Duurzaamheid: ecologie én theologie

Blog | 16-04-2019Jurjen ten Brinke

De wereld verbeteren. Hoe doe je dat eigenlijk? Jurjen ten Brinke koos er zijn opleidingen op uit, en is praktisch al best lekker bezig. Maar wat als het ineens heel dichtbij komt? Gelukkig is er dan nog de studiedag ‘Ecologische gerechtigheid’.

Mijn universitaire opleiding Tropisch Landgebruik koos ik uit idealistisch motief: de wereld verbeteren. Mijn studie Theologie koos ik met dezelfde reden, maar dan vanuit roepingsbesef. 

Onverwachts kwam er een andere trigger bij: één van mijn dochters vertelde op den duur bij de avondmaaltijd dat ze vegetariër was geworden.

Wat heb ik veel discussies gevoerd met mijn medestudenten over de vraag wat míjn ‘christelijke’ landbouwwerk anders maakte dan hún ‘gewone’ landbouwwerk. Het meest passende voorbeeld was natuurlijk dat ik bij de opening van een waterput in Afrika kon spreken over het Levende Water, en zij niet. Maar ik voelde al wel aan dat ik er daar niet mee was. Want de ander bleef dingen zeggen als ‘per saldo slaan we dezelfde waterput’. En dat is ook zo natuurlijk.

Met geest, ziel en lichaam

In de praktijk van Amsterdam-Noord kwamen mijn idealistische motief en roepingsbesef weer bij elkaar in de multiculturele kerk Hoop voor Noord, waar ‘de wereld verbeteren’ áltijd met geest, ziel en lichaam te maken heeft. Ik ben een doener, dus met de kerk helpen we mensen, zorgen voor een betere leefomgeving en voorzien we in natuurlijk en geestelijk brood. Onverwachts kwam er een andere trigger bij: één van mijn dochters vertelde op den duur bij de avondmaaltijd dat ze vegetariër was geworden. Gewoon, uit zichzelf. Hoongelach was haar deel (ja echt, sorry…). Vervolgens was de rest van het gezin wel blij: allemaal wat extra vlees, want zij hoefde voortaan niet meer. 

Ik merk dat ik ook theologisch kader nodig heb. Want de ‘rechtse rakkers’ praten me nog redelijk makkelijk onder tafel.

Tot ik op een nacht wakker werd en opeens wist dat God (?) me iets wilde leren. ‘Jurjen, jij zet je in voor ex-moslims die christen zijn geworden. Ze zijn de enige in hun gezin en dat is heel kwetsbaar en confronterend. Je helpt hen en zegent hen. Maar jouw eigen dochter zit nu óók in die positie van eenzaam en alleen en jullie maken er in het gezin een lachertje van. Dat kan niet!’ En dus eet het gezin Ten Brinke tegenwoordig als geheel één of twee keer per week vegetarisch. En proberen we mínder vlees te bereiden in plaats van dat we dat extra stuk van dochterlief over de rest van de familie verdelen.

Linksdoenerij

Ik lees inmiddels een theologisch boek over ecologie en duurzaamheid. En verantwoordelijkheden om voor Gods schepping te zorgen. Ik verzet me mentaal tegen die ‘linksdoenerij’. Maar ik wil en kan niet anders dan me bezinnen op mijn en onze plek in deze samenleving. Hoe geef ik handen en voeten aan het beheer van Gods schepping? En wat heeft dat te maken met verzoening met God? Wat is de verhouding schepping en herschepping en wat betekent de term ‘Koninkrijk van God’ in dezen? 

Ik was vooral heel praktisch bezig; inmiddels liggen er zonnepanelen op ons dak. Maar ik merk dat ik ook theologisch kader nodig heb. Want de ‘rechtse rakkers’ praten me nog redelijk makkelijk onder tafel.

Gelukkig is er op 8 mei de studiedag ‘Ecologische gerechtigheid’. Ik heb wat sturing nodig…

Groen Geloven 

Op 5 oktober ben je welkom op hét duurzaamheidsevent van het jaar: Groen Geloven. Laat je inspireren door prikkelende speeches en ontdek jouw volgende stap richting een duurzame levensstijl. Aanmelden kan hier. 

Zo maak je zelf een duurzaam mondkapje

Verhaal | 26-05-2020 | Maartje de Groot
Vanaf 1 juni kunnen reizigers in het openbaar vervoer niet meer om (niet-medische) mondkapjes heen. Benieuwd hoe je zelf een duurzaam mondkapje maakt? Wij zochten het voor je uit.

7 simpele tips voor een duurzaam huis

Verhaal | 05-05-2020 | Maartje de Groot
Door de coronacrisis blijven we meer dan ooit binnen en dit geeft ruimte om in huis groen aan de slag te gaan. Wij geven zeven tips voor een duurzamer thuis.

Acht miljard Coca-cola flessen verbrand of gedumpt per jaar

Nieuws | 01-04-2020 | Manuel Voordewind
De vervuiling door open verbranding van plastic flesjes staat gelijk aan de uitstoot van 2 miljoen auto's. Dat blijkt uit een onderzoek van zusterorganisatie Tearfund...

Nienke Lindeboom: 'Ik weet niet of de winkel het redt, maar God is erbij'

Verhaal | 01-04-2020 | Hannah Westra
Nienke Lindeboom (40) is eigenaresse van de duurzame en eerlijke kledingwinkel Karakter in Gouda. Juist zij als kleine ondernemer wordt hard geraakt door de coronacrisis.
Tips voor goede boeken over duurzaamheid

13 inspirerende boeken over duurzaamheid

Blog | 13-03-2020 | Tear
Wil je best iets groener leven, maar weet je niet zo goed hoe? We hebben een aantal inspirerende boeken over duurzaamheid voor jou op een rij gezet. Welk boek inspireert jou deze...

3 inspirerende TED Talks over duurzaamheid

Verhaal | 12-03-2020 | Tear
3 inspirerende TED Talks over duurzaamheid. Wat kun jij doen?