Coronacrisis vraagt om nationale én internationale solidariteit

Nieuws | 31-03-2020Tear

In een gezamenlijk statement pleiten meer dan veertig Nederlandse hulp- en mensenrechtenorganisaties ervoor dat steun aan ontwikkelingslanden onderdeel moet zijn van de noodmaatregelen die het kabinet neemt. Namens Tear ondertekende directeur Minella van Bergeijk de oproep. ‘Zonder internationale solidariteit ondermijnen we niet alleen de aanpak van de pandemie, maar ook de waarden van onze samenleving.’ 

In het statement spreken de organisaties hun zorgen uit over het gebrek aan internationale coördinatie en solidariteit in de bestrijding en aanpak van de coronacrisis. Ieder land heeft zijn eigen aanpak binnen de eigen landsgrenzen. Hoewel dat op korte termijn te begrijpen is, stopt het virus niet aan de grens. Deze pandemie kan alleen met een samenhangende, grensoverschrijdende aanpak worden gecontroleerd. 

Wereldwijde gezondheidszorg 

Wereldwijd zullen we solidair moeten zijn met de kwetsbaren. Dat zijn we als mensen aan onszelf en aan elkaar verplicht. Maar dat is ook noodzakelijk voor de wereldwijde volksgezondheid, en dus in het Nederlands belang. Ook voor de economie en onze sociale zekerheid is het beteugelen van deze pandemie essentieel. 

Bezwijken 

De meeste ontwikkelingslanden staan op dit moment nog maar aan het begin van de epidemie en beschikken niet over een hoogwaardig gezondheidszorgsysteem, goede waterleidingen of een stabiele voedselvoorziening. De gezondheidszorg in deze landen zal zonder extra steun al snel bezwijken. Gemiddeld hebben deze landen vijftig keer minder artsen en twintig keer minder ziekenhuisbedden per persoon dan in Europa. Ook zal het virus bijvoorbeeld een impact hebben op de voedselvoorziening. 

Onderdeel noodmaatregelen 

Steun aan ontwikkelingslanden en aan maatschappelijk organisaties in die landen, is juist in deze tijd van crisis nodig en zou daarom onderdeel moeten zijn van de noodmaatregelen die dit kabinet neemt. 

Lees het volledige statement hier >>

Het statement is ondertekend door:  ActionAid, Amref Flying Doctors, Arisa, CARE Nederland , Centre for Safety and Development, CNV International, Cordaid, Dorcas, Foundation Max van der Stoel, Free Press Unlimited, Hivos, ICCO, International Campaign for Tibet, Justice and Peace Netherlands, Kerk in Actie, Liliane Fonds, Mercy Corps, ONE Campaign, Oxfam Novib, Partos, Pax, Peace Brigades International - Nederland, Plan International, Prisma, Red een Kind, RNW Media, Rutgers, Save the Children, Simavi, SOS Kinderdorpen, Terre des Hommes, 
Tear, Wemos, Woord en Daad en ZOA.

De coronacrisis raakt ons in Nederland. Dat is moeilijk en we weten soms nog niet goed hoe we hiermee om kunnen gaan. Daarnaast maken we ons nij Tear zorgen over de landen waar we werken. Het coronavirus heeft ook daar, net als in Nederland, heel veel impact. Steun je onze projecten zodat we kunnen helpen waar nodig?

Diana Simumpande / Unsplash

Christelijk Noodhulpcluster roept op tot gebedszondag voor de wereld

Nieuws | 05-06-2020 | Suzanna Blackmore
Het Christelijk Noodhulpcluster roept kerken op om zondag 28 juni extra tijd te nemen voor gebed voor de wereld.

Zo maak je zelf een duurzaam mondkapje

Verhaal | 26-05-2020 | Maartje de Groot
Vanaf 1 juni kunnen reizigers in het openbaar vervoer niet meer om (niet-medische) mondkapjes heen. Benieuwd hoe je zelf een duurzaam mondkapje maakt? Wij zochten het voor je uit.

Bouwiena maakt houten poppetjes en doneert aan noodhulpfonds van Tear

Verhaal | 25-05-2020 | Tear
Bouwiena maakt houten poppetjes van zorgmedewerkers. Een deel van de opbrengst doneert ze aan het Corona Noodhulpfonds van Tear.

Dit is waarom Anna Laura 1600 keer de trap oploopt in 3 weken

Verhaal | 25-05-2020 | Tear
Anne Laura beklimt de Kilimanjaro voor mensen in nood.
Photo: Will Boase - Tear

In Haïti bedachten ze deze innovatieve manier om handen te wassen

Verhaal | 22-05-2020 | Tear
Hoe kun je toch je handen wassen als er geen kraan in de buurt is?

'Grote zorgen om explosie van coronabesmettingen door orkaan Amphan'

Verhaal | 20-05-2020 | Tear
Orkaan Amphan raast over India en Bangladesh. Inwoners proberen in veiligheid te komen. Maar dan is daar ook nog corona...