Dag 1: Een reis vol verwachtingen

Blog | 12-06-2018Bart van der Vegte

We zijn in de parel van Afrika. Terwijl we naar de bus lopen, walmt de geur van de ronkende dieselmotoren ons tegemoet. In het donker zie ik een stoffige dikke lucht hangen. Het is heerlijk warm. Welkom in Oeganda.  

Voor de buitenstaander is ons reisgezelschap bijzonder. Veel verschillende achtergronden en diverse persoonlijkheden. Maar er is één belangrijke overeenkomst. Namelijk het gedeelde doel van deze reis: ontdekken wat wij als leidende personen binnen onze eigen kerken of missionaire groepen kunnen leren van het kerk-zijn zoals het er in Oeganda aan toegaat.

Gelukkig weten wij aan wie wij allemaal ons leven mogen toevertrouwen.

Een van de reisleiders, Marnix, deelt zijn verwachting als ik hem in het vliegtuig vraag wanneer deze reis voor hem geslaagd is. 'Allereerst dat we behouden aankomen en straks weer veilig thuiskomen, dat staat voorop.' En inderdaad, met reisgezelschappen is dat altijd een spannende verantwoordelijkheid. Gelukkig weten wij aan wie wij allemaal ons leven mogen toevertrouwen. Dat terzijde... 'Verder hoop ik oprecht dat iedereen met nieuwe inspiratie terugkeert. Dat het de deelnemers in beweging mag zetten.' 

Even later spreek ik Erie, mede-reisgenoot. Het gaat weer over die verwachting. Erie, zelf betrokken bij het Umoja-programma in de CGKV in Woerden, is met deze reis meegekomen om juist die inspiratie op te halen. Umoja (een vorm van Church and Community Transformation - de werkwijze van Tear), is een proces waarin je als kerk gaat ontdekken hoe je in je eigen omgeving relevant kan zijn. Vanuit een theologische basis onderzoek je met jouw groep of gemeente hoe je in je eigen context gemeente kan zijn en welke middelen jij tot je beschikking hebt. Het is een bekend proces voor de kerken waar wij in Oeganda bij op bezoek gaan. 

Ik zie verlangend uit naar wat God deze week voor ons in petto heeft

Al pratend komen Erie en ik erop uit dat we verwachten dat zo’n reis er enorm aan kan bijdragen dat de theorie van Umoja van het hoofd naar het hart zal bewegen. Dat het niet bij een methode of een proces blijft, maar dat we mogen ontdekken hoe dit levens mag beïnvloeden.  

En met deze gedachten sluit ik de dag af. Het is 1.15 in de nacht. Het raam staat wijd open en vanachter een muur van het guesthouse schettert er geluid uit een of andere megafoon. De lucht is nog steeds dik, het voelt zwoel aan. En ik? Ik zie verlangend uit naar wat God deze week voor ons in petto heeft. Welkom in Oeganda! 

Voorgangersreis

Bart van der Vegte is sinds kort Relatiebeheerder Kerken bij Tear. Hij is mee met de voorgangersreis naar Oeganda en deel via een dagelijkse blog indrukken. Lees hier meer over de voorgangersreis, de deelnemers van dit jaar en wat zij verwachten van de reis.

Meer over het project

Kerk en gemeenschap in actie

Oeganda (Afrika)
Pentecostal Assemblies of God (PAG) traint kerken en gemeenschappen om positieve verandering te brengen in hun dorp.

Van wachten op de overheid naar het heft in eigen handen nemen

Blog | 18-06-2018 | Tear
Wout Schonewille is mee met de voorgangersreis van Tear. Hij vertelt over bijzonderere ontmoetingen in gemeenschappen in Oeganda.