Het effect van een potje volleybal

Verhaal | 28-05-2014Peter Trommel

In de slums van Nairobi, de hoofdstad van Kenia, denken we tijdens een workshop na over de rol van de kerk in de gemeenschap. Veel gemeenschappen hier hebben het niet makkelijk. Er is sprake van drugs en drankmisbruik, werkeloosheid, misbruik van vrouwen en kinderen, stammenstrijd, honger, zeer slechte behuizing en ga zo maar door.

Kan de kerk een rol van betekenis spelen om deze situatie te verbeteren? Ja, zeggen deze kerkelijke werkers. Ja, zegt Tear. Vandaar deze workshops om de mogelijkheden van de lokale kerk te onderzoeken en de kerk te leren dat zijn niet alleen een taak heeft, maar ook de middelen kan vinden om te helpen.

Niet de liefste types
Zomaar een voorbeeld. Ik sprak Patrick, hij is jongerenwerker van St. Johns, een kerk in de sloppenwijk Pumwani, een harde omgeving. Tijdens de bijbelstudies, die in het proces een belangrijke rol spelen om de kerk wakker te schudden en op haar mogelijkheden te wijzen, was hij geraakt en wilde echt in actie komen. Omdat hij een aardig goede volleyballer is, kwam hij op het idee om wedstrijden te gaan organiseren op een veldje bij de slum. Daar kwamen veel jonge mannen op af en  niet altijd de liefste types…

Maar na zo’n partijtje volleybal praat hij door met deze mensen, die hem vragen waarom hij zijn tijd geeft om zoiets voor hen te doen en niet lekker alleen voor zichzelf te zorgen. Hij legt hen uit dat hij geraakt is door de Bijbel, leest de Bijbel met hen en vertelt hun dat ook zij de mogelijkheid hebben hun leven te veranderen.

Geen drank meer
Het gevolg van deze actie was groot. Een aantal mannen hebben intussen hun leven veranderd, zijn tot geloof gekomen en zijn zich bewust geworden van hun verantwoordelijkheden en mogelijkheden. Wat dat praktisch betekent? Ze zetten bijvoorbeeld hun schaarse geld niet meer om in drank, maar steken dat in hun gezin, wat de relaties thuis aanmerkelijk verbetert. Ze proberen meer werk te vinden om ook hun kinderen naar school te kunnen sturen enzovoort.

Wat zomaar iemand uit een kleine kerk in een sloppenwijk  kan betekenen….