrukt.’

Ook Ephraim Tsegay, directeur voor Tear in Ethiopië is verheugd over deze stap vooruit: ‘Religieuze actoren spelen een belangrijke rol in lokale gemeenschappen, vooral in een wereld waar meer dan 80% van de bevolking aangesloten is bij een grote religie. Dit partnerschap zal ons helpen religieuze actoren verder te versterken en te ondersteunen en te pleiten voor een duurzame en zinvolle dialoog en verandering op alle niveaus van de samenleving.’

Lees ook: Christelijk Noodhulpcluster roept op tot gebedszondag voor de wereld

De kerk als instrument voor hoop en herstel

Verhaal | 08-08-2020 | Tear
In deze zomerserie inspireren we je met verhalen uit Nederland en Indonesië die laten zien hoe je als kerk en christen met beide benen in de buurt kunt staan. Lees hier deel 2.

Levensverwoestende explosie in Beiroet – help nu!

Nieuws | 07-08-2020 | Tear
Op 4 augustus 2020 vond er een enorme explosie plaats in het havengebied in Beiroet, Libanon. Duizenden mensen zijn gewond.
Foto: Tearfund

Jaime in Beiroet: 'Ik dacht in eerste instantie dat het een bom was'

Verhaal | 06-08-2020 | Tear
Onze collega in het Midden-Oosten had net zijn vrouw aan de telefoon toen hij een harde knal hoorde.
Duurzame sneakers: 8 tips

8x duurzame sneakers (inclusief tips waar je op kunt letten)

Verhaal | 06-08-2020 | Hannah Westra
Op zoek naar duurzame sneakers? Check deze handige tips!
Foto: Amaury Gutierrez / Unsplash

Bid mee voor Libanon

Nieuws | 05-08-2020 | Tear
Op 4 augustus 2020 vond er een enorme explosie plaats in het havengebied in Beiroet, Libanon. Duizenden mensen zijn gewond.
Foto: Tim Mossholder / Unsplash

Typhoon: 'Wees moedig in je ongemak'

Verhaal | 05-08-2020 | Tear
Tijdens de herdenking van het slavernijverleden hield hij een toespraak waarin hij iedereen aanmoedigde vrijmoedig over het slavernijverleden te spreken: 'Wees moedig in je...