Een klein wonder met een grote impact

Verhaal | 14-10-2019Bart van der Vegte

Welk wonder wil je zien?, dacht ik toen mijn collega vroeg of ik een stukje wilde schrijven over de wonderen in Ethiopië. Want, als je goed kijkt, zijn er vele verhalen en ‘wonderen’ te vertellen.

Van een bezoek aan een boer in Busha Kabale was ik flink onder de indruk. De akker van deze boer lag op zo’n tien minuten lopen van de weg. Terwijl hij ons voorging op weg naar zijn akker, viel mij direct de kleinschaligheid van de akkers op. Hier draait het niet om hectares, om hoe groter hoe beter. Hier draait het om vierkante meters, om kleine akkertjes die van levensbelang zijn. Want deze boeren moeten tenslotte van de opbrengst van deze akkers leven.

Boeren hebben jaren gekend met extreem lage opbrengsten.

Samen met de boer bekeken we een akker vol mais. Het zag er goed uit: de planten waren flink, met mooie kolven. Dat is niet altijd zo geweest. Boeren hebben jaren gekend met extreem lage opbrengsten door droogte, uitputting van de bodem of de veranderende klimatologische omstandigheden. Elk jaar was het spannend of ze genoeg hadden om hun gezin te kunnen onderhouden.

Conservation farming

We spraken met de boer over conservation farming, een duurzame landbouwmethode. De boer legde uit hoe dit bij hem werkt. Hij zorgt ervoor dat de grond niet verschraald, niet uitgeput raakt. Na de oogst bedekt hij zijn akker met natuurlijk materiaal, zoals gras of bladeren van pompoenplanten. Deze zijn goed verteerbaar, wat maakt dat de bodem extra voedingsstoffen krijgt en de structuur van de bodem goed blijft. Bovendien spoelt of waait de vruchtbare bovenlaag niet weg. Wanneer het weer tijd is om te zaaien, is de bodem vruchtbaar en groeien de nieuwe gewassen goed. Zo is de oogst aanzienlijk beter ten opzichte van de eerdere werkwijze.

Lokale kennisoverdracht

Via de plaatselijke, kerkelijke organisatie is de kennis over conservation farming gedeeld met verschillende krachtgroepen in de lokale gemeenschappen. Niet alle boeren pakken dit gelijk op. Waar de een eerst afwacht en kijkt hoe het werkt bij de buurman, past de ander het eerst eens toe op een klein deel van zijn akker. Deze boer pakte het met beide armen aan. En nu, na enkele jaren, is hij blij en dankbaar voor de kennis die hij opdeed over deze manier van landbouw.

Ik zou niet meer anders willen dan op deze wijze landbouw bedrijven.

Het klinkt allemaal zo kleinschalig en eenvoudig. Maar deze kleinschalige en eenvoudige aanpak heeft grote impact op de gezinnen in Ethiopië. Letterlijk zei de boer: ‘Ik zou niet meer anders willen dan op deze wijze landbouw bedrijven. Met deze werkwijze kan ik mijn gezin onderhouden en haal ik meer oogst van mijn land dan ooit.’ Een prachtig wonder toch?

Help mee armoede te overwinnen

Krachtgroepen in Ethiopië kunnen armoede overwinnen! Help jij mee nog meer krachgroepen te realiseren?

Meer over het project

Weerbaarheid in de Hoorn van Afrika

Ethiopië (Afrika)
In Ethiopië werken mensen via zelfhulpgroepen een een betere voedselzekerheid.

Dit leerde ik van krachtgroepen in Ethiopië

Blog | 18-12-2019 | Tear
Miriam Waalewijn bezocht krachtgroepen in Ethiopië. Lees hier wat ze leerde.

Masalet: 'Ik ben tot veel meer in staat dan ik dacht!'

Verhaal | 09-10-2019 | Hannah Westra
Masalet is lid van een krachtgroep.'Ons leven is nu zoveel beter!'

Het wonder van Ethiopië

Verhaal | 02-10-2019 | Tear
Met hulp van krachtgroepen leren vrouwen in Ethiopië eigenhandig opgestaan uit armoede. Help jij mee?