Een passie(vrucht) voor anderen

Verhaal | 19-12-2016Kenneth Twinasmatsiko

Toen Jennifer Nkwasibwe dertien jaar geleden haar echtgenoot verloor, wist ze niet hoe haar gezin zou moeten overleven. Hoe moest ze in haar eentje genoeg geld verdienen om voor iedereen eten te kopen of het schoolgeld te betalen? Alles wat ze probeerde leek op een ramp uit te draaien. ‘Ik probeerde verschillende soorten fruit te verbouwen en te verkopen, maar hoe hard ik ook werkte, het lukte niet.’

Jennifer begon de hoop te verliezen. Dat gebeurt veel weduwen en velen grijpen naar alcohol om hun leven aan te kunnen. Maar alcohol maakt alles alleen maar erger; ze lopen een groter risico om hiv op te lopen en afgewezen te worden door hun vrienden en familie.

Jennifer bij haar passievruchtenkwekerij

Nieuwe energie

Maar God had een ander plan voor Jennifers leven; haar kerk nodigde haar uit voor een nieuw trainingsprogramma dat aangeboden werd door het waterprogramma van de Church of Uganda in Kigezi. Dit veranderde haar perspectief, gaf haar weer hoop en de energie om het opnieuw te proberen.

‘Ik begon Gods rol in mijn leven te zien en gaf mijn leven aan Hem over. Ik leerde heel veel, bijvoorbeeld hoe ik dingen blijvend kon veranderen voor mijn gezin. We werden getraind om te leren zien welke mogelijkheden we tot onze beschikking hadden om ons leven te verbeteren.’

Succesvolle oogst

Toegerust door de training plantte Jennifer op een klein stukje grond klimplanten met passievruchten. Aangemoedigd door de eerste succesvolle oogst investeerde ze 2 miljoen Oegandese shillings (ongeveer 546 euro) en plantte een nog groter oppervlak aan.

“Toen het aantal planten groeide, had ik hulp nodig. Nu heb ik vijf mensen in dienst om me te helpen op de kwekerij. We oogsten wekelijks 900 kilo vruchten, die ik voor 900.000 shilling (meer dan 230 euro) kan verkopen. Ik kan nu het schoolgeld voor mijn jongste zoon betalen en houd dan nog meer dan genoeg over.”

Een passievrucht in Jennifers hand

Anderen helpen

Nu overleeft Jennifer niet alleen, maar boekt ze vooruitgang, evenals haar gezin. Met de opbrengst van haar bedrijf heeft ze hun huis kunnen opknappen, hielp ze haar twee oudste kinderen hun eigen bedrijf te beginnen en kocht ze nog meer land. Maar hoe goed deze resultaten ook zijn, haar visie gaat nog veel verder dan dit.

‘Ik wil graag helpen om het bestaan van anderen in mijn dorp te verbeteren. Dus ben ik een kwekerij begonnen om zaaigoed op te kweken. Tot nu toe heb ik meer dan 5000 zaailingen van passievruchten uitgedeeld aan andere kwekers. Als meer mensen passievruchten gaan verbouwen, kunnen we een coöperatie oprichten en onze oogst verkopen in grote partijen. Ik ben bezig geld te sparen op een bankrekening voor een vrachtwagen om de vruchten te vervoeren naar plaatsen waar er veel vraag naar is.”

Ik dank God dat hij mij gezegend heeft door dit project, waar ik zoveel aan gehad heb.

Een ander leven

Jennifers leven is volkomen veranderd door dit werk, evenals het leven van veel andere mensen. Dit toont de macht van God, als mensen als Jennifer niet alleen verandering ervaren, maar ook om zich heen kijken en gaan delen met anderen om hen heen.

Dit zegt Jennifer zelf: “Ik dank God dat Hij mij gezegend heeft door dit project, waar ik zoveel aan gehad heb. En ik dank de mensen van het waterprogramma voor hun training en begeleiding. Ik beloof hard te blijven werken en zo een voorbeeld te zijn dat anderen kunnen navolgen.”

Bidden

  • Dank God voor de verandering in Jennifers leven en voor zijn zegen in haar gezin.
  • Bid dat Jennifers coöperatie succesvol zal zijn, bid dat zij op God blijft vertrouwen en Hem in het middelpunt blijft stellen bij alles wat ze doet.
  • Bidvoor de medewerkers van het waterprogramma van de Church op Uganda. Bid dat God hen zegent en hen veilig bewaart op hun tochten door het hele gebied.

Wil je regelmatig bidden voor de projecten van Tear en voor de mensen die erdoor geholpen worden? Meld je dan aan voor onze gebedsbrief. Je ontvangt dan elke twee maanden actuele gebedspunten.

Meer over het project

Veilig drinkwater via kerken in Oeganda

Oeganda (Afrika)
Tear zorgt samen met de Church of Uganda in Kigezi voor schoon drinkwater door voorlichting en het plaatsen van waterreservoirs bij huizen, kerken en scholen.