De kraal van hoop

Video | 17-09-2015Willem Klaassen

Onlangs kregen duizenden donateurs ‘de kraal van hoop’ toegestuurd. Als teken van hoop. Handgemaakt door vrouwen in Oeganda. Deze kraal symboliseert de verandering die mogelijk is als mensen het geloof in God en zichzelf vinden: van uitzichtloze armoede naar een leven vol hoop en troost. Collega Willem vertelt wat hij in Oeganda heeft gezien.

Armoede maakt de situatie van veel gezinnen in Oeganda uitzichtloos. Dat merk ik telkens weer als ik op projectbezoek ben in Oost-Oeganda. Zo vertelde Maggi Nambela (44) bijvoorbeeld dat ze haar kinderen jarenlang amper te eten kon geven en niet naar school kon laten gaan. Ze zei: "Als moeder voelde ik me waardeloos. Ik wilde alles doen om het leven van mijn kinderen te verbeteren, maar ik wist niet hoe."

Zo sprak ik ook een andere vrouw Loice Okello (38). Om zijn problemen te vergeten dronk haar man veel. Loice: "De drank zorgde voor schulden, die hij terug moest verdienen door onze spullen te verkopen. Ons gezin, we hebben tien kinderen, had daardoor dagelijks te maken met honger."

Waardevol
Maggi kreeg het antwoord op haar vraag tijdens een training van PAG (Pentecostal Asseblies of God). Dit is een bijzonder actief netwerk van kerken die trainingen geeft aan de allerarmste inwoners van Oost-Oeganda. Als Tear financieren we deze trainingen omdat ze mensen als Maggi leren dat ze waardevol zijn in Gods ogen én leren welke mogelijkheden ze hebben om hun eigen situatie te verbeteren. 

Het effect van trainingen in Oeganda
Ook Loice kreeg de kans om een training te volgen. Loice: "Ik besloot om ook mijn man mee te nemen naar de bijeenkomst. Dat deed heel veel met hem. Hij gaf zelfs zijn leven aan Jezus. Daarna werd alles anders. We begonnen als gezin met sparen en kochten een graanmolen, waar andere dorpsbewoners nu ook gebruik van maken. Zo verdienen we genoeg om alle kinderen eten te geven en zelfs naar school te laten gaan."

Een trotse groep kralenmaaksters

Door de trainingen ontdekte Maggi hoe ze haar creatieve talent kan gebruiken om geld te verdienen. "Ik ontdekte het maken van kralen uit afvalpapier. Waar het vroeger niet lukte om de eindjes aan elkaar te knopen, kan ik met de verkoop van de kralen en kettingen nu het hele gezin onderhouden. Ik had nooit gedacht dat afval mijn leven zou veranderen.”

"Samen met andere vrouwen uit het dorp trainen we nu ook weduwen en weeskinderen in het maken van sieraden van de kleurrijke kralen. Zo willen we ook andere gezinnen helpen hun inkomen te verbeteren. God gaf ons het juiste wapen in mijn strijd tegen armoede.”

Het afgelopen jaar hebben we honderden mensen zoals Maggi en Loice een training kunnen geven. Een mooi resultaat, maar we willen nog veel meer mensen laten ontdekken wat Gods plan voor hun leven is.

Zo maak je een Oegandese kralenketting

Uw cookieinstellingen staan het niet toe deze inhoud te tonen. Klik hier om uw voorkeuren aan te passen.

Zo wordt de kraal van hoop gemaakt

Maak zelf een kraal van hoop met de uitleg van deze ervaren Oegandese vrouwen.

Of ontvang een hele ketting bij je gift aan dit project.

Hoeveel mensen wil je helpen?

Voor € 30,- geef je één iemand een levensveranderende training die een belangrijke stap is naar een toekomst zonder armoede.

Onze aanbieding van een gratis kralenketting bij een gift vanaf € 10,- is wegens succes inmiddels gestopt; alle kralenkettingen zijn op. Maar je steun is nog steeds nodig!

Meer over het project

Kerk en gemeenschap in actie

Oeganda (Afrika)
Pentecostal Assemblies of God (PAG) traint kerken en gemeenschappen om positieve verandering te brengen in hun dorp.