Dag 3: Hoe een jeukwoord stopte met jeuken

Blog | 14-06-2018Bart van der Vegte

Een van de jeukwoorden van 2017 was de term: in je kracht staan. Oftewel ‘empowerment’. Laat nou ‘empowerment’ de kern zijn van het werk van een kerk in Oeganda waar Tear mee samenwerkt.

Op dag 3 van onze leerreis zitten we in de binnenlanden van Oeganda, district Soroti, in een lokale kerk op plastic kuipstoeltjes. Naomi, een schitterende vrouw, deelt haar verhaal. Haar kerk werkt nu al ongeveer tien jaar volgens de Umoja-principes.

Het is maar een van de vele voorbeelden van empowerment die we tegenkomen.

Via deze weg heeft Naomi deelgenomen aan trainingen die gericht zijn op het in beeld brengen van haar eigen middelen en talenten. Daar heeft zij ontdekt dat zij een bijzondere gave heeft om als verloskundige te werken. In deze rol heeft ze ondertussen al ruim 150 baby’s ter wereld gebracht. Ook in de meest complexe situaties. Ze vertelt over prachtige en indrukwekkende gebeurtenissen.

Het is maar een van de vele voorbeelden van empowerment die we tegenkomen. Een voor een vertellen de mensen ons hun verhaal. Het Umoja-proces zet mensen in hun kracht. De boodschap die overal klinkt is: Ontdek wie je bent in Gods ogen, dat je geliefd bent en dat God jouw allerlei dingen gegeven heeft. Ga daarmee aan de slag, ga in je kracht staan. Bij mij jeukt empowerment niet meer. Als ik deze term hoor, dan denk ik aan het verhaal van Naomi en dat inspireert mij.

Voorgangersreis

Bart van der Vegte is sinds kort Relatiebeheerder Kerken bij Tear. Hij is mee met de voorgangersreis naar Oeganda en deel via een dagelijkse blog indrukken. Lees hier meer over de voorgangersreis, de deelnemers van dit jaar en wat zij verwachten van de reis.

Meer over het project

Kerk en gemeenschap in actie

Oeganda (Afrika)
Pentecostal Assemblies of God (PAG) traint kerken en gemeenschappen om positieve verandering te brengen in hun dorp.

Van wachten op de overheid naar het heft in eigen handen nemen

Blog | 18-06-2018 | Tear
Wout Schonewille is mee met de voorgangersreis van Tear. Hij vertelt over bijzonderere ontmoetingen in gemeenschappen in Oeganda.