Dag 6: Bouwen aan een rechtvaardige wereld

Blog | 19-06-2018Bart van der Vegte

“Uganda is a land of storytelling, not of reading books.” Op een prachtige plek aan de Nijl in Jinja luisteren we naar Stephen Watiti. Als arts had hij een mooie toekomst voor zich, maar toen hij nog maar kort aan het werk was bleek dat hij besmet was met hiv.

Hij vertelt ons zijn verhaal. Een verhaal over ziekte, vertrouwen en verwondering. Een verhaal over stigma’s, uitsluiting en afwijzing. Maar vooral een verhaal over zijn vertrouwen in God en hoe hij door God gebruikt wordt om zijn invloed uit te oefenen om het stigma rond hiv te doorbreken en een beeld van liefde op te bouwen.

Op veel plekken om mij heen zie ik onrecht, maar wat doe ik daar aan?

En hoe mooi sluit dit aan bij het verhaal van Zac Niringiye (ook wel bekend als Bishop Zac) dat we later op de dag horen. Ik heb zelden een dag gehad waarin ik mij zo geïnspireerd wist door twee prachtige sprekers. De boodschap van Zac wijst ons op onze verantwoordelijkheid aan de hand van Jeremia 1: 10. Om onrecht en armoede uit te rukken en te verwoesten, en te bouwen aan een rechtvaardige wereld. 

Ik ben geraakt door zijn verhaal. Ik voel mij aangesproken. Op veel plekken om mij heen zie ik onrecht, maar wat doe ik daar aan? Ook ik zie verkeerde structuren en regels in onze maatschappij en in onze kerken die vernietigd of afgebroken moeten worden. Hoe stel ik deze aan de kaak? En vooral, ook ik mag bijdragen aan het bouwen van een rechtvaardigere samenleving waar iedereen gezien wordt. 

Meer over het project

Kerk en gemeenschap in actie

Oeganda (Afrika)
Pentecostal Assemblies of God (PAG) traint kerken en gemeenschappen om positieve verandering te brengen in hun dorp.

Van wachten op de overheid naar het heft in eigen handen nemen

Blog | 18-06-2018 | Tear
Wout Schonewille is mee met de voorgangersreis van Tear. Hij vertelt over bijzonderere ontmoetingen in gemeenschappen in Oeganda.