Dag 2: 'Kijk niet naar wat je mist, maar kijk naar wat je hebt'

Blog | 13-06-2018Bart van der Vegte

'Kijk niet naar wat je mist, maar kijk naar wat je hebt', zegt medereiziger Jan Los tijdens het ontbijt op dag 2. Die uitspraak blijkt behoorlijk representatief te zijn voor de rest van de dag. Ik neem jullie mee in onze ervaringen van vandaag. 

Na het ontbijt rijden we naar het hoofdkantoor van Pentecostal Assemblies of God (PAG); een koepelorganisatie van pinksterkerken in Oeganda. Ze hebben het Umoja-gedachtengoed helemaal eigen gemaakt nadat ze deze manier van werken in 2001 ontdekten in Kenia. In twee uur tijd worden we meegenomen in hun ervaringen en raken we onder de indruk van de passie waarmee deze mensen hun werk vormgeven.  

Na een paar uur staan we ineens stil langs de weg, met nog ongeveer 200 kilometer te gaan.

Na een stevige lunch gaan we op weg naar Soroti, een busreis van in totaal zo'n zes uur. Na een paar uur staan we ineens stil langs de weg, met nog ongeveer 200 kilometer te gaan. Pech onderweg. Een lokale monteur probeert de bus weer aan de praat te krijgen. Hoewel we in eerste instantie verwachten dat het snel is opgelost, staan we vier uur later – om negen uur 's avonds - nog steeds langs de kant van de weg. 

Tja, en wat doe je dan. Terwijl het nog licht is, gaan we maar over een lokale markt struinen. Kleedjes en winkeltjes liggen vol met schoenen, pannen en bordjes. Dat is wat deze mensen hebben en dit is wat ze ermee kunnen. Even later ontdekken we dat het busje tot stilstand is gekomen voor een kerk. Per toeval treffen we kerkleider David en hij vertelt ons zijn verhaal.

Terwijl het nog licht is, gaan we maar over een lokale markt struinen.

Hij vertelt hoe hij zicht houdt op de noden van de 400 bezoekers die op zondag naar de dienst komen. Zijn diaconale zorg richt zich vooral op ouderen die nier meer zelfstandig naar de kerk kunnen komen. Hij is enorm dankbaar dat wij de moeite nemen om naar Oeganda te komen en om te leren over wat kerkzijn hier ons kan leren in Nederland. Het brengt ons weer bij een van de kernvragen van het Umoja-proces. Namelijk, wat voor kerk wil je zijn en voor wie wil je kerk zijn? David heeft daar een helder beeld over voor zijn gemeente. 

Na een lange dag zitten we weer in de bus. 'Kijk niet naar wat je mist, maar kijk naar wat je hebt.' Daarom ga ik maar even proberen te slapen. Nu heb ik de tijd, die ik vannacht mis... 

Voorgangersreis

Bart van der Vegte is sinds kort Relatiebeheerder Kerken bij Tear. Hij is mee met de voorgangersreis naar Oeganda en deel via een dagelijkse blog indrukken. Lees hier meer over de voorgangersreis, de deelnemers van dit jaar en wat zij verwachten van de reis.

Meer over het project

Kerk en gemeenschap in actie

Oeganda (Afrika)
Pentecostal Assemblies of God (PAG) traint kerken en gemeenschappen om positieve verandering te brengen in hun dorp.

Van wachten op de overheid naar het heft in eigen handen nemen

Blog | 18-06-2018 | Tear
Wout Schonewille is mee met de voorgangersreis van Tear. Hij vertelt over bijzonderere ontmoetingen in gemeenschappen in Oeganda.