Happietaria: een heerlijke maaltijd én een goed verhaal

Verhaal | 22-11-2019Annemarie van den Berg

Biologiestudente Annika Nugteren heeft haar agenda er speciaal voor leeggemaakt, want een Happietaria draaien doe je er niet eventjes bij. Dit najaar gaat ze vol aan de bak als voorzitter van Happietaria Groningen. ‘Happietaria is zo leuk omdat je met heel veel verschillende partijen samen aan hetzelfde doel werkt!’

Via haar studentenvereniging Navigators maakte Annika vorig jaar kennis met het concept Happietaria: het tijdelijke restaurant voor het goede doel. Ze draaide mee in een ondersteunende commissie en kreeg de smaak te pakken. ‘Ik heb altijd in de horeca gewerkt en hou van de contacten met mensen.’ Als voorzitter is ze nu eindverantwoordelijk voor de hele organisatie. En daar komt nogal wat bij kijken. ‘Het belangrijkste is het vinden van een geschikt pand. Daarna komt het werven van vrijwilligers voor de kookploeg en de bediening. En dan natuurlijk zorgen voor voldoende gasten.’

Mensen bewust maken van mensenhandel

Annika zit vol ambitie om er samen met het team een groot succes van te maken. ‘Dit jaar wil ik ook graag vrijwilligers werven onder de algemene, grotere studentenverenigingen. Het lijkt me heel leuk als zij ook een avondje meedraaien en zo kennismaken met het concept.’ 

De opbrengst van de Happietaria in Groningen gaat naar het Inspired Individuals-programma van Tear. Het onderwerp sprak Annika meteen aan. ‘We ondersteunen rechtstreeks mensen die zich in Azië inzetten om mensenhandel tegen te gaan. Hoewel we wel weten dat het bestaat, is mensenhandel ook een onzichtbaar probleem. Via Happietaria hebben we niet alleen de kans om geld op te halen, maar ook om onze gasten van deze problematiek bewust te maken.’

Een brok in de keel

Voorafgaand aan de officiële opening wordt er een paar avonden proefgedraaid in het restaurant. ‘We willen op deze avonden graag vrijwilligers uit Groningen uitnodigen die in hun werk te maken hebben met mensenhandel. Ook denken we aan duurzame ondernemers, want we willen natuurlijk geen producten op ons bord die niet eerlijk geproduceerd zijn.’

‘Het zou mooi zijn als we onze gasten kunnen inspireren, doordat ze aan tafel mooie verhalen kunnen lezen van mensen die gered zijn uit de prostituee of mensenhandel.’ Ook denkt Annika na over de mogelijkheid om gasten wensen te laten opschrijven voor de Inspired Individuals. ‘Het is een heftig onderwerp, dus we moeten voorkomen dat mensen met een brok in hun keel aan tafel zitten’, zegt Annika ten slotte en ze er lachend aan toe: ‘Ze moeten natuurlijk wel van hun goede maaltijd kunnen genieten.’

Foto: Happietaria Groningen.

Happietaria Groningen is vanaf 21 november tot en met 19 december 2019 geopend, van maandag tot en met zaterdag. Houd voor informatie over de locatie de website in de gaten: happietariagroningen.nl

Lockdown is geen optie

Blog | 09-04-2020 | Matthijs van Pijkeren
Wie lijden er het meest onder de coronacrisis?

Coronacrisis 2020: toen de kerk zich opnieuw uitvond

Verhaal | 04-04-2020 | Harry van Wieren
Kunnen we ons ook opnieuw uitvinden wat het brengen van de cruciale boodschap van de kerk betreft?

Elbert Smelt & Elly Zuiderveld: Een telefoontje troost

Verhaal | 04-04-2020 | Tear
Vanaf vrijdag 3 april zijn Tears podcast Verhalen van Veerkracht te beluisteren. Deze week gaat Minella in gesprek met Elbert Smelt en Elly Zuiderveld over de kracht van muziek in...

Wat kunnen we nu juist wél?

Blog | 04-04-2020 | Jurjen ten Brinke
Ambassadeur Jujren ten Brinke leerde dat hij zich beter kan richten op wat nog wel kan, in plaats van bezig te zijn met wat niet meer kan vanwege de coronacrisis.

Buurtkerk blijft ook tijdens coronatijd met elkaar verbonden

Verhaal | 04-04-2020 | Tear
De Buurtkerk Soesterkwartier uit Amersfoort is ondanks de coronacrisis toch met de buurt verbonden. Lees hier hoe!

Hoop is soms een opgeblazen ballon aan een deur bij een kinderfeestje

Verhaal | 04-04-2020 | Tear
Journalist Karel Smouter ging op zoek naar tekenen van hoop in de coronacrisis. Hij vond hoop bij een clown uit Zutphen.