Dag 5: Een voorbeeld voor zijn omgeving

Blog | 18-06-2018Bart van der Vegte

Ik ben geboren en opgegroeid op een boerderij. Een van oorsprong gemengd bedrijf, met akkerbouw, pluimvee en stierenmesterij. In de loop der jaren werd er verder gespecialiseerd, deels uit eigen keuze, deels uit noodzaak. Elke keer als ik op plekken kom waar ik zie dat de agrarische sector van betekenis is, merk ik dat mijn hart wat sneller laat kloppen.

In Soroti, Teso-district in Oeganda, is dat ook het geval. We komen aan bij een lokale boer. Van tevoren is verteld dat we op bezoek gaan bij lokale mensen die inspirerend zijn en daarmee een voorbeeld voor hun omgeving. Als we aankomen, kijk ik om mij heen wie dat hier kan zijn. We schudden wat handen van lokale mensen en op een gegeven moment neemt iemand de leiding. Daar staat hij: bruine broek, geel shirt, witte kaplaarzen en een hoge stem. Moses Orone.

Hij is een man met enorme potentie die hij op een indrukwekkende manier weet te gebruiken.

Moses begint met vertellen. Hij vertelt hoe hij een eigen biogasinstallatie heeft gemaakt. Zijn koe voorziet hem nu van gas waarmee hij kan koken en het licht in huis kan laten branden. Daarnaast blijft de koe voor hem een bron voor mest en daarmee voedingsstof voor de grond. Hij vertelt hoe hij zijn eigen irrigatiesysteem heeft gemaakt. Technische kennis heeft hij zelf opgedaan, met vallen en opstaan. Nu kan hij vijf hectare van zijn land van water voorzien in tijden van droogte. Hij vertelt over een kas, over groenten die hij verbouwt en over zonne-energie waar hij een plan mee heeft. 

Wat mij het meest raakt is het enthousiasme waarmee Moses zijn verhaal vertelt. Creatief, duidelijk, ondernemend en innemend. Hij is veel meer dan zijn witte kaplaarzen, of zijn gele shirt doen vermoeden. Hij is een man met enorme potentie die hij op een indrukwekkende manier weet te gebruiken. Niet voor niets behoort hij tot de beste 20 agrarisch ondernemers van Oeganda. Wat een prachtige vent!

Meer over het project

Kerk en gemeenschap in actie

Oeganda (Afrika)
Pentecostal Assemblies of God (PAG) traint kerken en gemeenschappen om positieve verandering te brengen in hun dorp.

Van wachten op de overheid naar het heft in eigen handen nemen

Blog | 18-06-2018 | Tear
Wout Schonewille is mee met de voorgangersreis van Tear. Hij vertelt over bijzonderere ontmoetingen in gemeenschappen in Oeganda.