Goed nieuws voor Cambodjaans dorp

Blog | 02-12-2013Peter Trommel

Relatiebeheerder Kerken Peter Trommel bezocht in december 2013 Cambodja. Hij beschrijft zijn ervaringen in deze blog.

Pastor Duong Saret

Een kerkgebouw heeft hij niet, maar de Cambodjaanse pastor Duong Saret heeft wel een gemeente en een hele  actieve ook! Uit 15 families bestaat zijn gemeente en ze komen samen in de ruimte onder zijn huis, dat op een paar meter hoge palen staat, om droge voeten te houden in de regentijd.

Duong is één van de vele pastors die door Tear-partner WDO getraind is in wat ze hier noemen holistic development, of zoals we bij Tear meestal zeggen, integral mission: het uitdragen van het goede nieuws in woorden en in daden, zodat er iets van Gods koninkrijk zichtbaar wordt in alle aspecten van het leven. Samen met zijn vrouw, Chheong, die de vrouwengroep leidt, heeft pastor Duong zijn handen vol aan het dienen van de gemeenschap.  Hij geeft op zijn beurt trainingen aan de mensen in het dorp over van alles en nog wat.

Een gezonder dorp
Aangezien de dorpsoudste zelf ook aanschuift bij het gesprek, kan ik hem vragen hoe hij de kerk in zijn dorp ervaart, een dorp dat voor 95% bestaat uit boeddhisten (inclusief hijzelf) en wat voor trainingen de kerk, er zoal geeft.  Vol enthousiasme vertelt Tum Pon, de dorpsoudste, hoe de kerk de mensen geleerd heeft om toiletten te bouwen, gefilterd water te drinken en meer aan hygiëne te werken. Daardoor is de algehele gezondheid van het dorp behoorlijk vooruitgegaan. Daarnaast geven de leden van de kerk trainingen over betere rijstbouw, compostering, wateropslag en zelfs de weg is aanmerkelijk verbeterd, vertelt hij.  Verbaasd door zijn enthousiasme vraag ik aan de pastor, hoe de boeddhistische gemeenschap dan tegen hen aankijkt. Blij legt hij uit dat dit hele proces, waarin de kerk laat zien dat ze ook handen en voeten geeft aan het evangelie, een einde heeft gemaakt aan de discriminatie van de christenen in het dorp.

Nu praten kerk en gemeenschap samen over wat er moet gebeuren in hun dorp en hoe ze dat het beste kunnen aanpakken. Bij het afscheid herhaalt de dorpsoudste nogmaals hoe blij hij is met de goede samenwerking. Ondertussen geeft pastor Duong nog even aan dat hij inmiddels ook in 17 andere dorpen in de omgeving nieuwe groepen opgericht heeft, waar hij voorlichting geeft en af en toe voorgaat in een dienst. Wat moet die man het druk hebben. Ik zie hem zomaar gaan op zijn brommertje, aan het werk om Gods Koninkrijk met woorden en daden uit te breiden.…

Meer over het project