'Dankzij mijn winkel kunnen mijn kinderen naar school'

Verhaal | 17-05-2016Raj Kumar Rayamahji

Het mooie van zelfhulpgroepen is dat ze niet maar één leven veranderen, maar dat er verandering komt in een heel gezin. Het verhaal van Krishna is het perfecte voorbeeld van het domino-effect van verandering.

Krishna Kumari Gurung was bezorgd over het onderwijs voor haar kinderen. Al haar buurkinderen gingen naar school, maar haar drie zoons zaten thuis. Hoewel onderwijs gratis is in Nepal, moeten leerlingen betalen voor hun uniform en materialen. Het kleine inkomen van haar man, die monteur is, dekt maar amper de kosten van de uitgaven voor het huishouden. Het is uitgesloten dat Krishna en haar man hiervan ook de kosten voor schoolboeken, pennen en drie schooluniformen kunnen betalen.

Een helpende hand

De situatie veranderde toen de Damauli Church hulp kreeg van Sagoal om een spaar- en leengroep in de gemeenschap op te zetten. De kerk selecteerde Krishna Kumari als iemand die zou kunnen profiteren van deze groep en nodigde haar uit om mee te doen.

De groep is inmiddels uitgegroeid naar 50 vrouwen. Iedere maand investeert iedere deelnemer 50 roepies (42 cent) in de gemeenschappelijke pot die wordt gebruikt om geld te lenen aan de groepsleden. Groepsleden gebruiken de lening om een bedrijfje te starten en betalen het geld terug met een klein bedrag aan rente.

Krishna in haar winkel

Krishna Kumari leende 16.000 Nepalese roepies (€ 134) uit het groepsfonds, die ze gebruikte voor het opstarten van een kleine onderneming. Ze opende een winkel in het centrum van het dorp. Ze verkoopt allerlei huishoudelijke producten en boodschappen, maar ook pittige snacks die ze zelf maakt. Dat was veel werk en daarnaast moest ze nog steeds een huishouden laten draaien, een gezin voeden en voor drie jongens zorgen.

Krisha maakt haar pittige snacks klaar

De beloning voor hard werken

Na verloop van tijd begon de winkel te lopen; het geld begon binnen te komen en daarmee groeide er hoop. Vandaag ziet de toekomst er een stuk zonniger uit. De winkel levert per maand ongeveer 10.000 Nepalese roepies (€ 84) op, wat genoeg is om alle materialen te betalen die nodig zijn om haar drie jongens naar school te laten gaan. Er blijft nog voldoende geld over om het leven van het gezin iets comfortabeler te maken. Maar wat belangrijker is dan het geld: de winkel heeft Krishna Kumari zelfvertrouwen gegeven. Ze realiseert zich nu dat ze geen andere mensen nodig heeft om haar gezin te redden. Zij en haar man kunnen dat zelf doen.

Meer over het project

Plattelandsontwikkeling in Nepal

Nepal (Azië)
Dit project helpt gemeenschappen in Nepal om samen kleine projecten op te zetten.