Ecologische (wan)hoop

Blog | 24-04-2019Tear

Mijn ecologische voetafdruk, daar heb ik het liever niet over. Ik eet nauwelijks dierlijke producten, regelmatig biologisch en ga niet ver op vakantie. Zojuist vulde ik de test van WNF in: er zijn twee aardbollen nodig om te leven zoals ik doe. Slik, dat is even schrikken. En dan heb ik nog niet meegerekend dat ik net uit Amerika kom vanwege een werkreis.  

Mag ik dan óók al niet meer…? Moet ik dan nóg minder…?

Het eerste wat in mijn hoofd opkomt, is: 'Mag ik dan óók al niet meer…? Moet ik dan nóg minder…?' En ik stel me voor hoe ik hardvochtig ‘nee’ zeg tegen de plastic popjes die dochterlief wil kopen.  Of hoe ik voortaan mijn zoon een zoethoutstengel geef in plaats van een in plastic verpakt snoepje. Ze zien me aankomen. Moet ik zelfvoorzienend gaan leven? De auto de deur uit? Ik zucht. Hoe dan?

Als missionair consulent van de CGK mag ik kerken helpen meer missionair te zijn. Een kerk is missionair wanneer zij probeert haar omgeving te beïnvloeden, zowel op het niveau van individuen (evangelisatie, dienstbetoon) als op het niveau van structuren en instituten. Onder de term ‘missionair’ vallen zodoende verschillende activiteiten, die vaak worden samengevat onder de vijf kenmerken van wereldwijde zending: evangelisatie, discipelschap, lenigen van noden, streven naar rechtvaardige structuren én werken aan de heelheid van de schepping. (Exploring the five marks of global mission, Walls, Ross 2008.)

We hebben Gods transformerende kracht nodig om ook maar íets te kunnen bijdragen.

Werken aan de heelheid van de schepping. Dat is deelnemen aan Gods verhaal! Ik merk een sprankje hoop in mijzelf: we hebben Gods transformerende kracht nodig om aan bovenstaande ook maar íets te kunnen bijdragen. Zo mogen we iedere dag met Zijn hoop in ons hart en in onze ogen starten. Want uit onszelf…? 

Dus ora et labora, bid en werk. Waar mogen we iets van Gods licht laten schijnen, ook als het gaat om de schepping? Groener en eerlijker leven, opdat de mensen onze goede werken zien en de Vader verheerlijken.

Ineens word ik blij van de vriendin die door weer en wind op haar fiets naar kantoor rijdt. Of van de collega die schoenen laat omzolen in plaats van vervangt. Zo kan het ook! En daarom deel ik met je, dat ik nu in maand vier ben van een jaar geen kleding kopen, om zo misschien ter inspiratie te zijn. Om iets uit te dragen van de Hoop die in mij is.

- Petra de Jong
Missionair consulent CGK

Groen Geloven 

Op 5 oktober ben je welkom op hét duurzaamheidsevent van het jaar: Groen Geloven. Laat je inspireren door prikkelende speeches en ontdek jouw volgende stap richting een duurzame levensstijl. Aanmelden kan hier. 

Een aanbiddingslied aan de waslijn

Blog | 11-07-2019 | Dorina Nauta
Dorina Nauta gaf workshops over duurzaamheid en kwam oog in oog te staan met haar eigen 'afvalberg'.

Ruim je rotzooi op - je redt er mensenlevens mee!

Blog | 10-07-2019 | Tear
Dat plastic verre van ‘fantastic’ is, weten we inmiddels wel. Maar wist je dat er een directe link is tussen plastic en dodelijke slachtoffers? Uit recent onderzoek van o.a. onze...
Natuurlijk schoonmaken

Schoonmaakkriebels? Zo ga je op een natuurlijke manier aan de slag!

Blog | 05-06-2019 | Annemarie van den Berg
Schoonmaakkriebels? En wil je op een duurzame en natuurlijke manier aan de slag? Lees dan snel onze tips!
Wilde bloemen zaaien

'Ik wilde zo graag de straat tot bloei brengen'

Blog | 05-06-2019 | Dorina Nauta
Dorina wilde haar straat tot bloei brengen. Letterlijk, door bloemen te planten. Maar het gaat niet zoals ze had gehoopt.
Nancy Zwaal Fotografie

Geef je frustratie over het klimaat een vorm

Blog | 29-05-2019 | Rikko Voorberg
Maak jij je ook druk om het klimaat? Of voel je je lamgeslagen door de grootte van het probleem? Tear-ambassadeur Rikko Voorberg herkent beide. En houdt een pleidooi voor een...

Ecologische (wan)hoop

Blog | 24-04-2019 | Tear
'Mag ik dan óók al niet meer…? Moet ik dan nóg minder…?' Petra de Jong, missionair consulent van de CGK, was de ecologische wanhoop nabij. Nu heeft ze weer energie om...