De zegen van een latrine

Blog | 12-09-2014Pastor Kay

Kachari Basti is een dorp van arme dagloners. De meesten van hen horen tot de laagste kaste en werken in een steengroeve.

Kerkleiders die samenwerken met Stewards’ Trust gaven voorlichting over hygiëne in het dorp. Ze motiveerden de mensen om latrines aan te leggen in plaats van hun behoefte in het veld te doen.

Eerst zag niemand er wat in. Je behoefte doen in het veld vonden de mensen gemakkelijk en het was een eeuwenoude traditie. Maar toen de voorlichters bleven uitleggen hoe praktisch latrines zijn en dat je ziekten voorkomt door ze te gebruiken, was er één familie die overstag ging. Ram Kailash legde een latrine aan. Hij heeft vijf broers en allemaal hebben ze een gezin. De familie bestaat in totaal uit 32 mensen.

Verwondingen

Drie maanden later zegt Ram: 'Het was stom van me dat ik niet eerder een latrine heb aangelegd. Nu begrijp ik hoe belangrijk het is. Toen we onze behoefte buiten deden, kregen we regelmatig stukken steen tegen ons hoofd doordat er rotsen werden opgeblazen in de nabijgelegen steengroeve. De meeste mensen hebben daardoor kleine of grote verwondingen opgelopen. Er waren nog andere gevaren, vooral ‘s nachts: wilde dieren en tuig dat rondhing in de buurt. Bovendien, voor zieke mensen was het moeilijk om het veld in te gaan.

Dankzij de latrine is mijn familie nu veilig. We hebben ook geleerd om meer op hygiëne te letten. Ik ben de kerkleiders dankbaar dat zij met dit idee zijn gekomen.'

Nu vragen steeds meer mensen in Kachari Basti om hulp bij het aanleggen van een latrine. Want zij zien bij de familie van Ram Kailash wat de voordelen zijn. Zijn goede voorbeeld heeft een grote verandering op gang gebracht. Van nu af aan zullen de inwoners van Kachari Bast minder vaak ziek of gewond zijn!