Data

Blog | 20-06-2015Cors Visser

Geschreven door Cors Visser vanuit Oeganda

Gereformeerden van allerlei snit zijn soms extreem charismatisch. Niet als het gaat om de invulling van de diensten, maar in de manier waarop ze beleid maken.

Het lijkt er vaak op dat wij een ingeving van de Geest krijgen over wat er speelt in onze kerkelijke gemeenschap, over waar mensen behoefte aan hebben en waar mensen buiten onze gemeente om zitten te springen. Onderzoek wordt er nooit gedaan.

Gereformeerde aanpak

In dat licht is het extra mooi dat ik als brave gereformeerde Nederlander van pinksterbroeders en – zusters uit Oeganda een degelijke gereformeerde aanpak mag leren van hoe je als geloofsgemeenschap zaken oppakt.

In het Umoja-proces dat een gemeente start om als gemeenschap de lokale samenleving te dienen, zitten een paar belangrijke ingrediënten. Een is bijvoorbeeld bijbelstudie, een andere belangrijke is dataverzameling.

Er wordt ontzettend veel tijd gestoken in het verzamelen van informatie over wat mensen uit de lokale gemeenschap willen, waar problemen liggen, wat eventuele bronnen zijn om die problemen aan te pakken, enzovoort.

Verbijstering

Er zijn in elke gemeenschap officiële dataverzamelaars en data-analisten aangesteld. Het lijkt overdreven, zeker voor een dorpje van een paar honderd mensen. Maar het is bijzonder nodig. En belangrijker, het werkt.

Tijdens het Umoja-proces kiest een gemeenschap op basis van de gegevens voor een duidelijke prioriteit. Zo is er een dorp dat we bezoeken dat alle energie steekt in scholing van kinderen. 

En die visie was zo sterk dat, toen een hulporganisatie langskwam en aanbood om te helpen met de watervoorziening, ze daar vriendelijk maar resoluut voor bedankten omdat de gemeenschap op dit moment andere prioriteiten had. Dit tot grote verbijstering van die organisatie overigens, want wie weigert er nu hulp?

Priorteiten

Dit voorbeeld laat de kracht zien van degelijk onderzoek: het helpt de gemeenschap prioriteiten op orde te hebben. En wie weet, als ik als gereformeerde de Geest wat minder gebruik voor dataverzameling, krijgt hij ergens anders meer ruimte.

Cors Visser neemt deel aan de voorgangersreis van Tear

Meer over het project

Kerk en gemeenschap in actie

Oeganda (Afrika)
Pentecostal Assemblies of God (PAG) traint kerken en gemeenschappen om positieve verandering te brengen in hun dorp.