Ecologische (wan)hoop

Blog | 24-04-2019Tear

Mijn ecologische voetafdruk, daar heb ik het liever niet over. Ik eet nauwelijks dierlijke producten, regelmatig biologisch en ga niet ver op vakantie. Zojuist vulde ik de test van WNF in: er zijn twee aardbollen nodig om te leven zoals ik doe. Slik, dat is even schrikken. En dan heb ik nog niet meegerekend dat ik net uit Amerika kom vanwege een werkreis.  

Mag ik dan óók al niet meer…? Moet ik dan nóg minder…?

Het eerste wat in mijn hoofd opkomt, is: 'Mag ik dan óók al niet meer…? Moet ik dan nóg minder…?' En ik stel me voor hoe ik hardvochtig ‘nee’ zeg tegen de plastic popjes die dochterlief wil kopen.  Of hoe ik voortaan mijn zoon een zoethoutstengel geef in plaats van een in plastic verpakt snoepje. Ze zien me aankomen. Moet ik zelfvoorzienend gaan leven? De auto de deur uit? Ik zucht. Hoe dan?

Als missionair consulent van de CGK mag ik kerken helpen meer missionair te zijn. Een kerk is missionair wanneer zij probeert haar omgeving te beïnvloeden, zowel op het niveau van individuen (evangelisatie, dienstbetoon) als op het niveau van structuren en instituten. Onder de term ‘missionair’ vallen zodoende verschillende activiteiten, die vaak worden samengevat onder de vijf kenmerken van wereldwijde zending: evangelisatie, discipelschap, lenigen van noden, streven naar rechtvaardige structuren én werken aan de heelheid van de schepping. (Exploring the five marks of global mission, Walls, Ross 2008.)

We hebben Gods transformerende kracht nodig om ook maar íets te kunnen bijdragen.

Werken aan de heelheid van de schepping. Dat is deelnemen aan Gods verhaal! Ik merk een sprankje hoop in mijzelf: we hebben Gods transformerende kracht nodig om aan bovenstaande ook maar íets te kunnen bijdragen. Zo mogen we iedere dag met Zijn hoop in ons hart en in onze ogen starten. Want uit onszelf…? 

Dus ora et labora, bid en werk. Waar mogen we iets van Gods licht laten schijnen, ook als het gaat om de schepping? Groener en eerlijker leven, opdat de mensen onze goede werken zien en de Vader verheerlijken.

Ineens word ik blij van de vriendin die door weer en wind op haar fiets naar kantoor rijdt. Of van de collega die schoenen laat omzolen in plaats van vervangt. Zo kan het ook! En daarom deel ik met je, dat ik nu in maand vier ben van een jaar geen kleding kopen, om zo misschien ter inspiratie te zijn. Om iets uit te dragen van de Hoop die in mij is.

- Petra de Jong
Missionair consulent CGK

Collegedag over Ecologische Gerechtigheid

Op 8 mei organiseert een Tear een collegedag over Ecologische Gerechtigheid met Ruth Valerio en Dave Bookless. Meer informatie en aanmelden kan hier.

Ecologische (wan)hoop

Blog | 24-04-2019 | Tear
'Mag ik dan óók al niet meer…? Moet ik dan nóg minder…?' Petra de Jong, missionair consulent van de CGK, was de ecologische wanhoop nabij. Nu heeft ze weer energie om...

Duurzaamheid: ecologie én theologie

Blog | 16-04-2019 | Jurjen ten Brinke
Jurjen ten Brinke koos zijn opleidingen heel bewust. Het doel: de wereld verbeteren. Maar hoe doe je dat eigenlijk in de praktijk?

Waarom Sake Stoppels niet met het vliegtuig reist

Blog | 15-04-2019 | Tear
Sake Stoppels vliegt niet meer. In zijn blog legt hij uit waarom.

Sake Stoppels: ‘Het milieu is een blijvende passie geworden’

Blog | 12-04-2019 | Tear
Theoloog Sake Stoppels vindt het pijnlijk dat het er in de kerk niet vaak over gaat. ‘Zijn we bang dat onze vliegvakanties in rook opgaan?’

Groene Kerk worden? Maak er een gezamenlijk project van!

Verhaal | 09-04-2019 | Annemarie van den Berg
Een duurzame kerk worden willen we allemaal wel. Maar hoe geef je dat proces vorm? Lees hoe de Keizersgrachtkerk in Amsterdam het doet.

Duurzaam shoppen: tips voor betaalbare eerlijke kleding

Blog | 08-04-2019 | Hannah Westra
Duurzaam en eerlijk winkelen moeilijk? Gelukkig zijn er steeds meer groene merken. Kijk hier voor een overzicht.