Het leven is zwaar in Aleppo

Blog | 20-08-2014Een pastor in Syrië

Het volgende verslag kregen we van een pastor in Aleppo (Syrië), die directeur Marco van der Graaf ontmoette tijdens zijn reis naar Libanon:

"Er is de laatste maand niet veel veranderd. Er wordt nog steeds gevochten. Inslaande mortieren en zwaardere projectielen doden hier en daar mensen, of veranderen het kleine appartement van een arme familie in een ruïne."

Elektriciteit

"Elektriciteit is er, anderhalf uur in de morgen, anderhalf uur 's avonds. Maar vorige week was het er vier dagen helemaal niet, dat gebeurt soms. Sommigen maken gebruik van de situatie om je geld te laten betalen. Ik weet niet of ze rijk zijn of connecties hebben met de overheid, maar ze zetten generators neer waarvan je stroom kunt afnemen. 6000 Syrische pond per maand betaal je voor zes uur stroom per dag voor twee lampen en een tv. Normaal betaalden we 1000 pond voor het hele huis per maand."

Water

"Water is er doorgaans twee uur per week, of per tien dagen. Maar ook daarbij gaat het vaak anders. Vandaag hadden we twee uur water, voor het eerst sinds dertig dagen! En als er water is, is er geen elektriciteit, waardoor je - als je geen generator hebt - geen water naar de tank op het dak kunt pompen."

Langzaam

"Het dagelijks leven gaat erg langzaam. Mensen zijn vooral bezig om te kijken of en wanneer er weer water en elektriciteit zijn, of helpen bij het zoeken naar slachtoffers op plekken waar mortieren zijn ingeslagen. Bij de mensen is er veel angst dat de terroristen uit Irak door zullen trekken naar hier en dezelfde terreur zullen brengen als in Mosul."

"Als je ziek wordt, begint de tragedie pas echt. Vorige week moest de dochter van een broeder naar het ziekenhuis. Ze had tyfus, een besmettelijke bacteriële ziekte. Dat kostte hem 40 duizend pond, zo’n 300 dollar. Voor hem - nu twee jaar werkloos doordat zijn huis en winkel waren vernietigd - een vermogen."

"Ik wil jullie bedanken voor jullie gebeden."

Meer over het project

Wederopbouw via de lokale kerk in Syrië

Syrië (Midden-Oosten)
Dit project helpt slachtoffers van oorlog en geweld in het Midden-Oosten hun leven weer op te bouwen.