Een beweging van helpen naar dienen

Blog | 07-11-2018Jurjen ten Brinke

‘Hoe kunnen we helpen op een manier die niet alleen in de directe nood voorziet, maar ook vanuit Gods hart de mens in haar waarde laat?’ 

Vandaag deel drie van Jurjens blog over zijn inspirerende ontmoetingen met de Rohingya-vluchtelingen en hulpverleners in Bangladesh. Lees ook zijn eerste en tweede blog.

Gods beeld in de ander

‘Inmiddels heb ik heel wat toegewijde werkers ontmoet en wat me zo aanspreekt in de werkwijze van Tear, is dat men telkens op zoek is naar het ‘gemaakt zijn naar Gods beeld’ in de ander. Hoe kunnen we de waardigheid van hen die hulp nodig hebben vergroten, door hen zoveel mogelijk zelf te laten doen? 

De christenen mogen dan wel in de minderheid zijn, maar dat zorgt ervoor dat ze zich focussen op dat waar het evangelie toe oproept.

Ook in mijn werk onder asielzoekers en in Amsterdam leerde ik dat we de beweging van ‘helpen’ naar ‘dienen’ moeten maken. Bij helpen creëer je al snel afhankelijkheid bij de ander en een goed gevoel bij jezelf. Terwijl je bij dienen op zoek bent naar wat God in de ander gelegd heeft. 

De ‘landlozen’ 

Op zondag sprak ik in een kerkje tussen de heuvels met theeplantages. Het verhaal erachter is heftig. Hier werken de ‘landlozen’. Per gezin mag één persoon op de plantage werken en de rest van het gezin zorgt voor brandhout en het avondeten. Het onderwijs stopt na de basisschool. En als dit generatie op generatie voortduurt, ontstaat er op den duur een mentaliteit van gelatenheid. 

Minderheid van christenen zorgt voor focus 

Tear wil deze mensen helpen om zelf op te staan uit armoede en onrecht. De kerk in het dorp speelt een cruciale rol bij het opzetten van zelfhulpgroepen, waar ideeën worden bedacht om samen te sparen of een handeltje te beginnen. De christenen mogen dan wel in de minderheid zijn, maar dat zorgt ervoor dat ze zich focussen op dat waar het evangelie toe oproept: God liefhebben boven alles en je naaste als jezelf. Dat gaat altijd hand in hand.’

- Jurjen ten Brinke
Voorganger van Hoop voor Noord en ambassadeur van Tear.

 

Meer over het project

Noodhulp Rohingya-vluchtelingen Bangladesh

Bangladesh (Azië)
Tear biedt, in samenwerking met lokale hulporganisatie Christian Commission for Development in Bangladesh (CCDB), noodhulp aan de Rohingya in Bangladesh. Uw gift is hard nodig.

Een jong gezin in de 'gevangenis'

Blog | 10-01-2019 | Martha Zonneveld
Hij is 28 jaar, zij 25 jaar. Samen zijn ze de trotse ouders van drie kinderen. Ze hadden een rustig leven op de boerderij, maar nu zitten Abdul, Gine en hun gezin ‘gevangen’.

Een beweging van helpen naar dienen

Blog | 07-11-2018 | Jurjen ten Brinke
‘Hoe kunnen we helpen op een manier die niet alleen in de directe nood voorziet, maar ook vanuit Gods hart de mens in haar waarde laat?’

Hoe kun je nou denken dat dit je taak niet zou zijn?

Blog | 07-11-2018 | Jurjen ten Brinke
‘Ik zie veertig moslimkinderen onder leiding van een christen- en moslim juf het lied ‘We shall overcome one day’ zingen. Nu heb ik toch echt tranen in mijn ogen.’

Kleine kracht, grote invloed

Blog | 07-11-2018 | Jurjen ten Brinke
Zonder blikken of blozen vragen twee Bengalen me tegelijk: ‘En wat zou het antwoord van de kerk daarop kunnen zijn?’