Dag van de Verpleging: aan wie denk jij?

Verhaal | 12-05-2020Petra Meijerhof

Vandaag zeg ik ‘dankjewel’ tegen Esther de IC-verpleegkundige, Joost de geestelijk verzorger in het ziekenhuis, Jamie die alles schoonmaakt op de operatiekamer en aan Martha* en Evelyn uit Oeganda. Het is vandaag de Dag van de Verpleging en daarom staan we stil bij dit vitale beroep.

De afgelopen weken is heel erg duidelijk geworden welke beroepen nu écht vitaal zijn. De groenteboer, vakkenvullers, journalisten, leraren én de mensen in de zorg. Onmisbaar zijn ze. Om voor ons te zorgen als we ziek zijn of om ons bij te staan als we afscheid moeten nemen van een geliefde. Ik moet denken aan al die fijne verpleegkundigen in het ziekenhuis en verzorgingshuis, maar denk ook aan Martha en Evelyn.  

Zorgmedewerkers

Martha uit Oeganda vertelde tijdens een bezoek enthousiast over de tientallen bevallingshutten die zij heeft opgezet. Officieel zijn vrouwen er verplicht om in een ziekenhuis te bevallen, maar dat is voor het afgelegen gebied waar zij woont geen optie. Hoogzwangere vrouwen konden nergens heen. Tot het moment dat een training verloskunde werd opgezet en deze vrouw ontdekte dat ze een uitzonderlijk talent heeft voor het begeleiden van bevallingen. Ze ging nooit naar school, kan niet lezen of schrijven, maar ontdekte dat ze er wel kan zíjn voor een ander. Ze straalt.

Evelyn vluchtte tijdens de burgeroorlog in Zuid-Soedan naar Oeganda. Daar ontdekte ze dat ze was geïnfecteerd met hiv. Toen ze terugkeerde naar haar familie was ze niet meer welkom in hun leven, uit angst voor besmetting. Deze ervaring bracht Evelyn ertoe een steungroep te starten in Juba voor vluchtelingen met hiv/aids. Zo is zij vitaal en onmisbaar.

Dag van de verpleging

Het is vandaag de Dag van de Verpleging, en daarom zeg ik ‘dankjewel’. Dankjewel Esther, Joost, Jamie, Evelyn en Martha. Jullie zijn onmisbaar.

Lees ook: Hoe ziekte niet zwak, maar sterk maakt

* Vanwege privacyredenen is de naam van Martha veranderd.

Rikkert Zuiderveld & Reinier Sonneveld: ‘Mocht je vallen, dan word je toch wel opgevangen’

Verhaal | 13-07-2020 | Tear
Minella van Bergeijk gaat in gesprek met Rikkert Zuiderveld en Reinier Sonneveld over meebuigen in de storm.

Jannica v Barneveld & Reinder IJmker: ‘Door lijden besef je dat je het niet alleen kan’

Verhaal | 06-05-2020 | Tear
Beluister Tears podcast Verhalen van Veerkracht! Deze week gaat Minella in gesprek met Reinder IJmker, de man van de in 2019 overleden zangeres Kinga Ban & zangeres Jannica...

Tim van Wijngaarden & Mirjam van der Vegt: ‘Je wordt gedwongen om te zijn waar je nu bent’

Verhaal | 04-05-2020 | Tear
Beluister Tears podcast Verhalen van Veerkracht! Deze week gaat Minella in gesprek met cabaretier Tim van Wijngaarden en stilte-expert Mirjam van der Vegt.

Samuel Lee & Theodoor Meedendorp: ‘Jezus haalt het zwakke en gebrokene naar voren’

Verhaal | 29-04-2020 | Tear
Beluister Tears podcast Verhalen van Veerkracht. Deze week gaat Minella in gesprek met Samuel Lee en Theodoor Meedendorp

Nynke Dijkstra & Bettelies Westerbeek: ‘Gods Geest werkt toch wel’

Verhaal | 20-04-2020 | Tear
Deze week gaat Minella voor Tear podcast Verhalen van Veerkracht in gesprek met Nynke Dijkstra & Bettelies Westerbeek over Gods Geest.

Rikkert Zuiderveld & Reinier Sonneveld: Van verzet naar overgave

Verhaal | 18-04-2020 | Tear
Beluister Tears podcast Verhalen van Veerkracht. Deze week gaat Minella in gesprek met Rikkert Zuiderveld en Reinier Sonneveld.