Even snel een kopje koffie drinken? Niet in Ethiopië

Verhaal | 14-09-2020Hannah Westra

Maandagochtend. Terwijl je de slaap misschien nog uit je ogen wrijft, staat de koffie al te pruttelen. Of misschien ben je zelfs alweer toe aan je tweede kopje. In Nederland is koffie serious business, maar als er één land ter wereld is waar koffie nog serieuzer wordt genomen, is dat Ethiopië. Even snel een bakkie doen? Vergeet het maar.

Ethiopië wordt ook wel gezien als het geboorteland van de koffie. De koffieplant zou er voor het eerst ontdekt zijn in de provincie Kaffa en ook nu nog is het een belangrijk gewas in het land. 

Koffie speelt een grote rol in de Ethiopische economie én cultuur. Ongeveer de helft van de inwoners werkt in de koffielandbouw en van alle Afrikaanse landen is Ethiopië de grootste exporteur van de Arabica koffieboon. Cultureel gezien is koffie een belangrijk onderdeel van het sociale leven. Snel een kopje koffie drinken op maandagochtend in Ethiopië is er niet bij. Dat wordt alleen met aandacht gedaan! 

Een Ethiopische koffieceremonie

Koffie wordt in Ethiopië op verschillende manieren gezet. Maar de meest bekende manier blijft toch echt de traditionele manier, waarbij de koffie in een koffiepotje van klei, een Jabana, op vuur wordt klaargemaakt. Het liefst natuurlijk met versgebrande bonen en soms met verse kruiden. En wat ook echt niet mag ontbreken: wierook.

Ga je in Ethiopië ergens koffiedrinken waar ze dit wel met grote machines zoals wij die in Nederland kennen zetten? Dan is de kans groot dat er wel verse bonen in een pannetje worden gebrand, waarmee vervolgens langs de tafeltjes wordt gegaan zodat je even goed de geur kunt opsnuiven.

Bij de traditionele manier van koffiedrinken hoort in Ethiopië een hele ceremonie. Je bent zo een uur of drie verder. Naast dat er veel aandacht is voor het koffiezetten zelf, is het een moment om tot rust te komen en onderling nieuwtjes uit te wisselen.

Terwijl de bonen worden gebrand en de wierook aanstaat, wordt de Jabana bij een officiële ceremonie gevuld met water en op het vuur gezet. Ondertussen worden de bonen met een vijzel fijngestampt en als het water kookt wordt de gestampte koffie met kleine hoeveelheden in de nauwe opening aan de bovenkant van het koffiepotje gedaan. Als de koffie na het trekken klaar is, wordt deze geschonken in kleine chinese kopjes, qua grootte vergelijkbaar met espressokopjes. Hierbij is het belangrijk dat de koffie van grote hoogte in de mokjes wordt geschonken, zonder onderbreking. Om het af te maken wordt de koffie vaak geserveerd met een takje verse kruiden. Volgens de traditie worden er drie kopjes koffie gedronken, en eerder opstappen zit er niet in! 

​Zelf een Ethiopische koffieceremonie organiseren

Koffiezetten en -drinken is in Ethiopië een echte belevenis. Wil je thuis eens een poging wagen om ook een Ethiopische koffieceremonie te organiseren? Volg onderstaande stappen voor een vereenvoudigde ceremonie.

  • Stap 1: brand zelf koffiebonen en geef het pannetje rond, zodat alle gasten de geur goed kunnen opnemen. Hoewel versgebrande bonen heel sterk ruiken en misschien anders dan je gewend bent, is het vooral belangrijk om hier de tijd voor te nemen.
  • Stap 2: Onsteek wat kooltjes en strooi hier een beetje wierook op. Het ruikt niet alleen lekker, maar hoort ook bij de hele belevenis. Zorg dat er ook iets te eten is, zoals popcorn of gebakken kikkererwten met kruiden.
  • Stap 3: Als de koffie klaar is, schenk je deze van bovenaf in één beweging in alle kopjes. Wil je echt het gevoel van een Ethiopische koffieceremonie? Koop een Jabana bij de toko of gebruik een koffiekan met lange schenktuit. Voeg eventueel ook een takje kruiden toe in de kopjes.
  • Stap 4: Bij een Ethiopische koffieceremonie worden drie kopjes koffie gedronken. Het eerste kopje is het sterkst. Daarna wordt de koffie vaak aangelengd met water waardoor de koffie steeds minder sterk wordt. Schenk geen grote mokken in, maar gebruik kleine espressokopjes. Het eerste kopje is in Ethiopië voor de gezondheid en smaak, tijdens het tweede wordt er flink bijgekletst en het derde kopje zal het huis en de aanwezigen zegen brengen. Bij alle kopje is het belangrijk om deze met aandacht te drinken.

Wauw! Deze kerk bouwde zelf een school voor de kinderen uit het dorp

Verhaal | 21-09-2020 | Hannah Westra
Toen ze zagen dat veel kinderen niet naar school gingen, besloten ze zelf actie te ondernemen.

Bijzonder hoogleraar Renée Römkens: ‘Er ligt een taak voor kerkleiders en predikanten’

Verhaal | 21-09-2020 | Tear
Kan de kerk écht verschil maken in preventie en aanpak van seksueel misbruik en huiselijk geweld? Minella van Bergeijk en Renée Römkens gaan hierover in gesprek.
Zwerfvuil

Zwerfvuil prikken: een klein tekentje van Gods nieuwe wereld

Blog | 18-09-2020 | Tear
Toen Herman met een groep mensen uit de kerk het zwerfvuil wilde aanpakken in zijn straat, liep dat anders dan verwacht..

Ruth Lagemann: ‘Onze wereld heeft meer mensen van verzoening nodig’

Verhaal | 18-09-2020 | Tear
Ruth Lagemann mensen van allerlei verschillende achtergronden met elkaar te verzoenen. Haar geheim? Stilte. Ruth: ‘Het gaat erom dat je God uitnodigt in die stilte en zegt: ‘...

Veiligekerk.nl vergroot slagkracht tegen seksueel misbruik in de kerk

Nieuws | 17-09-2020 | Tear
Kerkelijke meldpunten, koepels en christelijke hulp- en onderwijsorganisaties lanceren vandaag het online platform Veiligekerk.nl.

6 dingen die je moet weten over avocado’s

Verhaal | 16-09-2020 | Tear
De avocado is razend populair, maar wat weet jij eigenlijk van deze vrucht? Tear zet zes feitjes voor je op een rij.