Ecologische (wan)hoop

Blog | 24-04-2019Tear

Mijn ecologische voetafdruk, daar heb ik het liever niet over. Ik eet nauwelijks dierlijke producten, regelmatig biologisch en ga niet ver op vakantie. Zojuist vulde ik de test van WNF in: er zijn twee aardbollen nodig om te leven zoals ik doe. Slik, dat is even schrikken. En dan heb ik nog niet meegerekend dat ik net uit Amerika kom vanwege een werkreis.  

Mag ik dan óók al niet meer…? Moet ik dan nóg minder…?

Het eerste wat in mijn hoofd opkomt, is: 'Mag ik dan óók al niet meer…? Moet ik dan nóg minder…?' En ik stel me voor hoe ik hardvochtig ‘nee’ zeg tegen de plastic popjes die dochterlief wil kopen.  Of hoe ik voortaan mijn zoon een zoethoutstengel geef in plaats van een in plastic verpakt snoepje. Ze zien me aankomen. Moet ik zelfvoorzienend gaan leven? De auto de deur uit? Ik zucht. Hoe dan?

Als missionair consulent van de CGK mag ik kerken helpen meer missionair te zijn. Een kerk is missionair wanneer zij probeert haar omgeving te beïnvloeden, zowel op het niveau van individuen (evangelisatie, dienstbetoon) als op het niveau van structuren en instituten. Onder de term ‘missionair’ vallen zodoende verschillende activiteiten, die vaak worden samengevat onder de vijf kenmerken van wereldwijde zending: evangelisatie, discipelschap, lenigen van noden, streven naar rechtvaardige structuren én werken aan de heelheid van de schepping. (Exploring the five marks of global mission, Walls, Ross 2008.)

We hebben Gods transformerende kracht nodig om ook maar íets te kunnen bijdragen.

Werken aan de heelheid van de schepping. Dat is deelnemen aan Gods verhaal! Ik merk een sprankje hoop in mijzelf: we hebben Gods transformerende kracht nodig om aan bovenstaande ook maar íets te kunnen bijdragen. Zo mogen we iedere dag met Zijn hoop in ons hart en in onze ogen starten. Want uit onszelf…? 

Dus ora et labora, bid en werk. Waar mogen we iets van Gods licht laten schijnen, ook als het gaat om de schepping? Groener en eerlijker leven, opdat de mensen onze goede werken zien en de Vader verheerlijken.

Ineens word ik blij van de vriendin die door weer en wind op haar fiets naar kantoor rijdt. Of van de collega die schoenen laat omzolen in plaats van vervangt. Zo kan het ook! En daarom deel ik met je, dat ik nu in maand vier ben van een jaar geen kleding kopen, om zo misschien ter inspiratie te zijn. Om iets uit te dragen van de Hoop die in mij is.

- Petra de Jong
Missionair consulent CGK

Groen Geloven 

Op 5 oktober ben je welkom op hét duurzaamheidsevent van het jaar: Groen Geloven. Laat je inspireren door prikkelende speeches en ontdek jouw volgende stap richting een duurzame levensstijl. Aanmelden kan hier. 

Zo maak je zelf een duurzaam mondkapje

Verhaal | 26-05-2020 | Maartje de Groot
Vanaf 1 juni kunnen reizigers in het openbaar vervoer niet meer om (niet-medische) mondkapjes heen. Benieuwd hoe je zelf een duurzaam mondkapje maakt? Wij zochten het voor je uit.

7 simpele tips voor een duurzaam huis

Verhaal | 05-05-2020 | Maartje de Groot
Door de coronacrisis blijven we meer dan ooit binnen en dit geeft ruimte om in huis groen aan de slag te gaan. Wij geven zeven tips voor een duurzamer thuis.

Acht miljard Coca-cola flessen verbrand of gedumpt per jaar

Nieuws | 01-04-2020 | Manuel Voordewind
De vervuiling door open verbranding van plastic flesjes staat gelijk aan de uitstoot van 2 miljoen auto's. Dat blijkt uit een onderzoek van zusterorganisatie Tearfund...

Nienke Lindeboom: 'Ik weet niet of de winkel het redt, maar God is erbij'

Verhaal | 01-04-2020 | Hannah Westra
Nienke Lindeboom (40) is eigenaresse van de duurzame en eerlijke kledingwinkel Karakter in Gouda. Juist zij als kleine ondernemer wordt hard geraakt door de coronacrisis.
Tips voor goede boeken over duurzaamheid

13 inspirerende boeken over duurzaamheid

Blog | 13-03-2020 | Tear
Wil je best iets groener leven, maar weet je niet zo goed hoe? We hebben een aantal inspirerende boeken over duurzaamheid voor jou op een rij gezet. Welk boek inspireert jou deze...

3 inspirerende TED Talks over duurzaamheid

Verhaal | 12-03-2020 | Tear
3 inspirerende TED Talks over duurzaamheid. Wat kun jij doen?