In de financiële problemen door de coronacrisis

Verhaal | 20-04-2020Annelieke Bouman

In deze coronacrisis ligt de hoogste prioriteit bij de gezondheid van mensen. Toch maken ook steeds meer mensen zich zorgen om de financiële gevolgen. Bijvoorbeeld ondernemers, die zich afvragen of hun bedrijf straks nog bestaat. Dat is in Ethiopië niet anders dan in Nederland

Alemitu (35) woont met haar man en vier kinderen in Ethiopië. Tot tien jaar geleden is het leven voor haar en haar gezin een kwestie van overleven. Dat verandert als ze zich aansluit bij een zelfhulpgroep van Tear, waarbij ze samenkomt met andere vrouwen uit haar dorp, geld spaart en training krijgt op het gebied van ondernemen.

Als de groep genoeg kapitaal heeft gespaard, ontvangt Alemitu een lening en start ze haar eigen bedrijf op in het verkopen van injera. Dit is een soort hartige pannenkoek gemaakt van Teff-meel; een typisch Ethiopisch gerecht.  ‘In tien jaar tijd bouwde ik mijn onderneming op. Ik maak dagelijks zo’n driehonderd injera’s voor onder meer hotels, cafetaria’s en winkels’, vertelt Alemitu trots.  

Worsteling om bedrijf open te houden

Maar nu is het coronavirus ook in Ethiopië terechtgekomen en dat merkt Alemitu. ‘Het zorgt ervoor dat de prijzen van het meel enorm zijn gestegen. Ook zorgen de reisbeperkingen in ons land voor het uitblijven van bestellingen. Het deeg dat ik al had gemaakt is bedorven. Corona heeft een enorme impact. Op ons leven, maar ook op ons bedrijf. Het is een worsteling om mijn bedrijf in stand te houden en de kost te verdienen. Ik ben bang dat mijn bedrijf het niet overleefd.’

 

Corona in Ethiopië 

Het aantal besmettingen in Ethiopië ligt nog relatief laag, maar een grote uitbraak zal desastreuse gevolgen hebben. Gezien de manier van leven in Ethiopië en de bevolingsdichtheid in de grote steden is het een grote opgave om 1,5 meter afstand te houden. Daarnaast is de gezondheidszorg lang niet overal goed en zijn er weinig vangnetten voor (kleine) ondernemers zoals Alemitu.  

Preventie

De lopende projecten van Tear in Ethiopië zijn nu allemaal omgevormd en gericht op preventie van corona. We geven voorlichting via zelfhulpgroepen, kerken en de radio. Ook worden er door kerken waterpunten met zeep gerealiseerd, zodat mensen hun handen kunnen wassen. Dit alles om de verspreiding tegen te gaan en elkaar, ook de ondernemers, te beschermen. 

We maken ons grote zorgen over de impact van het coronavirus op ontwikkelingslanden. Volg onze liveblog voor de laatste updates.

Rikkert Zuiderveld & Reinier Sonneveld: ‘Mocht je vallen, dan word je toch wel opgevangen’

Verhaal | 13-07-2020 | Tear
Minella van Bergeijk gaat in gesprek met Rikkert Zuiderveld en Reinier Sonneveld over meebuigen in de storm.

10x wat we leerden in 2020

Verhaal | 13-07-2020 | Tear
De coronacrisis bracht veel mensen ook rust. Tear geeft tien tips om die rust vast te houden.

Martha Zonneveld: ‘Honger is een afschuwelijke ramp die zich voltrekt naast de dreiging van corona’

Verhaal | 03-07-2020 | Hannah Westra
Met Tear zijn we actief betrokken bij mensen die op dit moment nog middenin een lockdown zitten. Martha Zonneveld, noodhulpcoördinator bij Tear: ‘In sommige landen begint de...

Beter bestand tegen de coronacrisis dankzij de lokale kerk

Verhaal | 22-06-2020 | Annemarie van den Berg
Via lokale kerken mensen zelf uit armoede laten opstaan. Het werkt! Juist in deze coronacrisis zien we dat deze gemeenschappen beter bestand zijn tegen de gevolgen.
Babyslofjes

Kraamtijd in lockdown: net bevallen en geen inkomen meer

Verhaal | 22-06-2020 | Tear
Ineens ziet de kraamtijd er door het coronavirus heel anders uit dan dat we gewend zijn. Maar voor de 25-jarige Kabita en haar man is de kraamtijd levensbedreigend geworden.
Corona Noodhulpfonds

Steun het Corona Noodhulpfonds

Nieuws | 12-06-2020 | Tear
Het coronavirus is overal. Op dit moment zijn er al honderdduizenden mensen overleden. We maken ons grote zorgen, juist ook in ontwikkelingslanden.