Heilige grond

Blog | 20-06-2015Gea Overweg

Geschreven door Gea Overweg vanuit Oeganda

Zittend aan de rivier de Nijl zei een medereiziger: "Mooi te bedenken dat Mozes in deze rivier de Nijl in een mandje heeft gelegen en dat hij Israël mocht uitleiden uit slavernij." De verhalen van de Oegandezen zijn indrukwekkend. Oeganda is onderdrukt geweest door de rebellen. Vrouwen en kinderen werden verkracht, er waren moorden waar kinderen getuige van zijn geweest. Er werden kindsoldaten geronseld en vele van de Oegandezen die wij hebben ontmoet, hebben jaren in vluchtelingenkampen gewoond.

Ook hier heerst een soort slavernij.

24/7-gebed

We hebben een lokale kerk bezocht dichtbij Soroti. In de kerk hebben ze 24x7 gebed. Het team van zes mensen die bidden, bidden dus non-stop. Gemeenteleden brengen hen eten zodat het gebed niet onderbroken hoeft te worden. 

Het is bijzonder wat er gebeurt. Mensen worden bevrijd van demonen, van hekserij, van trauma's. Niet alleen gemeenteleden, maar ook moslims, ook niet-gelovigen. Vanuit de verre omgeving komen mensen naar deze kerk toe voor gebed. Al tien jaar doen ze deze bediening omdat ze geloven dat gebed en bijbelstudie de grond van verandering is. Niet afhankelijk willen zijn van gelden vanuit het buitenland maar afhankelijk zijn van God. Samen in verbondenheid met de gemeenschap waarin ze leven. Ik ben diep onder de indruk. Dit is heilige grond.

Bittere armoede

Maar hoe heilig die grond ook is er hoe krachtig de mensen daar ook zijn en hoe gemeenschappelijk ze ook delen er is wel bittere armoede, nog steeds.

David Zac Niringiye o.a. initiatiefnemer van Black Monday movement geeft ons op zaterdag inzicht in de corruptie van Oeganda. Corruptie, waardoor de machthebbers rijk zijn en iedereen daarmee besmet en hun macht hebben. FIFA in het groot.

Zac, geïnspireerd door Micha 6 vers 8, noemt voorbeelden van onrecht zoals de wegen in Oeganda die de duurste wegen ter wereld zijn per strekkende meter, en dat is niet omdat ze zo geweldig rijden. Voor onderwijs, wordt er vanuit de regering vijftig eurocent per kind per jaar uitgegeven aan onderwijs terwijl er per kind anderhalve euro gebudgetteerd is.

8 miljard

Ruwweg gaat dan zo'n 8 miljard dollar in eigen zakken van de machthebbers terwijl arme ouders die vaak grote gezinnen hebben (gemiddeld 6 kinderen per gezin) hun koeien moeten verkopen om onderwijs voor hun kinderen te kunnen betalen. Zo waren er veel voorbeelden van onrecht.

Bishop Zac riep op om als kerk onrecht aan de kaak te stellen. Naast barmhartigheid, verkondiging, onderwijs en bijbelstudie is dit een kentaak van de kerk. Een kerk moet politiek bewust en actief zijn. Jezus stierf een politieke moord. Jezus riep gedurende Zijn leven op aarde op tot handhaven van het recht.

Vragen

Na die bijeenkomst ga ik terug met de vragen. Wat doen wij als kerk aan onrechtbestrijding? Wat doe ik als christen om op te staan en uit mijn comfortzone te stappen. En wat mag het mij kosten?

Samen met mij broeders uit Zwolle, samen met de anderen mogen we terug in Nederland verder bouwen aan het uitbreiden van ons (heilig) grondgebied zoals het gebed van Jabes en mogen we door de kracht van de Heilige Geest verder bouwen aan Gods Koninkrijk in Zwolle en heel Nederland.

Mijn gebed is dat God ons de kracht geeft die ik hier bij de Oegandese mensen heb gezien, de saamhorigheid geeft die ik in de gemeenschappen heb gevoeld en de Heilige Geest die ik zie werken door de mensen heen. Mijn gebed is ook dat we elkaar bemoedigen en zegen in het opstaan tegen onrecht.

Gea Overweg neemt deel aan de voorgangersreis van Tear

Meer over het project

Kerk en gemeenschap in actie

Oeganda (Afrika)
Pentecostal Assemblies of God (PAG) traint kerken en gemeenschappen om positieve verandering te brengen in hun dorp.