De dag waarop Boko Haram bijna mijn dochter meenam

Verhaal | 22-02-2016Alycke Slomp

Salamatu uit Nigeria raakte in paniek toen strijders van Boko Haram zeiden dat ze haar dochter mee zouden nemen.

‘Ik smeekte hen om het niet te doen, maar ze waren niet te vermurwen,’ zegt ze. ‘Ik dacht: het is nog beter dat mijn dochter sterft in mijn armen, dan dat Boko Haram haar meeneemt. Ik werd zo overweldigd door mijn angst, dat ik flauwviel. Door Gods genade lieten de strijders mijn dochter weer los. Toen ik weer bijkwam, herpakte ik mijzelf. Ik vatte moed en ging mijn gezin voor in een ontsnapping.

Salamatu heeft pijn op de borst en hallucinaties overgehouden aan haar confrontatie met Boko Haram. Ook hoort ze nog steeds geweerschoten in haar oren weerklinken. Maar langzaamaan herstelt ze van haar beproeving.

Ze bevindt zich nu op een veilige plek, waar onze lokale partner Crudan gezorgd heeft dat ze medische hulp kreeg in het ziekenhuis. Het gezin kreeg ook voedsel.

‘We hadden geen geld en ik dacht dat voor ons het einde nabij was. Maar jullie hebben ons niet alleen voedsel, maar ook watervoorzieningen en latrines gegeven. God zegene jullie!

De opstand van Boko Haram laat een spoor van menselijke ellende achter overal waar deze organisatie actief is. Meer dan 2 miljoen Nigerianen zijn van huis verdreven, 1, 5 kinderen zijn ondervoed en 230.000 mensen zijn gevlucht naar omringende landen.

Uitdelen van voedsel aan ontheemden in Nigeria

Via onze lokale partners helpen we slachtoffers van het geweld door:

  • uitdelen van voedselpakketten
  • screenen van kinderen op ondervoeding
  • aanleggen van latrines, waterputten en handenwasplekken
  • geven van voorlichting over hygiëne
  • begeleiden van mensen die getraumatiseerd zijn

Meer over het project

Ontheemde mensen in Nigeria

Noodhulp in Nigeria

Nigeria (Afrika)
In Nigeria lijden bijna 3 miljoen mensen aan voedseltekorten als gevolg van het geweld van Boko Haram.

Tears noodhulp in Nigeria wordt medegefinancierd met fondsen van de Nederlandse overheid, via de Dutch Relief Alliance Joint Response for Nigeria. De Dutch Relief Alliance is een samenwerkingsverband van Nederlandse noodhulporganisaties.