Dit leerde ik van krachtgroepen in Ethiopië

Blog | 18-12-2019Tear

Miriam Waalewijn reisde in oktober 2019 samen met programmamedewerker Caspar Waalewijn (haar vader) af naar Ethiopië. Daar bezochten ze verschillende projecten van Tear, waaronder een aantal krachtgroepen (ook wel bekend als zelfhulpgroepen). Ze deelt haar bevindingen.

Caspar en Miriam Waalewijn Tear

'Tijdens mijn reis naar Ethiopië kwam ik erachter dat ik veel kan leren van de mensen daar, zeker ook in Nederland. We bezochten meerdere krachtgroepen: groepen die samen sparen, kennis delen en trainingen ontvangen zodat ze kunnen investeren in hun toekomst. Het is onwijs inspirerend hoe zij de kracht van het individu en de groep combineren.'

Dankbaar voor de kleine dingen

'De reis opende ook op een ander vlak mijn ogen. Thuis open ik 's ochtends vroeg mijn kast: Wat zal ik vandaag aantrekken? Waar voel ik mij goed in? Wat past bij de dag? Als ik mijn kledingkast met die van anderen die ik ken vergelijk, heb ik relatief weinig kleding. Maar tijdens deze reis kwam ik weer tot de ontdekking dat mijn constatering veel te kort door de bocht is; het is namelijk maar net met wie je jezelf vergelijkt.

Tijdens één van mijn gesprekken in Ethiopië vertelt een vrouw trots dat ze dankzij haar krachtgroep betere kleding kan kopen en haar kinderen naar school kan sturen. Uit de gezamenlijke spaarpot van de groep kan ze af en toe een lening krijgen om te investeren in haar toekomst en die van haar gezin. Ik zie een trotse, prachtige vrouw die dankbaar is voor verandering en ontwikkeling. Ik vraag me af of ze, net als ik thuis, een kast heeft waar ze kleding uit kan kiezen. Ik verwacht dat de keuze niet reuze is. Ze is zo intens blij met kleding van betere kwaliteit. Het is niet modieus, maar perfect voor haar. Het maakt mij stil. Wat heb ik toch veel, en wat besef ik dat vaak weinig.'

Onder de indruk

'Niet alleen het verhaal van de vrouw uit deze krachtgroep raakt mij persoonlijk, ook veel andere aspecten van de reis zetten mij aan het denken. Drie dingen waar ik het meest van onder de indruk ben:

1.     De energie en veerkracht van leden
Leden van een krachtgroep sparen soms maar een paar cent per week en toch is ook dat voor hen relevant. Ze sparen samen, delen kennis en krijgen hierdoor perspectief. De groep betekent ook op sociaal vlak veel voor mensen. Een lid van een van de krachtgroepen vertelde hoeveel de groep voor hem had betekend toen zijn zoon was omgekomen bij een ongeluk. Zijn groepsgenoten ondersteunden hem zowel op emotioneel als financieel vlak, waardoor de kosten voor de begrafenis betaald konden worden.

2.     Leden krijgen een stem
Het concept van krachtgroepen is gebaseerd op de eigen kracht, behoefte en wensen van de leden. De leden vormen de groep echt met elkaar. Bovendien versterkt het de samenleving, iets wat Ethiopië hard nodig heeft. Er is veel diversiteit in het land en niet iedereen voelt zich even gehoord. Door de krachten te bundelen, ervaren individuen in arme gebieden dat ook zij een stem hebben en die kunnen gebruiken.

3.     De bevlogenheid en professionaliteit van de lokale partners
Tears lokale partners faciliteren de groepen met training, kennis en praktische ondersteuning. Het zijn getalenteerde collega's, die de brug slaan tussen projectvoorstellen en de weerbarstige praktijk. Ze werken met beperkte middelen en budget, en zoeken naar een goede manier om het meest toe te voegen aan de gemeenschap.'

Individualisme is een groot goed in Nederland, maar eenzaamheid ligt op de loer.

Andere wereld

'Als ik mijn leven in Nederland vergelijk met de situatie in Ethiopië zie ik een totaal andere wereld. Door mee te kijken met het werk van Tear kijk ik met andere ogen. Het helpt me om bewust te kijken. Hoe kan ik de ander zien en helpen? En hoe kan ik mensen ondersteunen om hun eigen stem te laten horen, zeker als iemand dit niet gewend is? 

Het klinkt misschien cliché, maar één ding is mij weer extra duidelijk geworden: We hebben elkaar nodig om te groeien, verrast te worden én nieuwe dingen te ontdekken. Individualisme is een groot goed in Nederland, maar eenzaamheid ligt op de loer. Hoe de leden van de krachtgroepen in Ethiopië de kracht van het individu en de groep combineren is iets waar wij hier nog veel van kunnen leren.'

Tekst: Miriam Waalewijn

Dit leerde ik van krachtgroepen in Ethiopië

Blog | 18-12-2019 | Tear
Miriam Waalewijn bezocht krachtgroepen in Ethiopië. Lees hier wat ze leerde.

Masalet: 'Ik ben tot veel meer in staat dan ik dacht!'

Verhaal | 09-10-2019 | Hannah Westra
Masalet is lid van een krachtgroep.'Ons leven is nu zoveel beter!'

Het wonder van Ethiopië

Verhaal | 02-10-2019 | Tear
Met hulp van krachtgroepen leren vrouwen in Ethiopië eigenhandig opgestaan uit armoede. Help jij mee?