Gods liefde op de Filipijnen

Blog | 20-01-2014Martin Herlaar

Teamleider Programme & Linking Martin Herlaar bezocht in januari 2014 de Filipijnen. Hij beschrijft zijn ervaringen in deze blog.

Als ik mijn collega’s vandaag zou zien op het kantoor van Tear in Zeist, dan zouden ze waarschijnlijk vragen: hoe was je weekend? Een welgemeende standaard vraag. Wat zou ik antwoorden?

In ieder geval zou het geen standaard antwoord zijn. Want vrijdagavond ben ik met collega Peter (zie foto) vanaf Schiphol vertrokken naar Manilla voor een bezoek van ruim een week aan het rampgebied in de Filippijnen. Direct na de verwoestende tyfoon Haiyan is Tear actief geworden en heeft via twee christelijke hulporganisaties bijgedragen aan het lenigen van de eerste nood. Nu, na twee maanden, gaan we poolshoogte nemen van de voortgang en bespreken de plannen voor de eerste wederopbouw.

De zaterdag bracht ik vooal door op 10.000 meter hoogte. Ik gebruik dan de tijd om te lezen en tussendoor een film te kijken (zodat ik thuis naar de kinderen weer kan aankomen met de nieuwste titels uit 2013). Zondag heb ik gebruikt om te wennen aan het tijdverschil van 7 uren. Een vorm van alternatieve zondagrust.

Niet-standaard is voor mij: de Bijbel lezen vanaf een app. Sinds paar weken heb ik een nieuwe telefoon via de werkgever: een smartphone (ja, hierin ben ik niet echt een trendsetter).  We slapen dit weekend in een gastenverblijf van een missiepost. We hebben toegang tot internet met een mooi wachtwoord: God loves you. Dit staat als een huis. Onze benadering bij deze ramp: met de lokale kerken kwetsbare mensen te helpen bij het weer oppakken van hun leven dat zo wreed verstoord is door de ramp. 's Zondags lees ik vanaf mijn schermpje van mijn telefoon de belofte in de brief aan de Efeziërs (hoofdstuk 3) dat het evangelie van Jezus Christus voor alle mensen is gekomen. We hopen de komende week tekenen van genade, gerechtigheid en barmhartigheid te gaan zien. Die mogen wat mij betreft altijd een standaard antwoord blijven als getuigenis.

Foto:Tear-medewerker Peter Kamphof bij partnerorganisatie Lingapp

Meer over het project