Het groene goud dat levens redt

Verhaal | 09-09-2020Tear

Dat avocado’s enorm populair en gezond zijn, weet je vast. Maar wist je ook dat avocado’s levens kunnen redden? Wel als je Saël Alcide (36) heet en een boer in Haïti bent. Kijk een dagje met hem mee.

De eerste zonnestralen verlichten de hoogste palmbomen op de hellingen van het platteland van Duchity, een bergachtige regio in het zuidwesten van Haïti. Een paar hanen kraaien en een truck toetert. Ik kijk naar mijn vrouw Rosenie, mijn zoon en dochtertje, die nog in diepe slaap zijn.

Mijn gedachten dwalen af naar de dag dat orkaan Matthew ons huis en onze oogst compleet vernielde. Maandenlang diende een tentzeil met een paar stenen erop als overkapping. Totdat een paar dorpsgenoten, die waren getraind om rampbestendig te bouwen, mij hielpen om een nieuw, stevig huis te bouwen met betonnen pilaren en bewapening erin. Onder dit stevige dak laat ik mijn gezin met een gerust hart achter.

Lees ook: Creatief omdenken bij klimaatverandering

Ze zeggen dat de stormen door klimaatverandering alleen maar heftiger worden. We moeten als boeren wel samenwerken, willen we overleven.

Mislukte oogsten

Snel trek ik mijn schoenen aan. Vandaag wordt er weer gebouwd. Want hoe welkom de noodhulp in de vorm van zakken rijst en flessen olie ook was, het lost het probleem van mislukte oogsten niet structureel op. Ik pak mijn tas en loop naar de openbare weg, waar ik op een taptap – onze lokale taxibusjes – spring. 

Als boer alleen is het hier op Haïti bijna onmogelijk om iets op te bouwen, weet ik inmiddels uit ervaring. Waren we net een beetje hersteld van de zwaarste aardbeving die ooit in ons Caribische land werd gemeten, raasde er een verwoestende orkaan over het eiland. Ze zeggen dat de stormen door klimaatverandering alleen maar heftiger worden. We moeten als boeren wel samenwerken, willen we overleven.  

Sommige dorpsgenoten haakten al snel af toen ze ontdekten dat er geen zakken rijst werden uitgedeeld, maar kennis.

Geen rijst, maar kennis

Daarom ben ik zo blij dat de pastor van onze kerk ‘Sur le Rocher’ mij twee jaar geleden voorstelde aan de mensen van World Renew. Dat is een NGO die ons als boeren helpt om onze eigen coöperaties op te richten. Sommige dorpsgenoten haakten al snel af toen ze ontdekten dat er geen zakken rijst werden uitgedeeld, maar kennis. Mij kon je niet blijer krijgen. We krijgen training in hoe en wat we het beste kunnen verbouwen, leren hoe we zaden en mest slim gezamenlijk kunnen inkopen en hoe we onze producten goed verkopen op de markt. Die kennis is goud waard.

Als kersverse coöperatie zijn we druk bezig om 10.000 Gliricidiabomen aan te planten. Die zorgen voor natuurlijke stikstofbinding en beschermen onze hellingen tegen erosie, waardoor alle gewassen veiliger staan. Verder dienen de jonge boompjes als steun voor de Yam ranken, een knolgewas dat op aardappel lijkt. Daarnaast hebben we nog eens 1500 kilo aan Duivenerwten geplant, een eiwitrijk gewas dat goed tegen droogte kan, en zijn de bananen en passievruchten al aan het groeien. Ik kan niet wachten totdat we kunnen gaan oogsten.  

Mijn eigen avocadobomen

Binnenkort krijgt elke boer in deze regio ook nog eens drie geënte avocadobomen, die we op ons eigen terrein kunnen planten. Avocado’s groeien hier in Haïti heel goed en zijn erg voedzaam. Mijn vrouw en kinderen zijn er gek op, maar de vruchten doen het ook goed op de markt in Cayes en Port-au-Prince. Avocado’s worden niet voor niets ‘het groene goud’ genoemd. (Benieuwd hoe je je eigen avocadoboom kweekt? Dat lees je hier!)

‘Bonjou!’, klinkt het op de bouwplaats van Les Cave. Een voor komen mijn collega-boeren aan. De een springt van de taptap af, de ander parkeert zijn motor. Vandaag bouwen we samen aan de eerste grote, stevige, gemeenschappelijke schuur. Hier kunnen alle boeren uit de negentien dorpen van Duchity hun oogst verwerken en opslaan. Doordat we onze oogst samenvoegen, delen we de transportkosten naar de markt én krijgen een betere prijs voor onze producten.

In mijn eentje had ik dit nooit kunnen bereiken.

Samen investeren

Doordat we allemaal een klein deel van onze winst inleveren, kunnen we samen sparen, leningen aanvragen en investeren in nieuwe zaden, machines en schuren. Zo bouwen we ook echt iets op. Tijdens de lunchpauze kijk ik trots naar de fundering van de schuur. In mijn eentje had ik dit nooit kunnen bereiken.

Als ik aan het einde van de dag thuiskom, rennen mijn kinderen op me af. Mijn vrouw legt de laatste hand aan het eten. Vanavond staat er bonensalade op het menu. Binnenkort hoop ik er avocado’s van eigen land aan toe te kunnen voegen…

Lees ook: 6 dingen die je moet weten over avocado’s

Dit doet Tear in Haïti

Tear investeert samen met haar partner World Renew in de training van lokale boeren en de opbouw van een zelfstandig draaiende boerencoöperatie. World Renew werkt al ruim dertig jaar in Haiti, heeft ruime landbouwexpertise en werkt nauw samen met de lokale partner pcH. Inmiddels zijn al ruim 3000 Haitianen getraind.

4 Bijbelstudies over gerechtigheid

Verhaal | 29-10-2020 | Tear
Meer weten over gerechtigheid? Tear zet 4 Bijbelstudies over recht doen op een rij.

William leert criminelen over Jezus door stil te zijn

Verhaal | 28-10-2020 | Tear
Rechtdoen begint met mensen zien. En mensen zien begint met luisteren. Dat ontdekt pastor William Quiñones als hij een streng beveiligde jeugdgevangenis binnenstapt om over Jezus...

Leven als een nomade: Genieten van onderweg zijn

Verhaal | 27-10-2020 | Annelieke Bouman
De Nederlandse Anneke reist graag. Op zoek naar nieuwe culturen, nieuwe ontmoetingen en verrassende wendingen.

Laat je niet lamslaan door het verlangen naar vroeger...

Verhaal | 25-10-2020 | Dorina Nauta
‘We gaan als kerk door een rouwproces, omdat we niet meer samen kunnen komen, zoals we dat gewend zijn.'

Ontroerend: Syrische vluchteling zingt lied ‘Mag Ik Dan Bij Jou’

Verhaal | 24-10-2020 | Tear
Zangeres Shaza Hayek ontvluchtte ruim vijf jaar geleden haar moederland Syrië. Samen met landgenoten zingt ze het ontroerende nummer ‘Mag Ik Dan Bij Jou’ van Claudia de Breij.

Alexander slaat bruggen tussen witte en zwarte levens

Verhaal | 24-10-2020 | Tear
Alexander McLean stamt af van slavenhouders én slaven. Hij is daarmee het levende bewijs dat het mogelijk is om bruggen te slaan tussen witte en zwarte levens.