Filipijnse Flora doorstaat stormen dankzij trainingen

Verhaal | 28-08-2019Tear

Mensen staan zelf op uit armoede als ze daar de mogelijkheden voor hebben. Dat bewijst het verhaal van de Filipijnse Flora (44).

Herinnert u zich orkaan Haiyan nog? Deze tropische storm veroorzaakte in 2013 op de Filipijnen een ongekende verwoesting en kostte duizenden mensen het leven.

Stress om het gezin

Het lijkt voor ons alweer lang geleden, maar in het getroffen gebied ontmoet je veel mensen die de klap nog niet te boven zijn. Zo ontmoetten we ook Flora. ‘Door de orkaan raakte mijn man zijn fietstaxi kwijt’, vertelde ze. ‘Ons gezinsinkomen viel weg en sindsdien hadden we niet meer genoeg middelen om goed voor onze vier jonge kinderen te zorgen.’ Wat een stress moet dat geven als je je kinderen niet de zorg kunt geven die ze nodig hebben. 

We sparen samen en helpen elkaar.

Denken in oplossingen

Gelukkig raakte Flora via haar kerk betrokken bij ons programma. Door de trainingen groeiden er nieuwe inzichten en hervond Flora haar kracht en zelfvertrouwen. Ze leerde in oplossingen te denken en ontdekte de bronnen en mogelijkheden in haar eigen omgeving.

‘Na de training ben ik een spaargroep begonnen’, vertelt Flora. ‘Die telt na een half jaar al 22 leden. We sparen samen en helpen elkaar.’ De zorgen om haar gezin zijn verdwenen. ‘Ik houd nu meer geld over en kan nu elektriciteit en water betalen. We hebben ook weer geld om de kinderen naar school te laten gaan. Er is een last van mijn schouders gevallen. Ik voel me minder belast, minder gestrest en veel rustiger.’

Elkaar bemoedigen 

De groep zet elke week ook wat geld apart voor een speciaal fonds, waarmee ze gezinnen in nood kunnen helpen. Flora is blij dat steeds meer mensen zich aansluiten bij de spaargroep. ‘Als je samen spaart, help je elkaar. Ik hoop dat andere mensen zich aangemoedigd voelen om zich ook aan te sluiten bij de spaargroep, zodat ze net zo gelukkig worden als ik.’

Mensen mobiliseren om zelf op te staan uit armoede

Het verhaal van Flora laat zien: mensen staan zelf op uit armoede als ze daar de mogelijkheden voor hebben. En dat vormt de kern van ons werk: mensen weerbaar maken zodat ze op eigen kracht hun leven kunnen opbouwen. Wil je helpen om kerkelijke gemeenschappen op de Filipijnen te trainen en mensen zoals Flora te mobiliseren om zelf op te staan uit armoede? Dat kan met een gift! Met 30 euro maak je al een training voor een gezin mogelijk. Help je mee?