De natuur als omhelzing van God

Verhaal | 03-06-2015Karin de Geest

De natuur als een permanente omhelzing van God. Zo ziet de Peruaanse Pilar Vicentelo de schepping. Mede daarom heeft ze de stichting Vida Abundante opgezet, om niet alleen om het milieu te beschermen, maar ook om de natuur te gebruiken om armoede tegen te gaan in één van de arme wijken van de hoofdstad van Peru.

Overbevolking, vervuilende fabrieken, armoede. Lima Cercado, een wijk in de hoofdstad van Peru, is een broeinest van ziektes." Wijkbewoners verdienen te weinig om genoeg gezond voedsel te kopen. We zien kinderen die ’s ochtends alleen junkfood eten. Zo'n ondervoed kind kan geen goed afweersysteem opbouwen." Met ernstige gevolgen als ziekte, afwijkingen of zelfs de dood. Juist daar werkt Pilar Vicentelo met haar organisatie Vida Abundante, dat leven in overvloed betekent. Ze stimuleert scholen gezond voedsel te verbouwen en het milieu te beschermen. Want in een vervuilde omgeving is gezond eten extra belangrijk, aldus Vicentelo.

Schepping
Vicentelo is een van deInspired Individuals. Pioniers en sociale ondernemers met een passie voor God en mensen, die werken aan een wereld zonder armoede en onrecht. Samen met Tearfund Engeland ondersteunt Tear hen met leiderschapstrainingen, financiering, gebed en een sociaal netwerk.

Dat betaalt zich uit: inmiddels hielp Vida Abundante honderd tuinen aan te leggen. Schoolkinderen en docenten kweken er voedzame groenten en geneeskrachtige planten. Diverse schoolkantines verkopen nu gezond voedsel. Drie hogescholen en een bloemenmarkt vergisten nu keukenafval tot mest, wat resulteert in minder straatvuil.

Waardig
Vida Abundante ontving een nationale milieuprijs. Maar Vicentelo zegt bescheiden: "Ik herken me wel in Jona. Ik vluchtte vaak voor de Gods taken. Nu ik dit doe, zie ik dat ik hiervoor ben geroepen."

Wat haar betreft is iedereen, ook de kerk, medeverantwoordelijk: "Arm of rijk, we hebben allemaal een potentiële tuin. We moeten dat zien, ervan houden, ervoor zorgen. Je kunt Gods liefde niet los zien van de liefde voor mensen in nood en zijn schepping." En: "achter nood ligt veel potentie. Als we alleen maar geven, doven we dat. Als mensen zelf iets leren, zoals groenten verbouwen, krijgen ze ook het gevoel dat ze iets te bieden hebben, eigenwaarde."