De kracht van liefde en … geld

Verhaal | 18-07-2017Tearfund Engeland

Wanneer je alles, echt alles kwijt bent en je kunt je familie niet meer voeden, dan kan het moeilijk zijn om je eigenwaarde te behouden. In sommige hopeloze situaties kan het geven van geld de beste oplossing zijn. Om in de nood te voorzien, maar meer nog om mensen hun zelfrespect terug te geven. Dat is wat Tear deed voor families in Irak. 

Bij noodhulp denken we vaak aan vrachtwagens die met eerste levensbehoeften door desolate gebieden rijden, als een reddingsboei voor hen die door oorlog en geweld van alles zijn beroofd. Maar dat beeld is aan het veranderen… 

Mensen weten zelf het beste wat ze nodig hebben. Met contant geld hebben ze de mogelijkheid om te kiezen en daarmee groeit hun zelfrespect.

Waar nog iets van een lokale markt over is, is het vaak beter om mensen geld in plaats van goederen te geven om in hun eerste levensbehoefte te voorzien. Op deze manier hebben ze meer regie over hun eigen leven.   

“Mensen weten zelf het beste wat ze nodig hebben. Met contant geld hebben ze de mogelijkheid om te kiezen wat ze nodig hebben en daarmee groeit hun zelfrespect”, zegt Ninos, Program Officer bij onze zusterorganisatie Tearfund. 

In ons project in Irak kregen het afgelopen jaar meer dan 500 families contant geld zodat ze zich konden voorbereiden op de winter. Ze kochten warme kleren, dekens en kachels. Ook kochten ze extra verse groenten op de lokale markt. Anderen konden bijvoorbeeld medicijnen kopen. 

Van contant geld profiteert ook de regionale economie, omdat mensen lokale goederen en diensten gaan kopen. Naast dat het vaak efficiënter is dan het verspreiden van hulpgoederen, besparen we zo  ook op transport en opslag. 

Onbetaalbaar

Alma (60) is met elf familieleden haar stad ontvlucht. “We hadden alles wat we nodig hadden”, zegt Alma over haar leven in Bashiqa in Noord-Irak. “We hadden water en elektriciteit, we hadden werk. Dat was voordat IS kwam.”  In de tijd dat de familie op de vlucht sloeg kreeg haar man een beroerte. “We hebben een provisorische tent opgezet met één ruimte voor ons allemaal. Daar woon ik met al mijn kinderen en kleinkinderen, want we hebben geen geld om huur te betalen.”

Alma had niets meer te kiezen, ze moest alles achterlaten. Contant geld stelde haar weer in staat keuzes te maken en te besluiten wat belangrijk is voor haar familie. “Ik ga medicijnen kopen voor mijn man en ik ga voor mijn kinderen en kleinkinderen zorgen”, zei ze. “Het leven is moeilijk, maar ik ben zo dankbaar voor dit geld.” 

Dora Piscoi, cash advisor bij Tearfund. “Ik vergeet nooit wat een man eens tegen me zei toen we geld uitdeelden. Hij keek me aan en zei: ‘Bedankt dat je me respecteert.’ Op deze manier heeft nog nooit iemand me bedankt.” 

We vertellen families dat ze gelijkwaardig zijn en dat we hun waardigheid niet willen ontnemen.

“Er zitten veel voordelen aan het geven van contant geld, maar het belangrijkste is wel dat deze methode mensen erkent en respecteert als capabele individuen. Hoe zouden wij behandeld willen worden als we in de schoenen van een vluchteling zouden staan? Door mensen geld te geven in plaats van voor ze te beslissen wat ze nodig hebben, communiceren we dat we ze zien als krachtige en bekwame mensen. We vertellen families dat ze gelijkwaardig zijn en dat we hun waardigheid niet willen ontnemen. We staan naast ze en laten zien dat we ze respecteren. Voor mij is dat de kracht van geld.” 

Originele tekst: Cheryl  Bannatyne, Tearfund UK
Vertaling: Jolanda Wolff-Jobse

Dutch Relief Alliance

Het verstrekken van financiële toelages is een belangrijk onderdeel van het noodhulpprogramma van Tearfund in Irak. Hieronder valt ook de Irak Joint Response van de Dutch Relief Alliance (DRA).