Dit gebeurt er als je een dag lang vreemden groet

Blog | 21-11-2019Maartje de Groot

Op 21 november is het in ruim 180 landen 'Wereld Hallo Dag'. Maartje de Groot, stagiaire bij de Redactie van Tear, besloot een dag lang de onbekenden die ze tegen kwam te begroeten. Van reizigers in de trein tot mensen in de supermarkt. In onderstaande blog beschrijft ze wat er toen gebeurde. 

‘Het volgende station is Utrecht Centraal’. De stem van de conducteur galmt door de trein. Ik sta op en loop richting de uitgang. Ik houd de deur open voor de vrouw achter me en glimlach kort naar haar. Ze reageert direct: ‘Dank je wel hoor!’, zegt ze enthousiast. Ik knik vriendelijk naar de vrouw en stap de trein uit. Grappig hoe gemakkelijk je leuk contact met vreemden kan hebben, bedenk ik me. Het is een kleine moeite en geeft een goed gevoel. Waarom doen we dat eigenlijk niet vaker? En wat zou er gebeuren als ik een dag lang de onbekenden die ik tegenkom groet?

Mensen weten zich vaak geen houding te geven, omdat vreemden begroeten niet iets is dat gewoonlijk gebeurt.

Eng en ongemakkelijk

Terwijl ik over het perron loop, beantwoord ik onbewust één van mijn vragen. 99% van de reizigers kijkt naar hun telefoon, luistert muziek of staart naar de grond. Ik merk het ook als ik op straat loop; mensen maken geen oogcontact en lijken hier vaak ook geen behoefte aan te hebben. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het best snap, want vreemden gedag zeggen heeft ergens iets engs en ongemakkelijks. Daarnaast weten mensen zich vaak geen houding te geven, omdat vreemden begroeten niet iets is dat gewoonlijk gebeurt. Toch groet ik onbekenden regelmatig, denk aan de buschauffeur en mensen in de supermarkt. Hoewel de ene reactie enthousiaster is dan de andere, merk ik dat het goed voelt om contact te maken met mensen om me heen. Ik besluit de uitdaging aan te gaan en een dag lang de vreemden die ik tegenkom te groeten. 

Onvergetelijke momenten

Na mijn eerste begroeting van de dag zakt de moed me een klein beetje in de schoenen. Ik probeer een man op de fiets vriendelijk gedag te zeggen, maar ik krijg nauwelijks reactie. Geen enkele vorm van waardering, er kan zelfs geen glimlach vanaf. ‘Volhouden’, spreek ik mezelf toe. Vervolgens groet ik de Jehova’s getuigen bij het station, mensen op het perron en een oude vrouw op straat. Hoe vaker ik mensen groet, hoe gemakkelijker het wordt en hoe meer energie ik ervan krijg. 

Op een laagdrempelige manier met mensen contact maken, zorgt soms voor onvergetelijke momenten. Ik zit in de trein en haal mijn tas van de stoel naast mij. Een wat oudere vrouw gaat naast me zitten en ik begroet haar met een korte ‘goedemiddag’. De vrouw begint direct met praten: ‘Zo, hehe. Moet jij ook naar Utrecht?’. Ik zet mijn muziek uit en reageer met: ‘Ja, u ook?’. Het gesprek komt meteen op gang en de vrouw vertelt over haar kinderen in Amsterdam en haar vriendin in Brabant waar ze naar op weg is. Ik vertel over mijn studie en stage. We stappen beiden bij Utrecht uit en ik wens haar een fijne dag. Lachend loop ik tussen de mensenmassa door. Het is zó laagdrempelig, maar je kan er zó blij van worden. Het maakt jouw dag en ook die van de ander, nét iets mooier. 

Vreemden begroeten geeft namelijk niet alleen jezelf een goed gevoel, ook de ander voelt zich gewaardeerd en gezien.

Vaker vreemden begroeten

‘Waarom doe ik dit eigenlijk niet vaker?’ is een vraag die gedurende de dag een aantal keer door mijn hoofd spookt. Vreemden begroeten geeft namelijk niet alleen jezelf een goed gevoel, ook de ander voelt zich gewaardeerd en gezien. Ik kom erachter dat het simpele woord ‘hallo’ onwijs veel kracht heeft en veel teweeg brengt. Het zit ‘m echt in de kleine dingen, zoals knikken naar de buschauffeur als je uitstapt, lachen naar iemand die voorbij loopt of zwaaien als iemand je voorrang geeft. 

Als ik na deze dag mijn bevindingen op een rijtje zet, kom ik erachter dat er enorm veel voordelen zitten aan het begroeten van vreemden. Natuurlijk reageert niet iedereen even enthousiast en word je af en toe scheef aangekeken, maar door het bewust te doen leer je deze reacties vanzelf voor lief te nemen. Het weegt namelijk niet op tegen wat je ervoor terugkrijgt. Dit betekent niet dat ik voortaan iedere onbekende (dat zijn er heel wat) die ik tegenkom groet, maar wel dat ik besluit om vanaf nu vreemden vaker te begroeten en me bewuster te zijn van de mensen om me heen.

Doe jij mee?

Ondanks dat het soms best eng kan zijn, daag ik je toch uit om vaker vreemden te begroeten. Alleen al omdat ik ervan overtuigd ben dat jij er ook een positief gevoel van krijgt. Haal je tas eens weg naast je in de trein, knik een keer naar iemand die langs je loopt en glimlach naar degene naast je voor het stoplicht. Zo maken we de wereld met elkaar een klein stukje mooier. Doe jij mee?

Pieterpad: de mooiste wandelroutes

Blog | 10-07-2020 | Tear
Het 498 kilometer lange Pieterpad bestaat uit onwijs mooie stukken Nederland. Anthea liep het pad al tientallen keren en vertelt haar favoriete wandelroutes.

Tear ziet inkomsten groeien, maar is bezorgd

Persbericht | 09-07-2020 | Tear
In 2019 kon Tear zo’n 100.000 mensen in noodsituaties meer steunen dan het jaar ervoor. Lees het volledige jaarverslag.

Tear zoekt een Managementassistent(e) voor 24 uur per week (zwangerschapsvervanging)

Vacature | 06-07-2020 | Tear
Tear is op zoek naar een Managementassistente voor 24 uur per week (tijdelijk, zwangerschapsvervanging).

Ahmed werkt bij Tear vanuit een asielzoekerscentrum

Verhaal | 06-07-2020 | Tear
Ahmed Hussein vluchtte een halfjaar geleden vanuit Irak naar Nederland. Lees hier zijn verhaal.

Martha Zonneveld: ‘Honger is een afschuwelijke ramp die zich voltrekt naast de dreiging van corona’

Verhaal | 03-07-2020 | Hannah Westra
Met Tear zijn we actief betrokken bij mensen die op dit moment nog middenin een lockdown zitten. Martha Zonneveld, noodhulpcoördinator bij Tear: ‘In sommige landen begint de...

Vanessa Nakate (23) werd uit de foto met Greta Thunberg geknipt

Verhaal | 02-07-2020 | Maartje de Groot
Maak kennis met de Oegandese Vanessa Nakate (23) die zich inzet voor het klimaat om zo haar continent en de wereld te redden.