Doreen en Jouvllet liepen elke dag 4 uur voor schoon drinkwater

Video | 12-03-2018Tear

De Britse broers Richard en Peter Chambers roeien op olympisch niveau. Ze trainen vijf uur per dag. Voor hen betekent water roeien. In Oeganda ontmoeten de broers de dertienjarige Doreen en haar zusje Jouvllet. Voor hen betekent water leven. Elke dag zijn ze vier uur bezig met het halen van schoon drinkwater. Bekijk deze video voor een bijzondere ontmoeting.

Tear waterproject Oeganda veilig drinkwater

Uw cookieinstellingen staan het niet toe deze inhoud te tonen. Klik hier om uw voorkeuren aan te passen.

Richard over zijn dagelijkse roeitraining: “Je lichaam voelt alsof het kapot is, je spieren zijn pijnlijk en je hart klopt sneller dan normaal. Het is zwaar, maar het is nou eenmaal wat we doen.”

Doreen begon met het halen van water toen ze vijf jaar oud was. Samen met Jouvllet haalt ze twee keer per dag water. Dat kost de meiden in totaal vier uur. “Het is een zware onderneming. Als ik te snel loop, krijg ik pijn in mijn borst. Soms is het pijnlijk, maar voor ons is dit nodig om te kunnen overleven”, vertelt Doreen. 

"Ik zou op mijn knieën vallen van vermoeidheid"

Richard en Peter zijn in Oeganda om samen met Doreen en Jouvllet schoon water te halen en te ervaren hoe de reis is die de meiden elke dag moeten maken. De steile tocht naar boven, die extra gevaarlijk is als het heeft geregend, valt de broers zwaar. “Als ik elke dag, twee keer per dag, hetzelfde zou doen als deze meisjes, zou ik na de derde of vierde dag op mijn knieën vallen van vermoeidheid”, zegt Peter, terwijl hij het zweet van het harde werken van zijn voorhoofd veegt. 

Naast dat het een zware weg is die de meiden moeten afleggen, is het ook gevaarlijk. Zo kwam Doreen een keer in aanraking met jongens die vee aan het beweiden waren en het schone drinkwater van haar stalen. “Ik vocht om weg te komen, omdat ik wist dat ze me anders zouden hebben mishandeld.”

Waterputten bouwen voor schoon drinkwater

Water is schaars in het district Kabale in Zuidwest-Oeganda. De giften die het bisdom Kigezi ontvangt via Tear, helpen de samenleving om zelf waterreservoirs en -putten te bouwen, zodat ze dichter bij huis schoon drinkwater beschikbaar krijgen. Hierdoor hoeven meiden als Doreen en Jouvllet niet meer elke dag vier uur te lopen voor veilig drinkwater om in leven te blijven.

Meer over het project

Veilig drinkwater via kerken in Oeganda

Oeganda (Afrika)
Tear zorgt samen met de Church of Uganda in Kigezi voor schoon drinkwater door voorlichting en het plaatsen van waterreservoirs bij huizen, kerken en scholen.