Een aanbiddingslied aan de waslijn

Blog | 11-07-2019Dorina Nauta

Een simpele vraag tijdens een workshop die ik geef op New Wine zet mij in beweging. Ik houd een bevlogen verhaal over gerechtigheid en duurzaamheid, waar deelnemers concreet mee aan de slag gaan. Vaak zeg ik dan dat het niet uitmaakt waar je staat met betrekking tot duurzaamheid, maar dat er altijd een volgende stap te zetten is. En hoe concreter je dat stapje voor ogen hebt, des te groter de kans van slagen. Terwijl de deelnemers voor zichzelf verwoorden waar ze mee aan de slag willen, vraagt één deelnemer wat ik zelf ga doen.

Ik weet meteen het antwoord, want er is iets waar ik al tijden tegenaan hik. Het gaat me zeker moeite kosten. In gedachten hoor ik mezelf praten: mag het ons iets kosten? Zijn we bereid om te investeren in een andere manier van leven, ook als het niet de gemakkelijkste weg is?

Als ik aan het eind de afvalzak wegbreng, ben ik geschokt.

Berg afval 

Diezelfde New Wine-week logeren we met drie jonge gezinnen in een huis in de buurt. Een gezellige boel, waarbij we op elkaars kinderen passen en napraten over de diensten en seminars. Daar gebeurt spontaan ook iets anders wat me helpt in het bewustwordingsproces. We verzamelen samen namelijk een enorme berg afval! Zo hebben we één vuilniszak voor alle pampers.

Als ik aan het eind de afvalzak wegbreng, ben ik geschokt. Onze drie kleintjes hebben in een paar dagen een enorme bult pampers vol geplast en gepoept. Normaal gesproken doe ik mijn uiterste best om minder plastic verpakkingen te gebruiken. Daarmee bespaar ik slechts een schijntje in vergelijking met deze berg afval.

En dan klinkt weer die vraag in m’n gedachten: Wat is jouw volgende stap?

De vrolijke motiefjes aan de waslijn vormen een soort aanbiddingslied.

Avontuur van de wasbare luiers

Met een confronterende ervaring en een praktische vraag begint ‘Het Grote Avontuur van de Wasbare Luiers’. Het blijkt nog een aardig zoektocht en even zie ik door de bomen het bos niet meer. Maar de aanhouder wint, ook als het gaat om een duurzame levensstijl. Nu, bijna een jaar verder, hebben we heel wat wegwerpluiers bespaard. En dat is vooral heel leuk om te doen. Dat blijft het ook, doordat ik op de dagen dat het niet handig is, mild ben voor mezelf. En de wasbare luiers van tegenwoordig zijn ongelofelijk makkelijk in het gebruik en echt niet zo vies als je misschien denkt.

De vrolijke motiefjes vormen een soort aanbiddingslied aan de waslijn. Uit liefde voor de Schepper!

Meld je aan voor de rotzooi-challenge!

Alle plastic voorwerpen of verpakking die je deze zomer laat liggen zijn weer een ding minder op een stortplaats, oceaan of verbrandingsoven. De meest gangbare artikelen van of met plastic zijn: wegwerpbekers, flessen drank, niet-recyclebare verpakkingen, doekjes en hygiëneproducten voor vrouwen. Maar… het vinden van alternatieven voor deze kunststoffen is gemakkelijker dan je denkt! En gelukkig hoef je dit niet alleen te doen. Wij sturen je vier mailtjes met inspiratie en hoopvolle voorbeelden. Samen maken we de wereld een beetje mooier deze zomer.

Ontwikkelingswerk en duurzaamheid: Herstel van de schepping

Verhaal | 01-09-2020 | Cornelis de Schipper
Waarom heeft ontwikkelingswerk ook alles te maken met het streven naar duurzaamheid en herstel van de schepping? Cornelis de Schipper, sustainability expert bij Tear, legt dit uit.

Karel Smouter: ‘Ik deins inmiddels nergens meer voor terug’

Verhaal | 26-08-2020 | Tear
Vier jaar geleden verhuisde journalist Karel Smouter van de grote stad naar de regio. Daar ontdekte hij dat de wereld er vanuit hartje Amsterdam heel anders uitziet dan op de...
Duurzame sneakers: 8 tips

8x duurzame sneakers (inclusief tips waar je op kunt letten)

Verhaal | 20-08-2020 | Hannah Westra
Op zoek naar duurzame sneakers? Check deze handige tips!

5x duurzaam kamperen

Verhaal | 23-07-2020 | Maartje de Groot
Kamperen is al een milieubewust bezigheid, maar met deze vijf tips wordt kamperen echt duurzaam.

10 tips voor een groene kerk

Verhaal | 18-07-2020 | Tear
Heeft jouw kerk de mogelijkheid om na te denken over duurzame veranderingen? We geven zeven tips voor een groene(re) kerk.

Vanessa Nakate (23) werd uit de foto met Greta Thunberg geknipt

Verhaal | 02-07-2020 | Maartje de Groot
Maak kennis met de Oegandese Vanessa Nakate (23) die zich inzet voor het klimaat om zo haar continent en de wereld te redden.